Special

Fotbalul de altă dată: amicalele lui Liverpool cu Venus București și Ripensia Timișoara

Dacă semifinala CCE cu Dinamo din 1984 sau meciurile cu Rapid, Steaua sau Urziceni sunt mai cunoscute publicului larg, mai puțin știute sunt partidele jucate de Liverpool cu Venus și Ripensia, în perioada interbelică. Cormoranii aveau să fie a doua echipă din Anglia care să vină în România, după Oxford City, care a jucat un amical în 1926 cu Chinezul Timișoara.

Odată cu tranziția de la epoca romantică a fotbalului la cea modernă, cluburile de fotbal acționează (și sunt!) precum adevărate societăți comerciale, în care performanţa sportivă e în corelație cu cea financiară.  Pentru a câştiga trofee ai nevoie de bani, iar pentru a avea bani ai nevoie să știi să-i faci. Ai nevoie să ai stadioane moderne pe care să știi să le umpli cu suporteri care plătesc pentru bilete, abonamente, tricouri, căni, hot-dogi şi bere. Fotbalul de azi înseamnă business. Nu la fel era și în perioada interbelică.

E greu de crezut că aici s-a ajuns în câteva decenii și că băietanii care serveau relaxați o bere, la bustul gol, înaintea unui meci jucat în Europa de Est în turneul de pregătire al sezonului 1935-1936 sunt predecesorii lui van Dijk sau Milner, produșii unui fotbal-industrie total diferit. Am mai scris despre dubla Dinamo Bacău – Arsenal, despre duelul UTA – Tottenham, dar amicalele lui Liverpool din 1936 din Europa Centrală și de Est au un aer aparte.

Fotbalul românesc în perioada interbelică

Dacă la începutul secolului XX la noi în țară lua naştere prima competiţie fotbalistică, prima Divizie A, Cupa Asociațiunilor Societăților Atletice din România, cu trei cluburi fondatoare (Colentina Bucureşti, Olimpia Bucureşti şi United Ploieşti) a trebuit să vină perioada interbelică pentru ca fotbalul să se dezvolte cu adevărat la noi. Trei echipe aveau să domine acei ani: Chinezul Timişoara, care a câştigat campionatul de şase ori consecutiv, Ripensia Timişoara şi Venus Bucureşti care s-a încoronat drept campionă de opt ori. În 1923, Federaţia Română de Fotbal devenea membră a FIFA, în 1924 participa la Jocurile Olimpice de la Paris iar în 1930 bifa și primul Campionat Mondial.

Jucătorii lui Liverpool înaintea meciului cu Beogradski SK , 24 mai 1936

Liverpool vine în Europa Centrală și de Est

La trei ani după ce în România s-a jucat primul meci de fotbal pe nocturnă pe stadionul Romcomit din București (amplasat în zona în care se află acum Facultatea de Drept), Liverpool anunța că pentru pregătirea sezonului 1936-1937, vor face un turneu cu meciuri amicale împotriva celor mai bune echipe din Europa de Est. Pe lângă meciurile din România, Cormoranii au mai jucat în Cehoslovacia, cu o echipă experimentală formată din cei mai buni jucători din Praga și în Iugoslavia, cu Gradjanski în Zagreb, respectiv Beogradski SK în Belgrad.

Câteva dintre pozele din arhiva Getty făcute la meciul cu Beogradski SK de pe 24 mai 1936 sunt printre cele mai savuroase imagini din istoria lui Liverpool .

Câți dintre noi nu am jucat fotbal pe maidan când eram mici, împărțindu-ne în două grupuri, cei cu tricouri și cei la ”pielea goală”. Nu te-ai fi așteptat ca acest lucru să se întâmple la un club profesionist, chiar și cu decenii în urmă, însă asta pare să se fi întâmplat în vara lui 1936, la amicalul dintre Liverpool și Beogradski SK, Cormoranii apărând în toate pozele la bustul gol. Istoricii au încercat să deslușească acest mister și să afle dacă în acea ocazie jucătorii lui Liverpool, printre care se enumera și un anume Matt Busby, și-au uitat tricourile la hotel sau dacă temperaturile ridicate i-au făcut să ia această decizie stranie, dar misterul nu s-a deslușit nici până azi.

