Homegrown

Auzim tot mai des termenul de homegrown în comentariile meciurilor de fotbal sau atunci când unii analiști iau la puricat lotul cluburilor de fotbal. Cândva ceva obișnuit, aceștia au devenit acum o rarirate și de multe ori puștii din academie sunt legimitați doar pentru a bifa regula UEFA.

Jucătorii home-grown sunt totuși mândria comunităților locale, iar una din scandările pe care le vezi pe multe stadioane din Anglia e celebra ”He’s one of our own!”. Într-un fotbal tot mai globalizat cum e cel din Premier League, jucătorii locali dau culoare sportului rege.

Definiție homegrown

homegrown
adjective
UK /ˌhəʊmˈɡrəʊn/

Conform UEFA, jucătorii homegrown sunt cei care indiferent de naționalitate, au fost antrenați de clubul lor actual sau de un alt club din aceeași țară pentru cel puțin trei ani între 15 și 21 de ani.

Context

Cu decenii în urmă, existau puține (sau zero) reglementări cu privire la naționalitățile jucătorilor din lotul unei echipe de fotbal. Treptat, cu timpul, pentru a proteja interesele naționalelor de fotbal, fiecare federație sau ligă profesionistă de fotbal a început să introducă diferite restricții cu privire la numărul de jucători străini pe care un club îi poate avea un lot sau cu privire la un număr minim de jucători crescuți în ograda proprie pe care e nevoie să îi aibă în lot.

La fel a făcut și UEFA. Regula jucătorilor homegrown a fost introdusă pentru prima oară în sezonul 2006-2007 și aplicată în forma ei actuală începând cu sezonul 2008-2009. Pentru a fi primite în competițiile europene inter-țări, pe lângă regula existentă (maximum 25 de jucători pentru lista A) cluburile sunt nevoite să desemneze minimum 8 jucători care au fost antrenați de cluburi din aceeași țară, dintre care 4 să fie crescuți chiar în pepiniera clubului.  Acești jucători sunt cei homegrown.

Tot pe Tackle.ro poți citi despre importanța jucătorilor homegrown în rândul comunităților locale: Băieți buni: ce au în comun Trent Alexander-Arnold, Phil Foden și Marcus Rashford?

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment