
Înainte să spunem o nouă poveste veche despre fotbalul de altă dată, îți reamintim că aici găsești episoadele anterioare ale seriei noastre:
- Arsenal Londra – Dinamo Bacău, Cupa Orașelor Târguri, 1970
- UTA Arad – Tottenham Hotspur, Cupa UEFA, 1972
- Amicalele lui Liverpool cu Venus București și Ripensia Timișoara, 1936
- Poli Timișoara – West Ham, Cupa Cupelor, 1980
Primele meciuri ale echipelor englezești pe teritoriul de azi al României!
Când eram mic și îi vedeam la TV pe Zoltan Ritli, Damian Militaru și ceilalți jucând pentru Steaua împotriva lui West Ham sau Aston Villa mi se părea ceva unic. Mai târziu, am aflat de semifinala de Cupa Campionilor Europeni a lui Dinamo cu Liverpool, iar apoi de vizita lui Arsenal în Bacău din 1970. N-aș fi zis însă că pentru a ajunge la primele vizite ale echipelor englezești în România trebuie să derulăm până la amicalele lui Liverpool din 1936, dar apoi m-am apucat de săpat și dubiile mi-au fost confirmate.
Primul meci inter-cluburi disputat de o echipă din Anglia pe actualul teritoriu al României a avut chiar înainte de Primul Război Mondial, cu aproape două decenii înainte ca Federaţia Română de Fotbal să devină membră a FIFA în 1924!
Banatul, leagănul fotbalului românesc?
Cu ani înainte ca Federația Română de Fotbal să ia naștere (1909), Timișoara, Aradul și Lugojul luau contactul cu fotbalul din vest și au fost totodată printre primele orașe de pe actualul teritoriu al României care au avut cluburi sportive cu secții de fotbal.
Desigur, un mare factor care a contribuit la acest lucru a fost că pe 5 februarie 1867, s-a încheiat acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, în urma căruia Banatul fusese încorporat Ungariei. Astfel, echipele de fotbal din zona Banatului aveau șansa de a-și compara forțele cu cluburi din Vârşeţ şi Subotica (astăzi parte din Serbia) și de a lua contactul cu o altă lume.
Englezii de la Bishop Auckland pe Crișul Repede
Nu doar țările din vecinătate au avut echipe de fotbal care au luat contactul cu fotbalul bănățean. În revista Palestrica Mileniului III – Civilizație și Sport, Stefan Maroti scrie că istoricii au consemnat o primă vizită a unei echipe britanice în Banat.
Era februarie 1912, când gruparea engleză Bishop Auckland a disputat două meciuri amicale împotriva echipelor CA Oradea și CA Arad. Bishop Auckland, campiona a diviziei Northern League la acea vreme a câștigat meciul cu 8-0. Clubul CA Oradea (sau Nagyváradi Athletikai Club) fusese înființat în 1910, era afiliat Federației Ungare de Fotbal și juca meciurile de acasă în Oradea, pe Rhedey Park (unde acum este o grădină zoologică).
În Anglia, clubul Bishop Auckland FC (dintr-un micuț oraș din nord cu 25 000 de locuitori) încă mai există și e unul din cele mai titrate cluburi de la amatori din Marea Britanie, activând în prezent în a 9-a divizie a fotbalului englez.
Oxford City, ”campioana” Angliei la Timișoara!
Acum vreo câțiva ani, pe social media a fost distribuită de tot mai multă lume o poză din arhivele clubului Oxford City, care prezenta afişul unui meci disputat în urmă cu mai mult de un secol. Probabil un meci oarecare pentru englezi, dar cu siguranță unul de referință pentru noi.
Mulți spun că a fost primul eveniment fotbalistic major de pe Bega. Partida amicală dintre Club Atletic Timișoara (Temesvari Atletikai Club) şi Oxford City FC, disputat pe 25 martie 1913, pe stadionul de pe fosta stradă a Episcopiei, acolo unde astăzi se află Facultatea de Mecanică. CAT a fost înființat într-o perioadă în care Timișoara făcea parte din regatul austro-ungar, dar e considerat unul din primele club create pentru a fi destinate doar fotbalului, de pe actualul teritoriu al României.
