Fotbalul de altă dată: Arsenal Londra – Dinamo Bacău, Cupa Orașelor Târguri, 1970

Săptămâna trecută, după 17 ani, Arsenal a evoluat din nou în competiția de rang secund de pe ”bătrânul continent”, Europa League. De la acea finală de Cupă UEFA cu Galatasaray-ul lui Fatih Terim, tunarii au evoluat an de an doar în primul eșalon fotbalistic european: Liga Campionilor. Serile de joi nu sunt însă fără însemnătate pentru gruparea din nordul Londrei. În 1994, Arsenal Londra câștiga Cupa Cupelor în fața Parmei lui Asprilla și Zola, în timp ce un an mai târziu, tunarii pierdeau finala aceleiași competiții, cu spaniolii de la Zaragoza, în mod dramatic, cu un gol marcat de Nayim în minutul 120.

Tot într-o zi de joi, dar în urmă cu 47 de ani, Arsenal era angrenată în Cupa Orașelor Târguri (competiție transformată ulterior în Cupa UEFA și în prezent în UEFA Europa League) unde avea să dea piept cu o echipă românească: Dinamo Bacău.

 Cine a fost Dinamo Bacău

Istoria fotbalului băcăuan nu înseamnă doar Sechelariu, Cursaru și FCM Bacău. Clubul fanion al orașului a luat naștere în 1950 sub titulatura de Dinamo Bacău, făcând parte din cluburile înființate de Ministerul de Interne. Sezonul 1968-1969 avea să fie unul de referință pentru băcăuani. Cu un prim unsprezece cristalizat din care nu lipsea marele Dembrovschi (Ghiţă- Kiss, Nunweiller IV, Velicu, David- Vătafu, Nedelcu – Ene Daniel, Dembrovschi, Rugiubei, Băluţă), dinamoviştii băcăuani s-au luptat până în ultimele etape pentru titlul de campioană, clasându-se în cele din urmă pe locul 5, la două puncte de locul secund, pe care s-a situat Dinamo București. 

Sezonul următor, băcăuanii au reușit un parcurs impresionant în Europa, iar pe 11 martie 1970, avea loc un meci memorabil: Dinamo Bacău dădea piept cu nimeni altul decât renumitul Arsenal din Londra, în sferturile Cupei Orașelor Târguri, fază atinsă în premieră la acea vreme de o echipă românească. O imagine de colecție cu ”programul” meciului ce s-a tipărit și înmânat celor care au participat la meci poate fi văzută mai jos. Un text care redă autenticitatea acelor vremuri: ”Bun venit echipei Arsenal Londra în orașul Bacău, astăzi o gazdă ospitalieră a unei prestigioase întîlniri fotbalistice internaționale […] În compania ei, Dinamo poate realiza un meci de înaltă factură tehnică care să-i aducă consacrarea. Haide Dinamo”.

După cum relatează fostul jucător al băcăuanilor Alexandru Comănescu, într-un interviu acordat jurnalistului Leonard Popa, perioada de glorie a lui Dinamo Bacău, a adus de la sine un interes considerabil din rândul localnicilor:

”Spectatorii veneau la stadion în număr foarte mare, 15.000 la fiecare meci, se stătea pe lângă gard. În partidele din Cupa Oraşelor, nici n-au încăput toţi pe stadion. Se urcaseră pe blocurile turn, pe Spital, şi urmăreau meciul cu binoclul.”

În acel an, în primele tururi ale Cupei, Dinamo Bacău eliminase pe rând maltezii de la Floriana la Valetta, norvegienii de la Skeid Oslo și scoțienii de la Kilmarnock. Cu Arsenal Londra, era limpede pentru toată lumea că avea să fie altceva. 

”Așa am putut vedea și noi căpșuni în luna martie”

Sorții au decis ca partida tur să se dispute la Bacău. Era încă 1970, fotbalul încă nu devenise produsul de marketing din ziua de azi, dar asta nu însemna că echipele din Anglia nu erau organizate impecabil. Tunarii au impresionat românii, venind la Bacău cu bucatăr propriu, cu apă și mâncare din Marea Britanie. Președintele de atunci al lui Dinamo Bacău, Roli Stratulat, chiar glumea spunând că ”așa am putut vedea și noi căpșuni în luna martie”.

