Greu de digerat un 0-0 într-un North-West Derby. Publicul de pe Anfield a văzut un joc încrâncenat, dar fără goluri, din care ambele echipe rămân îndatorate suporterilor și niciuna dintre echipe nu câștigă ceva semnificativ. De fapt, din duelul de pe Anfield a câștigat doar Manchester City, dar despre asta vom vorbi mâine, în rezumatul de etapă. Azi vă propun o analiză tactică Liverpool vs Manchester United în care nu citez nicio declarație emisă de Klopp sau de Mourinho, ci vorbesc doar despre ce s-a întâmplat în teren.

Iată echipele și statisicile:

Sursa: PremierLeague.com

Ce a vrut Klopp de la North-West Derby?

Am promis că nu citez pe niciunul dintre managerii implicați, dar n-am zis nicăieri că nu mă voi auto-cita, așă că încep de la întrebarea pe care am lansat-o în avancronica mea pentru etapa 8 din Premier League:

…nu e clar unde-l va juca neamțul pe Coutinho: în banda stângă sau mai jos, alături de Wijnaldum/Can și Henderson (cu Oxlade-Chamberlain intrând titular în locul senegalezului absent).

Nu știu exact când s-a întâmplat asta, dar Coutinho, puștiul bezmetic pe care mi-l amintesc de la Inter, a crescut și e fotbalist. Liverpool au avut dreptate să refuze orice sumă în vară pentru brazilian, care nu prea are rival în Premier League la controlul balonului pe spații strânse, trădându-și cu fiecare dribbling obârșia din Rio de Janeiro. În acest sezon Klopp a decis să-l joace pe Coutinho mai jos, în linia de 3 de la mijloc, alături de un închizător (Henderson/Can) și de un mijlocaș box-to-box (Wijnaldum sau Lallana, dacă n-ar fi accidentat), oferindu-i ceva spațiu în plus pentru a se lansa spre careul advers și pentru a creea pentru echipă. Asta a fost însă până când unul dintre jucătorii din tripleta ofensivă s-a accidentat (Mane).

În North-West Derby, Klopp a ales să joace cea mai bună formulă posibilă pe hârtie, readucându-l pe Coutinho în bandă și alegând doi închizători (Henderson și Can) si un muncitor (Wijnaldum) în linia de 3 de la mijloc. Rezultatul: 5 șuturi pe spațiul porții, dintre care doar unul cu adevărat periculos. Media lui Liverpool în precedentele 7 etape: 6.85 șuturi pe spațiul porții (7.5 dacă excludem dezastrul cu Manchester City, anomalia statistică din parcursul echipei).

Ce alternativă ar fi avut Klopp? Coutinho la mijloc alături de Henderson și Wijnaldum, care are tendința de a se remarca în meciuri tari, a înscris sezonul trecut cu Arsenal, Man City și Chelsea. În atac ar fi putut să-l pună pe Oxlade-Chamberlain în stânga lui Firmino sau chiar pe nouar în bandă și Sturridge sau Solanke în rol de vârf. Poate că exact de acel spațiu în plus de manevră avea nevoie brazilianul pentru a-l dezechilibra pe Ander Herrera, care nici n-a prea jucat în acest sezon… Pe de altă parte, urcările lui Coutinho, lăsau spațiu pentru Mkhitryan, armeanul care a fost complet anihilat de mijlocul așezat de Klopp.

Pressing-ul lui Liverpool a fost departe de a fi ucigător, cum ne așteptam cu toții, mai ales când sunt puncte de recuperat în clasament și un adversar (fie el și dușman de moarte) care a venit la 0-0. Cu Wijnaldum cel mai avansat mijlocaș și apărând la finalizare de două ori, Klopp a ales să se bazeze pe efortul și viteza lui Salah și pe geniul lui Coutinho în fața unui apărător-șifonier cum e Phil Jones. Cea mai mare ocazie a Cormoranilor a venit însă de la fundașul central Matip, care a scos din De Gea încă o paradă de legendă, cu câteva secunde înainte ca Salah să-i strice mingea lui Coutinho și să tragă pe lângă.

Harțile de pase ale lui Liverpool (stânga) și Manchester United. Sursa: Twitter.com/11tegen11

Henderson e obișnuit să joace cele mai multe pase la Liverpool, dar de data asta le-a jucat cu fundașii centrali, incisivitatea caracteristică lui Klopp nefiind scoasă la paradă pentru un musafir atât de detestat pe Anfield.