„Vizita primei echipe engleze la Timişoara a stârnit un ecou mare în Banat. Stadionul C.A.T.-ului a devenit neîncăpător. Din relatările presei reiese că locuitorii oraşului au aşteptat pe campioana de amatori a Angliei ca pe nişte oameni sosiţi de pe altă planetă” („Timişoara – leagănul fotbalului românesc” – Iosif Dudaş)
Deși afișul meciului îi prezenta pe Oxford City ca fiind campioni, istoricii au confirmat faptul că nu era decât o exagerare pentru a stârni un interes și mai mare pentru meci. La acea vreme, Oxford City se lăuda cu faptul că tocmai jucase o finală de Cupa Angliei.
În același timp, orgoliul bănățenilor era în joc, aceștia dorind să dea o replică cât mai bună ”inventatorilor” fotbalului, iar pentru asta au împrumutat chiar trei jucători de la echipa vecină din oraș, Chinezul Timișoara.
La fel ca Bishop Auckland la Oradea, englezii au câștigat meciul cu 3-1, sub privirile a 4 000 de spectatori îngheusiți în stadionul local, conform relătărilor lui Mihai Ionescu și Mircea Tudoran în ”Fotbal de la A la Z”. Cu o populație de câteva ori mai mică decât cea din ziua de azi, se consideră că asistența a fost una record în fotbalul bănățean pentru acele vremuri.
În vremuri în care nu existau UEFA și competițiile europene, astfel de turnee efectuate de echipele din Vest erau o practică des întâlnită, iar despre amicalul lui Liverpool cu Ripensia Timișoara, 20 de ani mai târziu, am scris aici.
Revenirea la realitate
Un secol mai târziu, sportul rege arată total diferit. Fotbalul a devenit o afacere și cluburile sunt și acționează tot mai evident precum societățile comerciale, jucătorii au devenit asset-uri, iar fanii au devenit consumatorii. Campioana Angliei nu mai face turnee în Europa pentru a lua contact cu alte culturi, ci merge în Asia sau Statele Unite pentru a-și face conturile frumoase.
Rarele rezultate pozitive ale echipelor româneşti în Cupele Europene ne amăgesc că suntem şi noi pe undeva, pe acolo, în urma lor, însă decalajul dintre noi și ei e tot mai adânc, iar amintirile devin tot mai îndepărtate. „Vreau pe viitor s-avem viitor, dar să fie totul ca odinioară”, vorba lui Deliric.
Surse foto: Timişoara – Leagănul fotbalului românesc (Iosif Dudaş); adevarul.ro. Surse informații:
- Maroti, Ștefan (2010). “Constituirea și activitatea echipei de fotbal Clubul Atletic Oradea (Nagyváradi Athletikai Club), 1910-1944.” Palestrica Mileniului III – Civilizație și Sport, 1
- ”Timişoara – leagănul fotbalului românesc” – Iosif Dudaş
- pressalert.ro – Povestea CAT-ului, primul club de fotbal al Timişoarei. Aproape de trofee, fuzionat cu RGMT şi persecutat de fascişti
- ripensia-sport-magazin.ro – Echipe din România interbelică – CAO. Oradea, campioana româno-maghiară
- worldgroundhop.blogspot.com – Bishop Auckland – Hopping all over the world
- adevarul.ro – Afişul meciului CA Timişoara cu campioana Angliei, Oxford City, din 1913
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.
Un comentariu la “Fotbalul de altă dată: CA Oradea – Bishop Auckland (1912) și CA Timișoara – Oxford City (1913)”
Parcul Rhedey exista inca ca stadion, e Stadionul Tineretului din Oradea, care va fi renovat odata cu construirea noul stadion. E adevarat ca o parte din parc e gradina zoologica, dar vechea aeena exista, la fel si cladirea istorica care se vede in pozele vechi.