Jurnalistul băcăuan Dan Sion povestea cum, la deplasarea din Londra, prin magazinele de acolo, când se vedeau pe monitoarele sistemelor de supraveghere, dinamoviștii băcăuani se amuzau teribil („Băieți, fiți atenți, ne dau la televizor!”), iar când a călcat desculț pe gresia din vestiarul stadonului Highbury, marele Dembroschi s-a fript la tălpi („Nu-mi puteam imagina că poate exista sistem de încălzire prin pardoseală”).

Dacă Arsenal putea conta pe tot lotul de jucători, băcăuanilor le lipseau doi oameni de bază: Dembrovschi si Băluță. Însă, chiar și fără cei doi, băieţii antrenaţi de Valerică Neagu şi Costică Rădulescu, au reuşit să ţină pasul cu britanicii, intrând la pauză cu 0-0, în partida disputată pe stadionul Municipal din localitate. Băcăuanii n-au rezistat însă până la final şi Charlie George, puştiul talentat al londonezilor a creat din nimic un gol, şutând în bară din afara careului şi oferindu-i lui Sammels mingea pe tavă, acesta din urmă marcând cu poarta goală. Tot pe final, Radford a mai înscris o dată pentru Arsenal, stabilind scorul final şi pecetluind calificarea.

Tunarii aveau să meargă până în finală și să câștige Cupa Orașelor Târguri

Returul s-a disputat pe celebrul stadion Highbury, iar Dinamo Bacău a primit o lecţie de fotbal. Arsenal Londra a înscris de sapte ori, însă nu înainte ca românii să înscrie golul de onoare, prin Băluţă. Chiar şi aşa, fostul component al lui Dinamo Bacău, Laurenţiu Velicu relatează că la nivelul valorii individuale, diferenţele dintre adversari nu erau atât de mari pe cât o spunea scorul:

“Diferenţa se făcea doar la nivelul cadrului organizatoric, la infrastructură. Noi nu aveam terenurile lor de pregătire, ne antrenam pe câmpurile de la Aeroport. Nu ştiam nimic despre fotbalul englezilor, decât din cărţi şi reviste. Prima casetă cu jocul Arsenalului am văzut-o la scoţieni, când am jucat cu Kilmarnock, în turul al treilea. Calităţile strict fotbalistice ale jucătorilor noştri erau comparabile cu ale lor.”

Arsenal a mers până la capăt şi eventual a câştigat Cupa Oraşelor Târguri în acel sezon. Tunarii aveau să elimine pe traseu inclusiv Ajax Amsterdam-ul lui Johan Cruyff şi au ridicat trofeul după un 4-3 în dubla manşa din finala cu Anderlecht.

Revenirea la realitate

Între timp, Arsenal a evoluat şi a devenit un club aristocratic, un bastion al fotbalului spectacol şi unul din cele mai bogate zece cluburi din lume, conform raportului Deloitte. În acelaşi timp, în România, stadionul municipal pe care a avut loc meciul cu Arsenal nu mai găzduieşte meciuri de fotbal şi se degradează pe zi ce trece.

În prezent, comparaţia dintre noi şi ei e dureroasă. Rarele rezultate pozitive ale echipelor româneşti în Cupele Europene ne amăgesc că suntem şi noi pe undeva, pe acolo, în urma lor.  Dar adevărul e altul. Fotbalul s-a schimbat. În epoca romantică a fotbalului, când toată lumea era înapoiată, practic nimeni nu era înapoiat. Talentul unui Dembrovschi putea face diferenţa. Însă odată cu tranziţia de la epoca romantică a fotbalului la cea modernă, decalajul dintre noi și ei e tot mai adânc, iar amintirile devin tot mai îndepărtate.

surse:

sursa foto: arhivă personală, gsp.ro, ebay.ca, Colorache.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment