Cotidianul englez The Telegraph a publicat aseară un prim material dintr-o investigație de 10 luni asupra practicilor de transferuri din fotbalul englez. Șocul acestui material este că selecționerul Angliei, Sam Allardyce, discută deschis cu jurnaliștii sub acoperire (care pozează drept reprezentanți ai unei companii interesate de piața transferurilor din Anglia) despre ocolirea regulamentului impus de FA, federația engleză de fotbal. Articolul din The Telegraph este aici.

E vorba, în principal, despre așa-numitul „third party ownership” – formă de deținere a drepturilor asupra unui jucător de către o companie. Seamănă mult cu ideea de sclavie, nu? Chiar asta consideră și FA-ul englez care a interzis această practică din 2008, FIFA luând aceeași măsură la nivel global de anul trecut. Ce spune Allardyce despre această regulă? Că este „ridicolă” și afirmă că poate fi ocolită. Probabil vom afla cum, în detaliu, în episoadele următoare ale dezvăluirilor din Telegraph.

După intrarea în vigoare a noului contract pentru drepturi de televizare, la începutul acestui sezon, suma cheltuită pentru transferuri, doar în această vară, de cele 20 de cluburi din Premier League a fost de 1,17 miliarde de Lire, pe când cluburile din Championship au investit 214 milioane de Lire, o infuzie de capital pe piața globală de peste un miliard și jumătate de Euro nu avea cum să nu atragă interesul unor companii, dispuse să investească în drepturi de transfer pentru jucători. Practica fiind interzisă, intervine nevoia de lobby și de ocolire a prevederilor legale. Exact asta se declară dispus să facă selecționerul Angliei, Sam Allardyce, iar asta se întâmpla chiar înainte ca englezul să fi condus măcar un antrenament al nationalei.

Naționala Angliei folosește exclusiv jucători din campionatul intern, pentru că nu prea joacă englezi buni în afara Regatului, ceea ce înseamnă că selecționerul lucrează cu aproximativ 20 de cluburi, toate cu bugete mari de transferuri. Astfel, e evident conflictul de interese dintre poziția de selecționer al Angliei și aceea de lobbyist (sau „ambasador” cum apare în investigația The Telegraph). De ilegalitate nu discutăm încă, dar nici nu știm ce va mai urma să publice cotidianul britanic în zilele următoare.

La căutarea pe Google după numele Sam Allardyce, articolul din The Telegraph este în prima pagină, chiar înaintea paginii de Wikipedia cu informații despre selecționerul englez.

Libertatea de exprimare e una și Allardyce, ca noi toți, are dreptul la propria viziune, dar cel mai mediatizat angajat al federației engleze are o imensă responsabilitate față de fotbalul englez și trebuie să-și controleze mesajul în orice situație. De aceea, așteptarea generală este ca Allardyce să demisioneze în următoarele 24 de ore sau să fie demis, un astfel de comportament fiind inacceptabil pentur rolul său în dezvoltarea fotbalului englez. Onoare de salvat nu prea ar mai fi pentru ridicolul selecționer englez.

UPDATE: La mai puțin de 24 de ore de la publicarea investigației din The Telegraph, Sam Allardyce a părăsit naționala Angliei, de comun acord cu federația engleză. Gareth Southgate este interimar, până pe 15 Noiembrie. Are 4 meciuri la dispoziție.

Cine este Sam Allardyce?

Sam Allardyce (61 de ani) și-a început cariera ca antrenor secund la West Brom, pe 1 iulie 1989, continuând cu o experiență de antrenor-jucător în Irlanda, la Limerick. A fost apoi secund la Preston (’92-’94) și interimar pentru doar o lună.

Pentru prima oară manager principal cu acte în regulă devine în 1994, când semnează cu Blackpool, echipă unde rămâne timp de un an, după care urmează Notts County. Din 1999 până în 2007, Sam Allardyce este managerul lui Bolto, în cel mai lung mandat din cariera sa, conducând echipa în 247 de meciuri. Dupa Bolton a ajuns la Newcastle, unde a rezistat un singur an. În 2008 e numit antrenor la Blackburn, unde rămâne până în 2011, când trece la West Ham. Ultima oprire înainte de surpinzătoarea sa numire în rolul de selecționer al Angliei, a fost la Sunderland, reușind, în 31 de meciuri, o medie de 1,16 puncte/meci și o salvare, in extremis, de la retrogradare.

Sam Allardyce este primul manager care a antrenat rivalele Newcastle si Sunderland și a cumpărat, în întreaga sa carieră, jucători în valoare de 172 de milioane de Lire, cel mai scump fiind Andy Carroll (15 milioane de Lire, în 2013, de la Liverpool la West Ham United), conform site-ului Transfermarkt.com.

Documentare de Mihai Ianoși.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    5 replies on “Ridicolul selecționer Allardyce”

    Comments are closed.