De ce a venit Mourinho pe Anfield?

Lui Mourinho nu i-au plăcut niciodată derby-urile pentru că acolo are cele mai mari șanse să piardă și portughezul trăiește pentru a câștiga. United. Portughezul a venit pe Anfield să apere un 0-0 în fața unei echipe care atacă mult și nu finalizează grozav în ultima vreme, pândind o greșeală personală care să-i ofere acea șansă de gol de care are nevoie Lukaku pentru a marca.

Suporterii lui United însă abia așteptau primul derby al sezonului, pentru că victoriile cu 4-0 înșirate până acum nu dau niciun diagnostic unei echipe care se bate la titlu. A fost prea ușor drumul până pe Anfield din acest sezon și amintirile din sezonul trecut, când Diavolii au câștigat doar cu Spurs și Chelsea, în ambele ocazii fără vreo miză semnificativă, sunt încă vii. Faptul că United întâlnea o echipă care din august a câștigat doar un meci și are golaveraj 8:9 adăuga încă o dimensiune disputei cu rivala de pe Merseyside.

Cu Pogba și Fellaini accidentați, Mourinho nu avea altă soluție decât să-l așeze pe Herrera la distrugere (o mai făcuse cu succes sezonul trecut) lângă Matic. Spaniolul n-a fost în cea mai bună zi, dar l-a fugărit pe Coutinho cât a fost nevoie, având în vedere că nu pentru construție intrase. În rest, echipa a fost cea standard, așezată 4-2-3-1, poate doar Darmian fiind o prezență inedită, dar italianul a fost preferat lui Blind pentru a-l ține pe vitezomanul Salah. Young, la fel ca Herrera, a fost acolo pentru a ara terenul și pentru a exploata urcările lui Moreno. Subliniez și la Mourinho aceeași lipsă de incisivitate pe care am punctat-o și la Klopp. Coatele și faulturile tari au fost pe teren, dar tactic n-a fost altceva decât un dans cu rare ruperi de ritm.

Cu 37.5% posesie, Manchester United a reușit să aibă două ocazii mari (Matic și Lukaku), adică la fel de multe ca Liverpool (Matip și Can). În rarele momente când au recuperat la mijloc cu fața la poartă, Diavolii au urcat imediat, atacul pozițional nefiind în meniu. Lukaku, atât de înjurat de absolut toți fanii (inclusiv de cei ai lui United, mulți îl consideră „leneș”) a arătat de ce e atât de valoros echipei la ocazia mare pe care tot el a ratat-o. Modul în care a scos din joc doi fundași doar din mișcarea corpului la un-doiul cu Martial n-a scăpat celor care nu se uită la fotbal doar pentru divertisment. Dar nici n-a băgat mingea în poartă.

Au vrut ambele echipe 0-0?

Niciodată nu va declara vreun manager al lui Liverpool sau al lui Manchester United că a jucat North-West Derby la 0-0, dar de data asta niciunul dintre cei doi tehnicieni nu a făcut nimic să forțeze un gol. Fanii nu uită ușor o înfrângere în fața celor pe care-i înjură zilnic, iar Klopp și Mourinho au ales să nu riște o înfrângere. Un derby al compromisului, asta a rezultat.

Manchester United e antrenată de unul dintre cei mai versați manageri din fotbalul actual, pentru Mourinho jocul pe contre e a doua natură (prima fiind declarațiile de presă cât mai bombastice posibil). În acest sezon s-a văzut cum pot verticaliza Diavolii în viteză, dar cu Liverpool nu au fost suficiente recuperări bune pentru contră. Klopp și-a studiat adverasarul și n-avea cum să-i scape tocmai această dimensiune, de aceea a ales o linie de 3 la mijloc: pentru posesie mai mult decât pentru construcție.

Rezultatul de pe Anfield face ca primul derby of Manchester, care se joacă pe 9 decembrie, să fie meciul de cotitură al sezonului pentru United: fără victorie campionatul e ca și pierdut. Liverpool rămâne la fel de departe de titlu și Klopp mai are de lucrat la finalizare cu ai lui. Din fericire, e doar etapa 8, așa că recomandarea redacției Tackle pentru populație este:

Cetățeni, păstrați-vă calmul!

Surse:

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.