
18 martie 2023 va rămâne în istoria Premier League drept ziua celui mai dur discurs al unui manager împotriva propriei sale echipe. Cine altul, dacă nu Antonio Conte, putea să scrie o astfel de istorie?
Cum a ajuns Antonio Conte la acest discurs?
Tottenham a mers pe St. Mary’s Stadium să joace cu ultima clasată din Premier League pentru a-și consolida locul de Liga Campionilor. Aflați sub presiune, după victoria lui Newcastle cu Nottingham Forest, o victorie contra lui Southampton ar fi refăcut diferența de 4 puncte față de Coțofene. Punctele aduse de pe Coasta de Sud a Regatului ar fi fost cu atât mai importante pentru că urmăritoarele din clasamentul Premier League au două meciuri mai puțin jucate decât londonezii lui Conte.
Pedro Porro a deschis scorul cu primul său gol după transferul de la Sporting, în prelungirile primei reprize și s-a intrat la cabine cu 0-1. Che Adams a egalat imediat după pauză pentru Saints, dar Kane și Perisic au înscris câte un gol fiecare și, când mai erau 15 minute de joc, Tottenham era în controlul meciului (1-3), iar victoria părea foarte probabilă. Theo Walcott a redus din diferență la doar 3 minute după golul de 1-3 și Southampton avea șansa unui punct crucial în cea mai strânsă luptă pentru supraviețuire din ultimii ani.
Un penalty controversat, acordat în minutele de prelungire ale meciului pentru gazde, i-a oferit ocazia căpitanului James Ward-Prowse să egaleze. Probabil cel mai bun executant de faze fixe din Premier League nu a greșit și s-a terminat 3-3. Un rezultat pe care Spurs l-a avut în control… s-a spulberat în ultimele minute.
Conferința de presă de după meci însă… va rămâne în istoria Premier League, pentru că Antonio Conte și-a abandonat orice filtru în comunicare…
Fragmente din discursul lui Antonio Conte
Jurnalist: O decizie greu de acceptat, penalty-ul, dar la 3-1, cu 15 minute până la final, ar trebui echipa ta să remizeze acel meci?
Penalty-ul, pentru mine, nu a fost un penalty. Dacă vom discuta despre penalty, înseamnă că nu vrem să vedem alte situații. Cea mai proastă situație este ceea ce se întâmpla pe teren. Ce s-a întâmplat în ultimele luni, ce se întâmplă în al doilea sezon al meu…
Este momentul potrivit pentru a vorbi pentru că, după această felul în care ne-am prezentat, este inacceptabil. Câștigăm cu 3-1, ne aflăm la controlul jocului și reușești să primești două goluri și să riști, pentru că și Fraser a reușit o paradă fantastică. Este mult mai bine să intri în problemă. Problema este că am arătat că nu suntem o echipă. Suntem 11 jucători pe teren. Văd jucători egoiști, văd jucători care nu vor să se ajute unii pe alții și nu pun suflet.
Înainte zilei de azi, am preferat să ascund această situație și să încerc să vorbesc pentru a îmbunătăți atmosfera. Aspectul tactic sau tehnic, aceasta este o situație. Cel mai important lucru dacă vrei să devii o echipă puternică, dacă vrei să devii competitiv, dacă vrei să câștigi, este dorința, flacăra pe care trebuie să o ai în ochi, în inimă și trebuie să arăți asta in fiecare clipa. În fiecare clipă!
Comparând sezonul trecut cu sezonul acesta, trebuie să ne îmbunătățim jocul, dar acum stăm mai prost la acest aspect. Când nu ești o echipă, orice se poate întâmpla, în orice moment.
Astăzi este ultima situație. Nu uitați că în FA Cup am pierdut în fața lui Sheffield United, care a jucat cu fotbaliști tineri. Cu o echipă puternică pe teren, am fost eliminați din FA Cup. O mulțime de situații, repet, nu se vor îmbunătăți. Și nu mă refer la aspectul tactic sau tehnic.
Este despre a fi o echipă, a fi o echipă, a fi o echipă! Este cel mai important lucru. Să înțelegem că jucăm pentru emblema clubului. Trebuie să jucăm pentru a ne face fanii mândri. Trebuie să ne jucăm arătând dorința, focul din ochii tăi pentru victorie: dacă ai asta, cu siguranță, nu ieși în FA Cup! Astăzi, câștigi.
