
Înainte să spunem o nouă poveste veche despre fotbalul de altă dată, îți reamintim că aici găsești episoadele anterioare ale seriei noastre:
- Arsenal Londra – Dinamo Bacău, Cupa Orașelor Târguri, 1970
- UTA Arad – Tottenham Hotspur, Cupa UEFA, 1972
- Amicalele lui Liverpool cu Venus București și Ripensia Timișoara, 1936
- Poli Timișoara – West Ham, Cupa Cupelor, 1980
- CA Oradea – Bishop Auckland (1912) și CA Timișoara – Oxford City (1913)
Wrexham, clubul la modă din fotbalul englez
Din 2021 de când Ryan Reynolds și Rob McElhenney au cumpărat clubul Wrexham, galezii au devenit unul din cluburile la modă din fotbalul englez. Chiar dacă Wrexham evoluează în liga a 5-a din Anglia, cu toții am avut feed-urile invadate de știri despre The Red Dragons.
Mulți aveam inițial impresia că Reynolds și McElhenney au pus mâna pe un club oarecare și că cei doi americani vor face istorie în Țara Galilor, dar Wrexham e un club care deja are un trecut impresionant. The Red Dragons sunt cel mai vechi club de pe teritoriul Țării Galilor și al treilea cel mai vechi club din lume, având în vitrină 23 de Cupe ale Țării Galilor (înainte ca echipa să înceapă să participe în FA Cup) și alte trofee cu o reputație mai mică, în timp ce stadionul Racecourse Ground e cea mai veche arenă din lume care încă găzduiește partide oficiale.
Campionatul Țării Galilor s-a înființat abia în 1992, când Wrexham avea deja aproape 150 de ani de existență. The Red Dragos au participat (alături de Cardiff City și Swansea) încă de la începuturi la vechea English Football League, dar au luat parte sporadic la multe competiții naționale, printre care și Cupa Țării Galilor, competiție care le permitea să aibă un parcurs european.

Cupa Cupelor 1995-1996
Poate că cei mai tineri se amuză la numele comeptiției pe care UEFA a desființat-o în 1999. Dacă ziua de marți era demult dedicată Cupei UEFA, cea de miercuri era a Ligii Campionilor, serile de joi erau rezervate Cupei Cupelor, competiția la care participau câștigătoarele cupelor naționale din Europa. O competiție pe care probabil o urăsc fanii lui Arsenal, tunarii pierzând finala cu Zaragoza (1995).
Dar aici nu vorbim de Tunarii lui George Graham ci de Wrexham, echipă ale cărei ultime duble manșe europene a fost împotriva unei echipe românești: Petrolul Ploiești.

Petrolul în Cupa Cupelor
Petrolul ajunsese să evolueze în sezonul 1995-1995 al Cupei Cupelor după ce în luna iunie câștigase Cupa României. Lupii Galbeni ieșiseră victorioși în finala disputată în fața unui Rapid București care-i avea în teren pe Dănuț Lupu și Ion Vlădoiu, iar pe bancă pe Sorin Cârțu. Meciul s-a decis la lovituri de la 11m, după ce la fluierul de final al lui Ion Crăciunescu, tabela arăta 1-1. Portarul Stefan Preda a făcut atunci diferența, acesta apărând lovitura de departajare bătută de Florin Frunză.

Dubla manșă cu Wrexham reprezenta turul preliminar al competiției europene. Turul partidei a fost programat pe 10 august, pe terenul galezilor. Meciul s-a încheiat cu 0-0, cei prezenți pe Racecourse Ground amintindu-și că a fost unul din cele mai urâte meciuri pe care le-au văzut în acea vreme. Dar pentru Lupii Galbeni n-a contat asta, ei întorcându-se acasă cu un rezultat bun pentru o calificare în primul tur al Cupei Cupelor.
Și asta s-a și întâmplat, Petrolul rezolvând calificarea două săptămâni mai târziu. Pe 24 august, în fața a 10.000 de oameni care au plătit 8.000 de lei pentru a fi prezenți pe Stadionul Ilie Oană, Lupii Galbeni au făcut un meci fără greșeală și s-au impus cu 1-0, după o reușită semnată de Mihai Pârlog în partea secundă.
Stefan Preda, Daniel Chiriță, Gheorghe Leahu, Gheorghe Bălăceanu, Octavian Grigore, Valeriu Răchită, Mihai Pârlog, Marcel Abăluță, Daniel Zafiris, Christian Zmoleanu, Ion Claudiu Andreicuiț a fost primul unsprezece al Petrolului condus de pe margine de Ion Marin, de pe bancă mai intrând Daniel Baștină, Marian Mihai și Adrian Toader.
Petrolul avea să dea piept în primul tur al Cupei Cupelor cu Rapid Viena, austriecii mergând mai departe după o victorie cu 3-1 acasă și o remiză albă la Ploiești. De altfel, Rapid Viena avea să avanseze până în finală, acolo unde a fost învinsă de un PSG care-i avea în componență pe Youri Djorkaeff, Bernard Lama, Patrice Loko sau brazilianul Rai.
surse foto: wrexhamafcarchive.co.uk;
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.