Una dintre cele mai interesante etape jucate până acum ne oferă șansa unui campionat pe care nu l-am avut, în Premier League, în ultimele sezoane. Avem, cel puțin pentru următoarele câteva săptămâni, o luptă strânsă pentru locul 1 în Premier League. De ce? Cine a jucat bine, cine a jucat Liverpool mai puțin bine, analizez în rândurile următoare.
Rezultate și marcatori în etapa 17 din Premier League
- Everton – West Ham United 0-1 (Soucek)
- Manchester United – Aston Villa 2-1 (Martial, Traore 1-1, B. Fernandes 2-1)
- Tottenham – Leeds 3-0 (Kane, Son, Alderweireld)
- Crystal Palace – Sheffield United 2-0 (Schlupp, Eze)
- Brighton – Wolves 3-3 (Connolly 1-0, Saiss 1-1, Burn autogol 1-2, Neves 1-3, Maupay, Dunk)
- West Brom – Arsenal 0-4 (Tierney, Saka, Lacazette x2)
- Newcastle – Leicester 1-2 (Madisson, Tielemans, Carroll)
- Chelsea – Manchester City 1-3 (Gundogan, Foden, Kevin de Bruyne, Hudson-Odoi)
- Southampton – Liverpool 1-0 (Ings)
Plusuri
+ Manchester United. Cu victoria obținută în fața uneia dintre revelațiile acestui sezon, United ajunge la egalitate de puncte cu Liverpool, cu un meci mai puțin disputat. Echipa din Manchester pare acel colos adormit, care după sezoane în care, deși a dispus de jucători de calitate, a fost subiect mai mult de glume, s-a trezit și a început să câștige meciurile în care făceau surprize în anii trecuți. Contextul îi ajută, e un campionat inconstant pentru multe echipe cu pretenții la titlu dar locul în clasament este pe merit în acest moment. Din exterior pare că vestiarul s-a unit iar fotbaliștii se concentrează mai mult pe evoluțiile din teren. Iar lucrul ăsta se vede cel mai bine în parcursul din Premier League. 10 meciuri fără înfrângere, după un început ezitant de campionat, dintre care 8 victorii și două remize, cu City și Leicester, o aduc pe United în discuția pentru titlul de campioană. Bruno Fernandes, jucătorul anului 2020 desemnat de Tackle, a înscris golul victoriei în fața unui adversar incomod și a ajuns, în 30 de apariții pentru United, la 33 de goluri la care a contribuit direct (19 marcate și 14 pase de gol). Rămâne să vedem dacă OGS poate să mențină această constanță în rezultate, element cheie în acest sezon de Premier League.
+ Arsenal. Ok, poate o victorie în fața unui echipe ca și retrogradată, pentru un club de statura lui Arsenal, nu este ceva de menționat. Dar fac un pas în spate și privesc și forma din ultimele meciuri pentru Arsenal. 3 din 3 victorii, 8 goluri marcate, 1 primit. Am fost printre primii care a spus că Arsenal nu are jucători capabili să facă performanță și are un antrenor fără de experiență. Dar după astfel de prestații, victoria cu 4-0 împotriva lui WBA fiind și cea mai mare diferență de scor obținută în mandatul lui Arteta, trebuie să le dăm recunoștința pe care au câștigat-o pe teren. De remarcat după meciul cu WBA sunt Tierney, Saka și Lacazette, ultimul ajungând la 4 goluri în ultimele 3 meciuri. Și un lucru de aplaudat de către toți fanii este combinația tunarilor pentru golul lui Saka.
+ Ilkay Gundogan. Recunoaște că, în urmă cu câteva luni, enumerai poate 10, 11 jucători de la City și apoi îți aminteai și de Gundogan. Doar că neamțul are unul dintre cele mai bune sezoane în tricoul cetățenilor și în partida cu Chelsea a marcat al treilea său gol din ultimele patru meciuri. Iar cifrele din această partidă, un meci, repet, cu Chelsea, nu contra unui adversar din a doua parte a clasamentului, merită menționate: 100% tacklinguri câștigate, 90% acuratețea paselor, 3/3 driblinguri reușite, 3 șuturi și 1 gol înscris. Și dacă este remarcat într-o linie de mijloc în care joci alături de De Bruyne, Sterling, Bernardo Silva, înseamnă ceva.