Trebuie să jucăm pentru a ne face fanii mândri, cu dorință! Aici ne-am obișnuit de mult. Clubul are responsabilitatea pentru transferuri, fiecare antrenor care a trecut pe aici are responsabilitatea. Și jucătorii? Jucatorii? Unde sunt jucătorii?
Din experiența mea, pot spune că dacă vrei să fii competitiv, dacă vrei să lupți, trebuie să îmbunătățești acest aspect. Și acest aspect, vă pot spune, în acest moment este cu adevărat… foarte scăzut. Și văd doar 11 jucători care joacă pentru ei înșiși.
Jurnalist: Dar viitorul tău, incertitudinea….
Găsești un alibi, un alt alibi! Încercați să găsiți o scuză pentru jucători. OK, continuați să faceți asta, găsiți scuze pentru jucători. Doar asta faceți voi! Voi faceți asta: scuze pentru jucători.
Dar jucătorii, poate, viitorul meu, apoi ne-am pierdut încrederea, și-au pierdut spiritul, au pierdut spiritul de echipă. Scuze! Scuze! Scuz! Încearcați să-i protejați de fiecare dată. Haideți… suntem profesioniști. Clubul ne plătește mulți bani. Jucătorii primesc bani, eu bani, înțelegeți?
Să nu căutăm scuze sau să nu arătăm spirit de echipă sau sentimentul de apartenență sau simțul responsabilității? Pentru mine acest lucru este inacceptabil pentru că este prima dată în cariera mea când mă confrunt cu o astfel de situație. Până acum nu am putut să schimb lucrurile, dar, comparativ cu sezonul trecut, situația s-a înrăutățit…
Jurnalist: De ce se întâmplă asta?
De ce? Pentru că sunt obișnuiți aici, sunt obișnuiți. Nu joacă pentru ceva important, nu vor să joace sub presiune, nu vor să joace sub stres. E ușor așa…
Aceasta este povestea lui Tottenham. De douăzeci de ani e aici proprietarul și nu au câștigat niciodată ceva, dar de ce? Vina este doar a clubului și a fiecărui manager care rămâne aici. I-am văzut pe managerii pe care Tottenham i-a avut pe bancă. Riscul este să denigrezi managerului și să protejezi cealaltă situație, în fiecare moment.
Până acum am încercat să ascund situația, dar acum… NU. Pentru că repet, nu vreau să văd ce am văzut astăzi, este inacceptabil și, de asemenea, inacceptabil pentru fani. Ne urmăresc, plătesc biletul și să vadă echipa altă dată cu acest gen de prestanță… este inacceptabil. Trebuie să ne gândim mult la asta.
Jurnalist: S-a văzut flacăra săptămâna trecută. Ce s-a schimbat?
Am spus că vreau să văd focul în ochii lor, în inimile lor. Vreau să văd atitudinea potrivită. Nu doar la antrenament, pe teren. Pentru că aici trebuie să faci diferența. Și până acum am încercat să ascund situația, dar acum mai sunt 10 meciuri rămase și unii cred că putem lupta. Lupta pentru ce cu această atitudine? Pentru ce? Pentru locul șapte, opt, zece? Nu sunt obișnuit cu această poziție. Sunt foarte supărat și fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea.
Nu doar clubul, managerul și personalul. Jucătorii trebuie să fie implicați pentru că este timpul să schimbăm această situație dacă Tottenham vrea să se schimbe. Dacă vor să continue în acest fel, pot schimba managerul, o mulțime de manageri, dar situația nu se poate schimba. Credeți-mă.
Întregul discurs:
Reacțiile jurnaliștilor după discursul lui Conte
Se găsesc sute de reacții, la cald, ale jurnaliștilor care scriu despre Premier League, pe lângă milioanele de suporteri care comentează subiectul. Am ales doar trei dintre ele: Kaveh Solhekol de la Sky Sports, Călin Mateș (care este și suporter al lui Tottenham) de la Fotbal Englez punct ro și Jack Pitt-Brooke, corespondentul The Athletic specializat pe Tottenham Hotspur.
Va fi Antonio Conte demis de la Tottenham sau îl va lăsa Daniel Levy să riște o cădere nervoasă pe săptămână până la finalizarea contractului cu Spurs, în luna iunie?
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.