Community Shield

Community Shield (cunoscut până în urmă cu câțiva ani drept Charity Shield) este meciul care marcheaza, tradițional, startul noii stagiuni de fotbal din Anglia. În esență, este un meci de tip super-cupă, în care se înfruntă campioana en-titre din Premier League și câștigătoarea FA Cup, iar la final învingătoarea ia acasă un trofeu. Federația engleză și UEFA recunosc Communty Shiled ca fiind Super-cupa Angliei.

Originile acestui meci cu trofeu se găsesc înainte de 1900, pe când cea mai bună echipă de amatori juca împotriva celei mai bune grupări de profesioniști (câștigătoarea FA Cup de obicei), într-un duel numit Sheriff of London Charity Shield, iar fondurile generate din vânzarea de bilete erau donate unor cauze caritabile. Mai multe despre acei ani de început ai fotbalului profesionist în Anglia, poți citi aici.

Manchester United a fost prima câștigătoare din Charity Shield, în 1908, iar “finala” împotriva lui Queens Park Rangers a fost singura din istorie care a avut nevoie de rejucare: după 1-1 în tur, 4-0 în retur, ambele meciuri jucându-se pe Stamford Bridge, gazda tradițională a finalelor FA Cup din acele vremuri.

Formatul actual, campioană împotriva deținătoarei cupei, este folosit constant din 1930 (a variat mult înainte de acest moment, implicând până și echipa națională a Angliei la un moment dat!), iar Tottenham a fost prima echipă care a realizat event-ul (cupă și campionat în același sezon), fiind nevoită să joace în Charity Shield împotriva unei echipe alcătuite de federație: Football Association XI. Asta se întâmpla în 1961, când meciul se mutase deja la începutul sezonului, așa cum îl știm astăzi.

Nu doar formatul a variat, ci și regulile:

  • Între 1949 și 1991, 4 “Scuturi” s-au încheiat la egalitate și echipele au păstrat trofeul… câte 6 luni fiecare! În mod bizar, Manchester United a fost una dintre echipele care au împărțit trofeul, de fiecare dată când a fost nevoie de această soluție.
  • În 1993 s-a introdus departajarea la penalty-uri, folosită și în zilele noastre pentru a decide câștigătoarea imediat după 90 de minute terminate la egalitate (fără extra-time).

Brighton este singura echipă care a câștigat Community Shield, fără să fi câștigat vreodată campionatul sau Cupa Angliei. A reușit performanța asta în 1910, când trofeul s-a disputat între campioana din Football League, Aston Villa, și campioana din Souther Football League (o ligă semi-profesionistă de la începutul secolului XX). Așa a ajuns Brighton acolo, învingând-o pe Villa chiar cu golul unui fotbalist amator, pe nume  Charlie Webb, care avea să fie managerul clubului timp de 28 de ani, între cele două Războaie Mondiale.

Charity Shield a fost redenumit în Community Shield în 2002, după ce comitetul de organizare a fost dizolvat pentru că nu a respectat o lege a acțiunilor caritabile din Regat. Practic, numele competiției nu a mai fost legat de ideea de caritate, deși a continuat tradiția “Super Cupei Angliei” pe teren și în afara lui.

Probabil cel mai memorabil moment din istoria Charity/Community Shield a fost golul portarului Pat Jennings, din 1967. Jucând pentru Tottenham, Jennings a înscris în poarta lui Manchester United cu un șut din propriul careu!

Manchester United a câștigat trofeul de cele mai multe ori (17, dintre care 4 împărțite cu alte cluburi), iar Everton a reușit 4 victorii consecutive, între 1984 și 1987 (împărțind unul dintre trofee cu vecinii din Liverpool).

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment