În Premier League nimic nu e cert. Poți conduce cu 2-0 acasă, la pauză, dominând, și să pierzi cu 2-3. Poți înscrie un hattrick doar pentru a fi rezervă etapa următoare. Poți să-i dai pasă de gol lui Joelinton, iar el chiar s-o ia în serios și să marcheze. Revedem etapa 10 din Premier League, cu plusuri și minusuri, dar și cu poezie.

Rezultate și marcatori în etapa 10 din Premier League

  • Crystal Palace – Newcastle 0-2 (Joelinton, Wilson)
  • Brighton – Liverpool 1-1 (Jota 0-1, Gross 1-1)
  • Manchester City – Burnley 5-0 (Mahrez x3, Mendy Torres)
  • Everton – Leeds 0-1 (Rafinha)
  • West Brom – Sheffield United 1-0 (Gallagher)
  • Southampton – Manchester United 2-3 (Bednarek 1-0, Ward-Prowse 2-0, Fernandes 2-1, Cavani 2-2 și 3-2)
  • Chelsea – Tottenham 0-0
  • Arsenal – Wolverhamtpon 1-2 (Neto 0-1, Gabriel 1-1, Podence 1-2)
  • Leicester – Fulham 1-2 (Lookman 0-1, Cavaleiro 0-2 din penalty, Barnes 1-2)
  • West Ham – Aston Villa 2-1 (Ogbonna 1-0, Grealish 1-1, Bowen 2-1)

Plusuri

+ Lecția învățată de Lampard de la Mourinho. Dintre toți managerii pentru care a jucat Frank Lampard, unul a excelat în organizarea jocului defensiv, iar managerul începător al lui Chelsea părea că nu poate replica o defensivă marca Mourinho. Chelsea luase 9 goluri în primele 5 etape ale sezonului, dar a mai luat doar unul singur în ultimele 5 etape, iar Mendy este portarul cu cele mai multe clean-sheet-uri din acest sezon, deși a intrat în poartă doar de 6 ori! Pare că totuși a învățat Frank cum să organizeze o apărare (sau și-a luat un portar cu două clase peste cel mai scump portar din istoria fotbalului).

+ James Ward-Prowse. 3 goluri din lovitură liberă au dat două grupuri de jucători distincte în acest sezon de Premier League. Primul grup este format din toți fotbaliștii în afara lui James Ward-Prowse. Al doilea grup e format doar din James Ward-Prowse.

+ Edison Cavani. Manchester United l-a vândut „bine” pe Lukaku la Inter, dar a ales (sau n-a avut de ales) să nu-l înlocuiască, iar asta se simte și acum. Cum a apărut un vârf pur-sânge, cum echipa lui Solskajaer a reușit să câștige un meci într-o repriză. O pasă de gol și două goluri l-au făcut pe El Matador idol în rândul fanilor sătui de neputința echipei.

+ Callum Wilson. Nu numai că a reușit al șaptelea gol în 10 etape, dar l-a făcut util pe Joelinton (făcând schimb de pase decisive la golurile aceste etape), iar asta nu-i o ispravă la îndemâna oricui.

+ Ryad Mahrez. De fiecare dată când îl văd pe Mahrez jucând, am impresia că ar fi putut fi reținut de istoria fotbalului drept un fotbalist mult mai mare decât acum. Poate dacă ar fi făcut altă alegere decât cea de a semna cu Man City… Dar până la urmă, unde să mai urci după ce ai fost fotbalistul anului în Premier League?

+ Conor Gallagher. Imaginează-ți că te-ai născut într-o familie de fani ai lui Chelsea și ai copilărit la 10 minute de Stamford Bridge, visând să joci fotbal pentru club. Conor Gallagher a crescut în academia lui Chelsea, dar primul gol în Premier League l-a înscris, la 20 de ani, pentru West Brom. De undeva trebuie să începi.

+ Leeds. Împotriva unei echipe a cărei față nu o poți anticipa vreodată, Leeds a arătat excelent, adică exact ca acea echipă de care ziceam că ar trebui să se teamă toată lumea, după primele 3 etape.

+ David Moyes. Este nominalizat la Managerul lunii noiembrie în Premier League pentru cele 3 victorii reușite. Aș adăuga că adevăratele felicitări le merită Moyes pentru că, după un program de început de sezon absolut oribil… nu a fost dat afară, ci chiar și-a dus echipa pe 5 în clasament.

Minusuri

 – Decizia de a-l menține în teren pe David Luiz. Accidentarea gravă a lui Raul Jimenez, s-a produs la un duel cu David Luiz, un contact în care ambii fotbaliști au avut câte un șoc puternic. Dacă Jimenez a avut o fractură craniană și a fost dus imediat la spital, David Luiz a mai jucat jumătate de oră înainte să fie retras. Nu există vreun motiv bun pentru una ca asta.

 – Brendan Rodgers. Simpaticul manager al lui Leicester și-a făcut un renume de manager care construieșt echipe frumoase, dar inconstante. În Premier League, pentru că în Scoția Celtic defila…

 – Aston Villa. O nouă pretendentă la titlul informal de Everton: 4 înfrângeri în ultimele 5 meciuri, toate cu echipe care se aflau sub Villa în clasament la momentul meciului direct. Singura victorie? Cu Arsenal (deci nu le mai acordăm încă un minus, ok?).

– Lipsa viziunii la Manchester United. Cine ar fi crezut că, atunci când îți vinzi numărul 9, trebuie să-l și înlocuiești? Lukaku a plecat la Inter și United i-a dat numărul 9 lui Martial, dar francezul, oricât de bine i-ar fi mers sezonul trecut, nu pare să fie acel vârf de care are nevoie United. A trebuit să apară un fotbalist de 34 de ani în tricoul Diavolilor, ca să fie evidentă problema.

 – Arbitrajul în Premier League. Nu trece o etapă fără ca subiectul principal de discuție, măcar atunci, la cald, să fie arbitrajul. Cu această ocazie, am scris un poem:

Cu sau fără VAR,
Arbitrajul e hilar.
Dacă ar avea măcar,
Cel mai mărunțel habar,
N-ar fi totul în zadar.
Dar e clar…

Nicio zi din cele șapte, fără fotbal, în acest sezon cu ritm nesustenabil pentru fotbaliști și, cât de curând, probabil și pentru cei care privim de la distanță. Este, din nou, săptămână de cupe europene, iar Premier League programează în weekend 9 meciuri (Aston Villa – Newcastle este amânat), printre care și un… North London Derby.

Hai ai noștri!

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *