Acum câțiva ani, când Arsenal a fost trasă la sorți cu Napoli în sferturile Europa League, mi-am zis că trebuie să merg în deplasarea de pe San Paolo. A fost mai mult despre orașul de la poalele Vezuviului și mai puțin despre Tunarii lui Unai Emery care treceau atunci printr-o criză de identitate.

Am vrut să văd dacă e așa cum se zice. Să simt povestea orașului și să văd cum Diego e o adevărată religie printre napoletani.

Țin minte că atunci când am ajuns în Quartieri Spagnoli și urcam pe via Concordia, rămăsesem fără semnal la telefon și nu mai găseam locația în Maps. Puțin pierdut în spațiu, într-o zonă renumită pentru infracționalitate și pentru hoții care profită de turiștii naivi,  simțeam cum deodată apar mulți dubioși în jurul meu care mă fixeaxă cu privirea. Știam că era o zonă nerecomandată pentru străini, dar nu mai era loc de dat înapoi. Am mers la unul dintre ei și l-am întrebat unde e pictura murală a lui Diego, iar mimica feței lui s-a schimbat la 180 de grade când a auzit numele Maradona. Figura încruntată dispăruse. Mi-a zâmbit, m-a luat în brațe și mi-a arătat cum să ajung la micul sanctuar. A fost una din multele lecții din acele zile despre cât de mult ne trag în jos prejudecățile, zona de neîncredere și suspiciune.

Am admirat pictura murală care-l reprezintă pe Diego, dar nu i-am știut povestea, neînchipuindu-mi că în spatele chipului lui Maradona e o fereastră care are o însemnătate aparte.

Anul acesta, la 22:37 pe 4 mai, bărbatul care locuiește „în capul” lui Diego Maradona a deschis fereastra de la baie a apartamentului său pentru prima dată în ani de zile, izbucnind într-un țipăt cathartic în timp ce orașul sărbătorea renașterea sa.

Ciro Maiello, un măcelar de carne de porc în vârstă de 50 de ani, s-a mutat în apartamentul din Quartieri Spagnioli în 2006 și a trăit acolo într-o perioadă pe care a numit-o „zile negre în care zeci de oameni au fost uciși pe aceste străzi”.

Pictura murală fusese pictată în 1990 în onoarea lui Diego Armando Maradona, cel care i-a oferit clubului Napoli cea mai de succes perioadă din istoria sa și oamenilor din oraș cele mai fericite zile din viață. Din respect pentru sutele de mii de oameni care trec anual pe via Emanuele de Deo pentru a vedea pictura, Ciro a ținut fereastra închisă. Asta până în acea noapte de la începutul acestei luni, când Napoli a câștigat primul titlu în Serie A după 33 de ani de pauză. De când Diego îmbrăca tricoul azzurro.

foto: Roberto Salomone

În lacrimi, Ciro i-a povestit lui Lorenzo Tondo de la The Guardian cum a deschis fereastra și a privit aglomerația de pe via Emanuele de Deo, strigând de bucurie în timp ce sărbătorile delirante izbucneau în oraș până a doua zi dimineață. „A fost de nedescris! Aceasta nu este doar o victorie în plan sportiv. Este victoria unui oraș întreg care, după decenii petrecute în întuneric, renaște în sfârșit.”

Mult timp luați în derâdere și priviți cu superioritate de cei din nordul Italiei, Napoli trece în prezent printr-o mică epocă de aur, victoria trupei lui Luciano Spaletti fiind cea mai recentă dintr-un lung șir de realizări. Agenția națională de statistică a Italiei estimează că produsul său intern brut în 2023 ar putea atinge un record din toate timpurile pentru orașul de la poalele Vezuviului. Traficul auto a fost interzis în principalele piețe din oraș, iar zeci de clădiri și monumente au fost recent restaurate și atrag mulțimi de turiști. Sosirile pe aeroport au crescut cu 30% în primele trei luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut și mulți turiști au făcut coadă pentru a vizita pictura murală a lui Maradona, într-o zonă care a devenit un adevărat loc de pelerinaj. “Această pictură murală a devenit simbolul orașului” spunea și Roberto Saviano, celebrul jurnalist care trăiește de ani buni sub protecția poliției după ce a publicat o serie de cărți despre mafia napoletană.

Orașul, echipa sa de fotbal și oamenii din Napoli renasc.

”Until a few years ago, the area was targeted by thieves and off limits for tourists, and many of the shopkeepers gradually left. Then, suddenly, something incredible happened. Naples rose up, as the light was turned on in the city. We began to talk about the city’s problems and, by recounting its contradictions, Naples emerged from its isolation, with all its beauty. That’s why that mural is the symbol of the city. Because it too, faded and ruined, suddenly returned more beautiful than before.” (Roberto Saviano)

surse foto: Roberto Salomone; surse: The man who lives in Maradona’s head: opening a window on the new Naples – Lorenzo Tondo.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *