Tradiție și ambiție pe bani puțini

Burnley Football Club există din 1882, când băieții de la Burnley Rovers decid că nu mai vor un club de rugby, ci unul de fotbal. În anul următor se mută pe Turf Moor, stadionul care-i găzduiește și astăzi, fiind arena cu gazon natural cu cea mai lungă durată de utilizare continuă din istoria fotbalului.
La 22.500 de locuri, Turf Moor nu e cel mai mic stadion pe care se va juca Premier League din 13 August. Swansea și Watford au arene mai mici, iar Dean Court al celor de la Bournemouth e la jumătate . 73.000 de locuitori are Burnley, deci undeva la 30% din populația orașului va fi pe stadion în cele 19 partide din campionat în noul sezon.
În 1888 Burnley participă la prima ediție a Football League, cel mai vechi campionat din lume (FA Cup exista deja de 16 ani!), umbrela sub care se află azi Premier League-ul modern. Între cele 12 echipe care au început primul FL, doar Stoke, Everton și West Brom sunt în prima divizie astăzi. Rivalele lui Burnley sunt Blackburn Rovers, Preston North End și Hull City.
Cei 134 de ani ai lui Burnley (în care au avut 30 de manageri doar, vă imaginați așa ceva?) se măsoară în două titluri de campioni ai Angliei (1921 și 1960), 3 trofee în Championship (1898, 1973 și, evident, 2016), un trofeul în liga a treia și unul în liga a patra. E una dintre cele 3 echipe care a câștigat cele 4 divizii de top ale fotbalului englez (Preston și Wolverhampton sunt celelalte). Au luat și un FA Cup, acum mai bine de 100 de ani, în 1914, chiar au jucat și un sfert de Cupa Campionilor în anii 60, fiind eliminați de Hamburg…
Ce am vrut să zic cu introducerea asta lungă? Burnley Football Club e un club cu o istorie frumoasă și o vitrină de trofee respectabilă (mai plină decât cea din Leicester, de exemplu). În concluzia pe care o construiesc în continuare am nevoie de această bază. Stați cu mine, ok?
Managerul Sean Dyche a condus doar două cluburi de când s-a apucat de meseria asta: un an la Watford (unde fusese antrenor de juniori și apoi secund) și acum începe al cincilea sezon cu Burnley, pe care i-a preluat în 2012, în Championship. A promovat în al doua campanie, apoi a retrogradat direct (asta era anul trecut) și acum revine în Premier League din postura de câștigător al diviziei secunde. Doar Wenger e la clubul său de mai mult timp, iar Howe e tot pe-acolo la Bournemouth (el a fost înlocuit de Dyche la Burnley, apropo). Admir enorm cluburile care nu apasă pe trăgaci aiurea când retrogradeză (dacă echipa joacă totuși ceva, evident), iar Burnley e o poveste de succes pentru un club de această talie, cu mici investiții comparativ cu mamuții Angliei. Două promovări în 3 ani, chiar dacă e o retrogradare la mijloc? Nu e rău deloc.
Dyche joacă 4-4-2 și are lotul suficient de echilibrat pentru asta, chiar dacă sunt o căruță de necunoscuți acolo.
În poartă va sta, fără niciun dubiu, căpitanul Tom Heaton, care a fost al treilea portar al Angliei la EURO, în ciuda faptului că presta în Championship. E în circuitul naționalei, probabil a patra opțiune după Hart, Forster și Butland. Heaton a jucat toate cele 46 de meciuri din Championship sezonul trecut: 20 fără gol primit și 35 de goluri încasate în total. Rezervele lui sunt Paul Robinson (41 de selecții la naționala Angliei în tinerețe, are 36 de ani acum) și Nick Pope (un necunoscut, proaspăt venit de la Charlton).
Dintre cei 5 fundași centrali, doi se disting lejer ca fiind oamenii de bază:
  • Michael Keane a venit de la Man United (unde încă mai e fratele lui geamăn, atacantul Will Keane) pe 2M de Lire în 2014 și a devenit titular incontestabil sezonul trecut (44 de meciuri jucate, 5 goluri date chiar). E mic pentru un fundaș central, la 1.72, dar a făcut un sezon foarte bun și probabil că mai are unde crește din moment ce Ranieri îl vrea la Leicester (15M de Lire scrie presa din Anglia că ar fi refuzat Burnley pentru Keane). Are un sezon de Premier League jucat, tot cu Burnley, când au retrogradat în 2015.
