Orașul Manchester, tărâmul veșnic disputat de Diavolii Roșii și Cetățeni, este unul dintre marile orașe ale fotbalului și martor al unui derby local de aproape 140 de ai. Primul duel al echipelor care aveau să devină giganții zilelor noastre, United și City, s-a jucat în 1881, încheindu-se cu victoria cu 3-0 a celor de la Newton Heath FC (United) în fața celor de la West Gorton FC (City). Duelul a fost unul amical atunci și ceea ce presa de la acea vreme numea ”un meci plăcut” avea să devină una dintre marile rivalități ale fotbalului: Manchester Derby.

Istoria din Manchester Derby

De la acel moment și până în prezent, Manchester Derby avea să adune 182 de meciuri oficiale, iar palmaresul general este dominat de clubul de pe Old Trafford – 76 de victorii, 52 de egaluri și 54 de înfrângeri. Peste ani, United avea să devină atracția principală a orașului și cea care purta cu mândrie numele Manchester prin toată Europa, instaurând, practic o hegemonie instaurată după numirea lui Sir Alex Ferguson, cel mai titrat antrenor din istoria Diavolilor.

Fanii lui City, deși nu puteau decât să privească cu invidie la rezultatele și triumful adversarilor, aveau să-și recapete gustul victoriei odată cu adjudecarea titlului de campion în sezonul 2011-2012, la nu mai puțin de 44 de ani de la ultimul succes. Aveau să urmeze alte trei coroane ale Angliei, timp în care Manchester City construia un club solid, bogat și avid de performanță și dominație în fața rivalei United.

Vorbind de rivalitate, aceasta nu s-a regăsit doar între fanii celor două cluburi ci și între jucătorii marcanți ale acestora. Fie că vorbim de Ryan Giggs, George Best, Bobby Charlton, Eric Cantona, Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo sau în partea cealaltă de Colin Bell, Alan Oakes, David Silva, Sergio Aguero, Vincent Kompany, comparațiile sau tensiunile din teren dintre jucătorii aceleiași generații nu au întârziat niciodată să apară.

Revenind la startul sezonului 2020-2021 regăsim două echipe aflate în ipostaze total diferite. City, sub comanda geniului lui Guardiola, a devenit principala candidată la titlu an de an, în timp ce United este într-o continuă criză de identitate și în căutarea gloriei din vremea lui Ferguson.

Iar cu ocazia acestui week-end, avem oportunitatea de a vedea clasicul Manchester Derby între un United recent eliminat din UEFA Champions League – faza grupelor – și un City care arată o revenire de formă, care și-a câștigat grupa din Ligă și pare tot mai aproape de implicarea în lupta pentru titlu. După 11 etape, United are un punct peste City.

Duelul playmakerilor din Manchester Derby: Bruno Fernandes vs Kevin de Bruyne

Dar chiar și în această ipostază ne este dat să vedem un duel de la distanță între liderii din teren ale celor două echipe, doi mijlocași de creație cu o tehnică impresionantă, capabili să dicteze oricând ritmul sau să câștige un meci – ”cetățeanul” Kevin De Bruyne și ”diavolul” Bruno Fernandes.

Belgianul din curtea lui City a fost numit jucătorul sezonului, primind premiul ”PFA Player of the Year”, un premiu care, iată, nu vine în urma unui sezon la finele căruia echipa de pe Etihad este încoronată campioană, deși De Bruyne a excelat și în sezoanele anterioare – e drept, în sezonul 2018-2019 a absentat nu mai puțin de 156 de zile.
Cu toate acestea premiul este pe deplin meritat, sezonul recent încheiat prezentând cifre demne de invidiat – 35 de meciuri, 13 goluri și 20 de pase de gol – la care și-a adăugat și premiul de cel mai bun pasator decisiv.

De partea cealaltă îl avem pe portughezul transferat din Liga NOS, de la Sporting Lisabona, care venea cu o recomandare impresionantă – cel mai bun jucător din Portugalia, pentru două sezoane la rând, 2017-2018 și 2018-2019.
Deși transferat doar din iarna acestui an, Bruno a reușit să intre rapid în preferințele publicului de pe Old Trafford și să fie văzut drept cel care poate da o nouă dimensiune jocului prestat de echipă, reușind să-și asigure într-un retur cifre notabile cât alții într-un întreg sezon – 14 meciuri, 8 goluri și 7 pase de gol.

Iată mai jos o statistică interesantă a celor doi.

 

Dacă pentru Diavoli, clasare din acest moment (locul 6, cu un meci mai puțin jucat) nu nu e de mirare, ținând cont de ultimele sezoane, petru ”Cetățeni” acest start de sezon este o adevărată surpriză. Doar ultimele etape au părut să amintească de puternicul Manchester City, e drept, și în compania unor echipe mai slab cotate.
Tocmai de aceea, derby-ul din această etapă este oportunitatea de a vedea la ce nivel sunt cu adevărat cele două echipe.

Reluând discuția despre cei doi maeștrii de la mijlocul terenului, aș spune că deși polivalenți și atât de necesari în obținerea de victorii, aceștia au roluri oarecum diferite.

Kevin de Bruyne este un adevărat pasator, mai rar căutând poziția de finalizare și având și destule sarcini defensive, în timp ce Bruno este singura legătură între mijloc și atac, fiind singurul care poate cu o mare lejeritate să-și pună colegii în situații clare de finalizare. Tocmai din aceste motive îl regăsim pe portughez în tot mai multe faze de atac și chiar finalizare, acesta marcând foarte des din postura unui atacant central.

Preferințele vor fi mereu subiective mai ales că vorbim de doi jucători senzaționali, Bruno Fernandes având două mari avantaje în această dispută: s-a integrat imediat de la venirea sa pe Old Trafford, asumându-și rolul de conducător și diferenta mare de valoare între el și coechipierii lui – practic se aplică vorba clasică – ”Toate mingiile la Bruno!”
De partea cealaltă, Kevin are parte de coechipieri talentați, de valori apropiate de a lui, care la rândul lor pot decide un meci. Lucrul cert pentru care belgianul e indispensabil este la capitolul pase de gol – sezonul trecut a fost cel mai bun pasator din campionat (23), aspect în care conduce și în acest sezon în fața portughezului.

Cum ziceam, în ciuda statisticilor care oferă cifre destul de apropiate, preferința va fi de cele mai multe ori subiectivă.

 

Închei cu o părere personală. Cred că De Bruyne rămâne cel mai valoros și important mijlocaș din Premier League – și chiar într-un top select la nivel mondial – dar rămân în continuare impresionat de adaptarea rapidă a lui Bruno Fernandes și aportul fantastic pe care l-a adus echipei. În același timp aș vrea să-l văd pe portughez jucând alături de fotbaliști apropiați de valoarea lui, cu care ar ajunge să-și impartă într-un fel reușitele.

Dacă ar fi să alegi un playmaker pentru echipa ta, dintre Kevin de Bruyne și Bruno Fernandes, pe care l-ai alege?

Și dacă tot suntem aici… cine câștigă în Manchester Derby?

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Pasionat de jurnalism încă de mic, chiar dacă am pornit într-o carieră în IT. Fotbalul, principala atracție sportivă, dar nu numai. Liverpool & Premier League - hopefully a dream come true.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *