Fotbalul există pentru că oamenii, la fel ca toate celelalte bestii Univers, au nevoie să-și măsoare puterile cu semenii lor, păstrând însă comfortul unor reguli care să-i scoată vii și, în mare marte, nevătămați la final de confruntare. Sheffield FC a apărut tocmai din această trăsătură comună a unor englezi din secolul XIX.

În Anglia fotbalul e viața însăși pentru ca acolo a început jocul modern pe care-l iubim astăzi. Regulile, primele competiții și primele echipe s-au născut pe această insulă care azi găzduiește Premier League, cel mai disputat campionat de fotbal din lume și motivul pentru care există Tackle.ro.

Dacă întrebi un fan al fotbalului englez care este cea mai veche echipă din lume, sunt șanse mari să ți se răspundă cu Sheffield Wednesday sau Notts County. Puțini știu însă că primul club de fotbal din lume nu a fost nici Sheffield Wednesday (ctitorit în 1867) și nici măcar Notts County (care există din 1862). De fapt, nu există un răspuns universal acceptat de istorici, însă există un club care încă joacă fotbal… la 160 de ani de la înființare.

Fotbalul se naște în Orașul Oțelului

William Prest și Nathaniel Creswick, doi membri ai clubului local de cricket din Sheffield, organizează prima întâlnire formală a clubului de fotbal pe care decid să-l înființeze. Alături de alți colegi, jucau deja de doi ani fotbal, fără reguli formale, dar Sheffield FC se întrunește pentru prima oară pe 24 octombrie 1857, într-o seră, lângă câmpul Olive Grove care avea să fie primul teren al echipei. Dar cu cine să joci fotbal când nu mai există vreun alt club?

Lotul lui Sheffield FC în 1857. Sursa: BBC.com

La început se jucau meciuri interne între familiști și celibatari sau între profesioniști și necalificați și așa au distilat Prest și Creswick primele reguli din istoria fotbalului, recunoscute oficial de membrii Sheffield FC pe 21 octombrie 1858. Setul Sheffield Rules, care introducea concepte precum aruncările de la margine și loviturile de colț, avea să stea la baza FA rules, regulile care se folosesc, în mare parte, și în fotbalul pe care-l vedem azi în toată lumea.

În următorii 5 ani de la formarea lui Sheffield FC, alte 14 cluburi de fotbal apar în zona Sheffield-ului, adevăratul leagăn al fotbalului englez și al jocului modern. Una dintre aceste echipe este Hallam FC, al doilea club din istorie, care există din 1860, an în care se joacă și primul derby din South Yorkshire, chiar de Boxing Day! A fost 2-0 pentru Sheffield pe 26 decembrie 1860, pe cel mai vechi teren de fotbal al lumii: Sandygate Road, de atunci exitând Rules Derby, care este reeditat an de an, indiferent de diviziile în care se află cele două rivale.

160 de ani de legendă

Poziția de forță financiară a campionatului englez din secolul XXI e dublată de tradiția unor cluburi care există de peste 150 de ani. Adversarele din Rules Derby au rămas mereu fidele fotbalului amator, neintrând nicioadată în zona profesionistă a sportului care azi s-a transformat într-un gigantic business global. Azi, Sheffield FC joacă în Norther Premier League Division One South, a opta divizie engleză, iar Hallam este două divizii mai jos.

160 de ani de fotbal n-au cum să nu lase istoriei câteva momente remarcabile:

 • 1860 – David Sellars devine primul jucător care a înscris un gol în istoria cunoscută a fotbalului, deschizând scorul în acel meci cu Hallam, pe 26 decembrie.
 • 1872 – Charles Clegg, jucătorul lui Sheffield FC, joacă în primul meci dintre Anglia și Scoția! Alți 3 fotbaliști îi urmează pașii spre naționala Albionului, ultimul în 1883.
 • 1873 – Sheffield FC intră pentru prima oară în cea mai veche competiție de fotbal din lume, FA Cup. Joacă împotriva lui Shropshire Wandereres și, după o rejucare care nu decide câștigătoarea, se dă cu banul pentru departajare! Sheffield FC e singura echipă din istoria fotbalului care a câștigat un meci din FA Cup în acest fel.
 • 1904 – Sheffield FC câștigă FA Amateur Cup, competiție pe care chiar ei o propuseseră federației engleze, cu 11 ani înainte! A fost cel mai important succes din viața clubului. Și ce viață!
Sursa: Facebook.com/sheffieldfc
 • 1957 – În anul centenarului, Sheffield FC joacă un amical împotriva unei echipe B a naționalei Angliei.
 • 1977 – Finala FA Vase (o cupă pentru echipele din ligile inferioare) se joacă pe Wembley: Billericay Town vs SFC se termină 1-1, iar cel mai vechi club din lume pierde rejucarea de pe City Ground din Nottingham.
 • 2001 – Echipa se mută pe Coach and Horses Stadium (puțin peste 2000 de locuri, dintre care 250 pe scaune!) și îl inaugurează cu un meci împotriva lui Manchester United. Numele arenei este dat de pub-ul din apropiere, care și astăzi este recomandat pe site-ul clubulu pentru „locally brewed Thornbridge Ales, for a pre match meal and a pint”.
 • 2007 – La împlinirea a 150 de ani de la înființare, Sheffield FC joacă amicale cu Inter (unde apare și Mario Balotelli!) și Ajax, la care asistă, din tribună, Pele.

Sheffield FC există și astăzi!

Echipa masculină a lui Sheffield FC este în divizia a opta și rămâne una de amatori, iar echipa feminină joacă în liga a doua a FA WSL, competiția feminină profesionistă a Angliei. În total sunt 15 echipe care poartă pe piept emblema SFC, de la una de fete sub 14 ani, la o trupă de veterani, foști jucători ai clubului.

Unul dintre obiectivele de astăzi este reconstrucția Casei Fotbalului și mutarea echipei înapoi pe câmpul Olive Grove, lângă sera unde s-au întâlnit prima oară membrii clubului și de unde a început povestea sa frumoasă în 1857.

Iată cum își rezumă filosofia acest club în doar câteva cuvinte:

Pentru a ne conserva patrimoniul și natura fotbalului, clubul și-a înființat propria fundație în 2010. Astfel, va investi în jucătorii de mâine, dar în diferite comunități locale și în proiecte globale, pentru a răspândi adevăratele valori ale fotbalului: integritatea, respectul și comunitatea. Există un loc pentru fiecare entuziast al fotbalului!

Sheffield United (fondat în 1889) și Sheffield Wednesday (fondat în 1867) sunt cluburile profesioniste ale orașului și joacă azi în Championship, disputând Steel City Derby, însă ele n-ar fi existat dacă doi pionieri pe nume William Prest și Nathaniel Creswick nu s-ar fi săturat de jucat cricket undeva la mijlocul secolului XIX. Sheffield FC, care își sărbătorește azi cea dea 160-a aniversare, reprezintă bucuria simplă pe care bărbați, femei și copii o împărtășesc zi de zi, peste tot în lume, jucând cel mai frumos joc născocit vreodată: fotbalul.

Surse:

 1. Sheffield 160: Club Historian Andy Dixon;
 2. How Boxing Day sport became a permanent fixture in our hearts (Rob Bagchi, The Guardian, 25 Decembrie 2011);
 3. Sheffield Football Club: site oficial, pagină de Facebook, Twitter, Twitter echipa feminină.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

  Un comentariu la “Sheffield FC, primul club de fotbal al lumii”

  Comments are closed.