  • Ben Mee (26 de ani) a jucat sezonul trecut toate meciurile lui Burnley din campionat. Până de Boxing Day a intrat fundaș stânga (poziția lui naturală), apoi a fost mutat în centrul apărării, făcând un cuplu excelent cu Keane. De când Dyche l-a mutat pe Mee în centrul apărării, exact la mijlocul sezonului, Burnley n-a mai pierdut și a încasat doar 12 goluri până la final, față de cele 24 din tur. Nu cred că Ben Mee va mai reveni curând pe stânga.
  • James Tarkowski (23 de ani) a prins a doua jumătate de sezon pe Turf Moor, venind în iarnă de la Brentford (tot din Championship) pe 3.4M de Lire (cam ăsta e nivelul financiar în Anglia – 5 milioane de Euro pe un fundaș central de rezervă, în liga a doua), dar a lustruit mai mult banca.  Zero experiență de Premier League.
  • Kevin Long a ratat cam tot sezonul trecut recuperându-se după o accidentare care l-ar fi putut retrage la 25 de ani din fotbal (ruptură de ligamente încrucișate). Zero experiență de Premier League.
  • Tom Anderson (22 de ani) a jucat sezonul trecut în liga a treia, la Chesterfield. Zero experiență de Premier League.
Pe stânga apărării irlandezul Stephen Ward e stăpân fără emoții, a jucat acolo meci de meci, de când Mee a trecut în centru. E om cu 100 de meciuri de Premier League (majoritatea la Wolverhapton), iar rezerva lui, Danny Lafferty, a jucat în liga a treia sezonul trecut.
EDITARE ULTERIOARĂ – Pe 5 August, Burnley a anunțat împrumutul pe un sezon al fundașului stânga Jon Flanagan (23 de ani, venit de la Liverpool), probabil a-i face concurență lui Stephen Ward.
În dreapta va fi o competiție între Darikwa (24 de ani, titular în turul sezonului trecut) și Lowton (27 de ani, care a jucat în gloriosul retur). Înclin să cred că Lowton va fi titular, pentru că are 3 sezoane de Premier League în CV (cu Aston Villa).
La mijloc îmi place cum se așează Burnley, dar există o mare necunoscută în acest moment:
  • În centru David Jones e singurul nume cert, jucător ce a ratat doar 7 meciuri din 130 la Burnley, în campionat, în ultimii 3 ani. Are 31 de ani, peste 100 de meciuri în Premier League, joacă la închidere, dar pasează bine și bate cam toate fazele fixe. Extrem de interesant e că are medie de un key pass pe meci în ultimele 7 sezoane, conform WhoScored. Nu e musai assist, dar potențialul e acolo.  Dean Marney (32 de ani, apariții sporadice în primul 11) și Fredrik Ulvestad (un norvegian de 25 de ani, cu apariții și mai sporadice) sunt rezervele apte să intre lângă sau în locul lui Jones în centru.
  • Scott Arfield (27 de ani) e prima opțiune pentru banda stângă. A jucat toate meciurile din Championship (8 goluri și 6 assists-uri), a apărut și în centru de câteva ori, dar randamentul maxim l-a dat în bandă, fiind e jucătorul care presează cel mai mult apărările adverse (o ocazie la fiecare 70 de minute, în medie). Michael Kightly (30 de ani) e rezerva lui, anul trecut a jucat doar când Arfield a fost folosit în centru. Teoretic, Kinghtly știe și banda dreaptă, practic va conta doar la număr (cred).
  • George Boyd va juca pe dreapta. Pentru acest jucător mi-a părut mie rău de Burnley când au retrogradat anul trecut. Extrem de determinat (uneori pare posedat, ceea ce admir sincer), mereu darnic cu efortul, are 7 goluri și 5 pase decisive sezonul trecut (doar două meciuri a ratat). Are însă o rezervă aparent capabilă, pe islandezul Johann Berg Gudmundsson (25 de ani, titular în toate meciurile de la Euro ale Islandei, venit de la Charlton, care tocmai a căzut în liga a treia), care, teoretic, poate juca pe ambele benzi.
  • EDITARE ULTERIOARĂ – Pe 16 August, Burnley a anunțat cel mai important transfer al verii acestui club: belgianul Steven Defour. Venit de la Anderlecht, la 28 de ani, teoretic pe vârf de carieră, e exact omul de care avea nevoie Dyche pentru a opune rezistență mamuților din Premier League. Abia aștept să-l văd jucând pe Turf Moor!