Cormoranii așteptați de microbiștii români în Gara de Nord

Cormoranii veneau în România din Serbia, la capătul turneului amical din Europa Centrală și de Est. Englezii aleseseră să joace cu cele mai bune două echipe din țară la acea vreme, Venus Bucuresti si Ripensia Timisoara. Venus avea cinci titluri de campioană în palmares, cu unul mai puțin decât cei care dețineau recordul la nivel național, Chinezul Timișoara.

Englezii veneau în țară cu un staff complet, cu un lot format din 16 fotbaliști, iar anunțurile făcute la acea vreme la radio sau în ziare aveau să stârnească entuziasm în rândul iubitorilor de fotbal de la noi, mulți mergând chiar în Gara de Nord pentru a-i vedea îndeaproape pe jucătorii lui Liverpool. Cu George Patterson managerul echipei de fotbal, Liverpool a venit în țară cu toate numele mari de atunci, Alf Hanson, Fred Howe, sau Matt Busby (proaspăt transferat de la Manchester City pe 8 mii de lire sterline și care ani mai târziu avea să devină legenda lui Manchester United în postură de antrenor).

Jucătorii lui Liverpool înaintea meciului cu Beogradski SK , 24 mai 1936

Primul meci al lui Liverpool în România a fost cel cu Venus, într-o duminică de 1 iunie. Cei care au fost la meci au povestit cum deși a plouat torențial toată ziua, peste 8000 de oameni s-au dus pe stadionul Romcomit. Venus avea să piardă cu 4-1 meciul, iar cei părtași la eveniment spun că bucureștenii au scăpat ieftin cu doar patru goluri primite, în timp ce fanii aplaudau cu ardoare fiecare fază de gol realizată de britanici.

Două zile mai târziu, pe 3 iunie 1936, Cormoranii lua drumul vestului, mergând la Timișoara, acolo unde aveau să dea piept cu Ripensia, echipă care realizase eventul în România în acel an. Aproape 20 000 de bănățeni s-au adunat pe pentru a-i vedea pe Hanson și ceilalți britanici. Lovitura de începere a partidei avea să fie dată de Aurel Toma. Legenda boxului românesc și primul român care a boxat la Madison Square Garden fusese invitat de mai-marii orașului să participe la ceea ce era un eveniment rar pentru municipalitatea din Timișoara.

Spre deosebire de Venus, Ripensia a oferit o replică mult mai bună Cormoranilor și chiar a deschis scorul prin marele Stefan Dobay. Până la final, Liverpool avea însă să întoarcă rezultatul, Alf Hanson reușind o dublă la finele fiecărei reprize. La finele unui turneu obositor pentru ei, englezii au plecat a doua zi spre casă, lăsând în urmă misterul pozelor cu cel mai ”ciudat” echipament de joc din istoria fotbalului, purtat în amicalul din Belgrad.

Revenirea la realitate

Aproape opt decenii mai târziu, situația celor două cluburi românești e diametral opusă față de cea a lui Liverpool. Cormoranii au evoluat şi au devenit anul acesta în premieră clubul cu cele mai mari încasări din lume, conform raportului Deloitte. În acelaşi timp, în România, atât Venus București cât și Ripensia Timișoara au dispărut în 1948, în urma unor probleme financiare și a restricțiilor impuse de regimul comunist, dar au fost readuse la viață în 2014, respectiv 2012, de o parte din urmașii foștilor jucători ai cluburilor.

În prezent, Liverpool e deținătoarea Champions League și se pregătește de un turneu de pregătire în SUA, în timp ce Ripensia a început amicalele cu un prim meci cu Avântul Topolovățu Mare.

Surse:

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Soundcloud, Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.
Tags

Alex Avram

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

Citește și

One Comment

  1. Divizia A a apărut în 1934 (din cauza înființării diviziei B). Până atunci competițiile s-au numit altfel.
    Turneul FC Liverpool în Europa a fost plătit de cei care au vrut să aibe spectatori cărora să le ofere ceva. Nu erau turnee de pregătire ale englezilor ci business, odată ce erau ofertați. Și nu numai Liverpool, multe echipe din Budapest, Beograd, etc veneau să joace pe aici, dar totul însemna bani pentru că trebuiau să plătească cazare, mâncare. Uneori echipee din depărtare jucau în câte 2 țări din Europa de Vest. Îmi pare rău că nu am o evidență a meciurilor amicale, dar au fost foaret multe, mai mult de 100 pe an pentru echipele din țara noastră. În 1937 a venit Newcastle (dacă-mi aduc bine aminte) ca omagiu pentru încoronarea regelui (tatăl actualei regine). Dar totul costă și managerii plăteau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close