Sunt în perioada make-or-break a sezonului, „business end” cum îi spun englezii și asta se vede în meciurile foarte strânse din Premier League, la ambele capete ale clasamentului. După o etapă 30 în care liderul a fost învins și doar două echipe din top 10 și-au câștigat meciurile, acordăm plusuri și minusuri.
Plusuri
+ Liverpool – Derby-ul Mersyside cu numărul 228 a părut ușor pentru Liverpool, cu Mane, Firmino și Coutinho (în sfârșit revenit cu adevărat pe teren) în formă, în fața unui adversar slăbit de accidentări și a cărui unică (și adesea letală) armă a fost sufocată de 2-3 Cormorani în permanență. Top 4 e încă în joc și probabil va fi până la final. Singura veste proastă pentru Liverpool este că nu mai au niciun derby, cel mai periculos adversar din ultimele 8 meciuri fiind West Brom.
+ Tottenham – Burnley e peste echipele din Manchester într-un clasament al meciurilor pe teren propriu, iar Heaton e unul dintre cei mai buni portari din Premier League (titularul nostru în echipa ideală din tur). Spurs au presat, au presat și apoi au mai presat înca puțin, suficient cât să înscrie un gol. A fost suficient, iar victoria pe acest teren greu îmi confirmă viziunea: Tottenham se maturizează și se va bate la titlu mai serios în anii care vin.
+ Sam Allardyce – De ce l-a angajat Crystal Palace pe Sam Allardyce? Pentru că nu retrogradase niciodată în carieră. După 4 puncte în primele 8 meciuri, deja Vulturii păreau că se pregătesc de Championship, dar apoi… 4 victorii în ultimele 4 runde de Premier League și Palace respiră la 4 puncte (și meci în minus) față de Hull, prima sub linie. Sam Allardyce a transferat excelent (împrumutul lui Sakho, în primul rând) și a reușit să-și motiveze grupul. Mai au 9 runde, dintre care 5 cu Tottenham, Arsenal, Liverpool, Manchester United și Manchester City.
+ Patronul lui Leicester – Ca orice suporter întreg la cap, am criticat decizia de concediere a lui Ranieri, dar se pare că a fost schimbarea de care avea nevoie grupul. Încă mai cred că a fost trădat de jucători, altfel nu-mi explic cum pot să joace complet alt fotbal (uitați-vă la finalizarea lui Vardy!) imediat după ce a preluat Shakespeare echipa, dar 5 victorii din 5 meciuri, calificarea în sferturile Ligii Campionilor, toate sunt mărturiile unei decizii imorale, dar corecte din punct de vedere fotbalistic și economic.
+ Sergio Aguero – Argentianul e letal în meciurile mari, având cifre absolut uluitoare în derby-urile din Big 6. 32 de goluri în 48 de meciuri. Va putea lucra cu Gabriel Jesus după revenirea brazilianului sau va pleca la vară? Grea decizie pentru Guardiola!
+ Tony Pulis – Dacă ați văzut vreodată o echipă mai eficientă în a obține un 0-0 decât West Brom, vă rog scrieți-mi. Ce a făcut Pulis? A pus la punct o echipă defensivă prin excelență, aflată la probabil cel mai bun sezon de Premier League din istorie și l-a bătut pe Mourinho la jocul care i-a adus titlul Ligii Campionilor cu Inter.
Minusuri
– Jose Mourinho – A avut 4 titulari absenți (Ibrahimovic, Herrera, Pogba și Jones), dar suficientă calitate individuală în teren încât să înscrie un gol lui West Brom. Nicio altă echipă din Premier League nu a pasat mai mult sau mai precis etapa asta, dar tot au lansat peste 30 de centrări Diavolii, împotriva unei echipe care nu ia gol cu capul. În ciuda unor noi investiții masive în echipă, creșterea nu se vede la United, rezultatele depind de Zlatan și locul de Liga Campionilor pare mai ușor de obținut câștigând Europa League.
– Defensiva lui Chelsea – Înfrângerile se mai întâmplă și în cele mai triumfale campanii de succes, așa că n-o văd pe Chelsea detronată până la fina, dar priviți cum a luat echipa lui Conte două goluri de la Crystal Palace. Pe Zaha îl tatonau Matic, Alonso, Azpilicueta și Cahill, dar englezul a reușit cumva să tragă printre ei și Courtois nu avea cum să vadă prin zidul albastru acea minge șutată plasat la colțul lung. Nici un minut mai târziu, Benteke îi lasă în urmă pe David Luiz și Kante și zburdă singur până la finalizare. Cred că a urlat Conte sâmbătă mult la elevii lui și abia aștept să văd Manchester City vs Chelsea în etapa intermediară de săptămâna asta.
– Paul Clement – Llorente n-a jucat și n-a fost nici pe bancă ieri. În locul lui a intrat Jordan Ayew. Llorente are 1,95m, iar Jordan Ayew 1,82m. Cum a abordat Swansea partida? Cu 46 de centrări. Puncte importante pierdute complet aiurea de Lebede.
– Stoke City – Ultima oară când Stoke a bătut o echipă care se află acum în top 10 din Premier League a fost în Decembrie 2015 (0bservație de la Daniel Storey). Cred că se poate scrie o carte despre modul în care echipe precum West Brom și Stoke rezistă, fără griji, în Premier League.
– Sunderland – L-au luat pe Moyes pentru a se menține în Premier League. Au transferat prost în vară și foarte prost în iarnă. După ce șirul de înfrângeri a continuat ieșit din ferbruarie, nu au mutat, menținându-l pe scoțian pe bancă. Sunderland merge în Championship.
Rezultatele etapei 30 din Premier League
Liverpool vs Everton 3-1 (Mane 1-0, Pennington 1-1, Coutinho 2-1, Origi 3-1)
Manchester United vs West Brom 0-0
Chelsea vs Crystal Palace 1-2 (Fabregas 1-0, Zaha 1-1, Benteke 1-2)
Burnley vs Tottenham 0-2 (Dier, Son)
Watford vs Sunderland 1-0 (Miguel Britos)
Leicester City vs Stoke City 2-0 (Ndidi, Vardy)
Hull City vs West Ham 2-1 (Carroll 0-1, Robertson 1-1, Ranocchia 2-1)
Southampton vs Bournemouth 0-0
Swansea vs Middlesbrough 0-0
Arsenal vs Manchester City 2-2 (Sane 0-1, Walcott 1-1, Aguero 1-2, Mustafi 2-2)
Săptâmâna asta avem etapa intermediară marți și miercuri, mâine publicăm avancronicile rundei 31!
Surse foto: PremierLeague.com și Guardian.co.uk.
Dacă vă plac articolele de pe site, ne puteți urmări pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube.
Un comentariu la “Etapa 30 din Premier League. Plusuri și minusuri”
[…] Etapa 30 din Premier League. Plusuri și minusuri […]
Comments are closed.