Necunoscuta e perechea lui David Jones în centru, rolul fiind jucat sezonul trecut de nebunul Joey Barton, plecat la Glasgow Rangers recent. Va fi tras Arfield în centru și jucat Gudmundsson pe stânga sau va intra Dean Marney acolo, cine poate ști? Probabil Sean Dyche. Pentru binele acestui club, sper să cumpere un mijlocaș central versat.
Linia de atac are amândoi titularii cerți:
  • Andre Gray (25 de ani, golgeterul Championship sezonul trecut) i-a costat pe cei de la Burnley (atenție, vă rog!) 10.5M de Lire, luat tot din liga a doua, de la Brentford, în August 2015. Investiția a meritat, atacantul contribuind la 43% dintre golurile echipei (23 de goluri + 8 pase decisive), ceea ce e excepțional. Gray bate și penalty-urile la Burnley, fără vreo accidentare va fi golgeterul lor în Premier League. În presezon a dat 8 goluri în 5 meciuri până acum.
  • Sam Vokes (26 de ani, semifinalist la EURO 2016 cu Țara Galilor) a dat 15 goluri și 4 pase decisive în 43 de apariții sezonul trecut. E foarte bun în jocul aerian, abia așteaptă centrări de la Arfield și Boyd.
  • Rezervele pentru atac sunt 4 necunoscuți: neamțuil Rouwen Hennings pare să fie prima rezervă (asta a fost tot sezonul trecut, după ce, cu un an înainte, fusese golgeterul din Bundesliga 2 cu 17 goluri la Karlsruher), Ashley Barnes (26 de ani) a fost accidentat mare parte din sezon, a prins minute de pe bancă doar de prin Aprilie, Chris Jones (21 de ani, crescut de Everton) a prins foarte puține minute, iar polonezul Lukas Jutkiewicz (29 de ani) a jucat ultima oară în August 2015.
Primul 11 probabil cu lotul actual: Heaton – Ward, Mee, Keane, Lowton – Arfield, Jones, Marney(?), Boyd – Vokes, Gray
Sean Dyche a folosit doar 25 de jucători în 46 de meciuri de Championship sezonul trecut, iar grupul de bază a pierdut doar 3 jucători din 15, toți pe final de carieră:  fundașul central Michael Duff (37), extrema stânga Matty Taylor (34) și Joey Barton (aproape 34).
Burnley ar avea nevoie, în primul rând, de un mijlocaș central centaur (l-a luat pe Defour între timp). S-a vorbit despre dementul de Charlie Adam de la Stoke, dar zero intenții (vorba cântecului). M-am uitat puțin la ce jucători sunt liberi de contract în clipa asta pe acest post: Raul Meireles (ultima oară la Fener), Flamini (ultima oară la Arsenal), Faurlin (ultima oară la QPR) sau chiar piese vintage gen Kevin Nolan, Ronaldinho sau Pienaar (această ultimă enumerație e o glumă). Asta nu înseamnă că aș avea vreo informație că Burnley nu are bani de transferuri, constat doar că vara asta au dat doar 3.5M de Lire (au mai dat 7 între timp pentru Defour) pe doi oameni de la Charlton…
Echipa cu cea mai mică valoarea totală a lotului și cei mai puțini stranieri din întreg Premier League-ul are nevoie de cel puțin un jucător, dar nu ar strica balanță și mai mulți.  Adiții necesare ar mai fi: un fundaș central cu experiență (poate mai e vreun Robert Huth rătăcit pe la echipele mari), un atacant ceva mai versat decât ce au acum pe bancă lângă Hennings (știți fixația mea cu Ayoze Perez de la Newcastle, dar pe el îl vrea Barcelona, pentru că e chiar bun), poate și un fundaș stânga pentru concurență la Ward (a venit Flanagan între timp).
E timpul pentru previziune: Burnley va rămâne în Premier League, dar la limită. Mă bazez pe grupul robust de 10 titulari despre care am povestit mai sus și pe sezonul ratat de Dyche acum doi ani, din care cred că a învățat multe, dovadă fiind și promovarea în anul imediat următor. Va fi la limită Burnley, nu se va lăfăi pe final, dar cred că termină peste linie.
Vă mulțumesc dacă ați ajuns până aici cu lectura, aveți nervi tari!

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    2 replies on “Burnley – previziuni din presezon”

    Comments are closed.