Etapa cu numărul trei din Premier League are drept cap de afiș derby-ul dintre Manchester United și Liverpool. Luni seară, de la ora 22:00, două dintre cele mai emblematice cluburi din Anglia își dau întâlnire într-un meci ce găsește cele două echipe într-o perioadă ce poate să fie descrisă perfect de o expresie în engleză:„we had better days”.
Liverpool a debutat în noul sezon cu Fulham și a oferit una dintre primele surprize ale sezonului, remizând 2-2 cu nou promovata de pe Craven Cottage. Nici în a doua etapă a sezonului elevii lui Jurgen Klopp nu au găsit drumul spre victorie și în ciuda faptului că au evoluat acasă, pe Anfield Road, Liverpool a remizat din nou, de această dată în fața celor de la Crystal Palace, 1-1.
Manchester United se afundă în criza din ultimele sezoane și îi oferă noului antrenor, Erik ten Hag, un start complet ratat de sezon. În ciuda faptului că au evoluat în compania unor echipe ce sunt mai degrabă de a doua jumătate a clasamentului din Premier League, „diavolii roșii” au zero puncte după două etape și un golevaraj de minus cinci goluri. Dacă în prima etapă United a suferit o înfrângere la limită în fața lui Brighton, al doilea meci din sezon a fost un real coșmar iar elevii lui Ten Hag au suferit o umilință, 4-0, cu Brentford.
Înainte de întâlnirea directă dintre Manchester United și Liverpool încercăm să identificăm două de întrebări în North West Derby.
Există viață după Sadio Mane?
Plecarea lui Sadio Mane de la Liverpool în această vară nu a stârnit foarte multă vâlvă sau controverse. În ciuda faptului că Liverpool în perioada Klopp a funcționat cu un prim 11 foarte bine conturat și definit, în ultimul an sosirile lui Luis Diaz și a lui Darwin Nunez au oferit sentimentul de siguranță fanilor în eventualitatea în care unul dintre Sadio Mane sau Mo Salah ar părăsi Anfield Road. Dacă ne raportăm și la impactul pe care Luis Diaz l-a avut în primele meciuri de la sosirea sa la Liverpool, atunci când în primele 13 meciuri de Premier League reușea patru goluri și trei pase de gol, suporterii de pe Anfield Road nu s-au temut la anunțul transferului lui Mane la Bayern Munchen.
Însă impresia pe care Liverpool o arată după aceste două prime meciuri, impresie timpurie de notat, este de echipă work in progress. Putem spune însă destul de clar că Diaz nu este același profil de jucător ca senegalezul Mane iar stilul de joc al celor de la Liverpool se modifică în concordanță cu acest aspect. Mane oferea un stil de joc mult mai direct spre finalizare, stil ce se potrivește, în termeni populari, profilului de inside forward, în timp ce Luis Diaz este mai aproape ca stil de joc de o aripă ofensivă clasică.
Dacă adăugăm în calcul și sosirea lui Nunez, atacant cu profil de număr nouă autentic, element ce a lipsit celor de la Liverpool în ultimele sezoane, realizăm că ofensiva celor de la Liverpool este într-o reconstrucție în acest moment. Au fost suficiente două etape modeste pentru rodaj? Poate Salah să fie 100% responsabil de finalizare?
Cât de unită este Manchester United?
Nu există nici cel mai mic dubiu că Manchester United traversează în această perioadă poate cea mai slabă și problematică situație din istoria clubului. Înfrângerea cu Brighton dar mai ales umilința cu 4-0 din fața celor de la Brentford sunt doar liniile ce subliniază criza prin clubul de pe Old Trafford o traversează. Dar fix episodul Brentford poate să fie o lecție extrem de valoroasă pentru Manchester United.
Un meci începe de la 0-0 și ambele echipe trimit câte 11 fotbaliști pe teren. Și după cum vedem în multe cazuri, echipele ce pornesc cu șansa a doua reușesc surpriza. Cum? Avem mai multe variante de răspuns dar ne oprim cu discuția asupra unuia singur. Element de grup, de echipă, de unitate.
Liverpool pornește clar favorită. Este echipa mai bună, cu un un joc mai experimentat și complex ca United. E simplu și fără discuție. Și în ciuda faptului că se deplasează pe Old Trafford are toate premisele să plece cu cele trei puncte. Însă, cum spuneam mai sus, scorul pleacă de la 0-0. Și probabil pentru Manchester United o înfrângere la limită sau mai ales o prestație bună a echipei poate să fie catalogată drept un rezultat pozitiv.
Dacă ne uităm la valoarea celor două loturi, diferența este una infimă pentru aceste sume. Liverpool valoareaza 870 de milioane de Euro iar United 750 milioane de Euro. Strict din acest punct, diferența de scor de la finalul meciului nu ar trebui să fie una mare.
Dar în fotbal mai este un element care apare uneori surprinzător. Acela de coeziunie a grupului. Acel moment când cei 11 fotbaliști de pe teren aleargă mai mult decât media de kilometrii pe meci ca până atunci. Acel moment când fotbaliștii strâng randurile și aleargă până la epuizare să recupere o minge pe care un coechipier a pierdut-o.
Acest element de unitate care nu este cuantificabil și nu apare în vreo statistică. Manchester United are fotbaliști în vestiar. Fotbaliști care au văzut multe în sportul ăsta. Ronaldo, Varane, Eriksen sunt sportivi care pot strânge rândurile și motiva echipa suplimentar. Plus Erik ten Hag, antrenorul. Această unitate poate să fie singurul element care să salveze un nou rezultat rușinos. Poate United să fie unită?
Este destul de clar, cum spuneam, cine este favorită în acest meci. Liverpool are toate atuurile să câștige pe Old Trafford și oricare alt rezultat poate să fie catalogat drept surpriză. Însă fotbalul ne obisnuiește constant cu astfel de lucruri. Și ăsta este unul dintre motivele pentru care milioane de oameni iubesc fotbalul.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube și Discord.