+ Ralph Hasenhüttl. Cred că trebuie să vorbim, în curând, nu despre ce jucători mai sunt vânduți de Southampton la echipe mari din Premier League ci destre transferul lui Hasenhüttl. Pentru că demonstrează constant că este unul dintre cei mai buni tehnicieni din campionatul englez. După ce au pierdut primele două jocuri din sezon, Southampton a mai înregistrat doar două înfrângeri din ultimele 15 meciuri. Cu un lot în care vedetă este Danny Ings, catalogat de mine așa doar prin prisma evoluțiilor sale, Hasenhüttl a creat din această echipă o candidată serioasă la titlul de best of the rest. Sunt realist, nu mă aștept ca sfinții că poată duce o luptă pentru Champions League și asta din cauza diferențelor de bugete aflate îîn joc. Dar jocul „sfințiilor” merită laude. Mai ales după o victorie contra celor de Liverpool, campioana Angliei, într-un meci în care adversarul a reușit un singur șut pe poartă. Este prima victorie pentru Hasenhuttl în fața conaționalului său, Klopp, lucru care a dus aseară la unul dintre cele mai frumoase momente din ultimul timp în fotbal. Lacrimile de la finalul meciului demonstrează pasiunea și munca depusă zilnic de antrenor pentru Southampton. O primă victorie din carieră în fața unui fost coleg al cursurile de antrenor din Germania, într-o carieră care le-au adus pe mâna celor doi echipe cu jucători și bugete diametral opuse.
+ Danny Ings. A înscris golul victoriei împotriva celor de la Liverpool, fosta sa echipă, cu o execuție minunată. Ings este talismanul celor de la Southampton, echipă pentru a care a fost implicat direct în 10 goluri (7 goluri și 3 pase de gol) în 12 partide din Premier League în acest sezon. Plus că englezul a ajuns acum la 26 de goluri, fără penalty-uri, în Premier League de la startul sezonului trecut, mai mult decât oricare alt jucător din campionat. „Chapeau!”
+ Pep Guardiola. Cu un lot măcinat de absențe, Guardiola a trimis o echipă în care a improvizat tactic, Kevin de Bruyne fiind jucat ca atacant. Iar modul în care City a câștigat împotriva lui Chelsea este de remarcat, stil care ne aduce ușor aminte de sezonul în care a obținut campionatul la pas. City nu trebuie uitată în această luptă pentru titlu iar faptul că atenția nu este asupra lor îi ajută. City a jucat dezinvolt, a combinat în stilul produs de Guardiola iar faptul că fiecare atac, în fața unei apărări pe care o lăudam acum câteva etape, însemna pericol pentru adversari, nu poate să fie decât un semn bun pentru fosta campioană din Premier League.
Manchester City positional structure X Chelsea:
– Cancelo as false fullback, exploiting right halfspace
– Silva as free roaming midfielder
– KDB / Gundogan#CHEMCI
As Guardiola said; *systems* (…)are just phone numbers, the most important thing is not the system but the idea pic.twitter.com/9YOyjN2beG— Sławek Morawski (@slawekmorawski) January 3, 2021
+ Tomas Soucek. Încă ne mințim că avem jucători români capabili să joace în Premier League, transferați pe zeci de milioane de bitcoini? Pentru că băiatul ăsta a venit de la Slavia Praga, la 24 de ani, pentru 16 milioane de euro. A intrat titular și în acest sezon este cel mai bun marcator al celor de la West Ham, cu 5 reușite. Din poziția de mijlocaș central, chiar defensiv. A adus o victorie grea împotriva celor de la Everton
Minusuri
– Liverpool. Înfrângerea fără gol marcat caracterizează destul de bine forma de moment prin care trece Liverpool. După egalurile cu WBA sau Newcastle, unde leitmotif-ul invocat pentru aceste eșecuri era stilul defensiv sau norocul portarilor, un meci cu Southampton, o echipă ce nu refuză jocul, părea momentul perfect pentru a închide gura criticilor. Dar uite că a fost încă o partidă în care Liverpool nu a marcat, în care jocul lor a suferit iar apărarea, ok, improvizată, a suferit. Nu cred că este vorba de o criză la nivelul echipei. Poate o formă sportivă nefastă la care se adaugă accidentări. Dar lucrul acesta mă face să arăt, ușor, cu degetul spre Klopp. Pentru că nu văd un plan B pentru meciurile în care stilul lui Liverpool nu se poate impune. Iar când ai 3 partide consecutive fără a schimba lucruri, de la meci la meci sau în timpul partidelor, mi se pare de adus în discuție acest lucru. Pauza cauzată de FA Cup este momentul perfect pentru odihnă, analiză dar în acest moment Liverpool este departe de forma obișnuită.
– Trent Alexander Arnold. A pierdut posesia de 38 în 77 de minute, până să fie schimbat, record negativ absolut în acest sezon de Premier League. După sezonul trecut în care, fără să stai pe gânduri, îl puteai alege cel mai bun fundaș dreapta, TAA este într-o perioadă total nefastă de la startul noului sezon, prestația din meciul cu Southampton fiind, destul de drastic, unul dintre cele mai slabe evoluții în tricoul campioanei. Dacă în trecut eram obișnuiți la Trent ca la un fotbalist determinant și pe plan ofensiv, în acest sezon putem discuta despre o criză de formă pentru fotbalistul englez.
– Frank Lampard. Am stat să mă gândesc dacă aleg la minusuri între Frank Lampard și Chelsea ca echipă. Am ales Lampard pentru că evoluția din meciul cu City nu reflectă valoarea lotului, ci mai degrabă planul tactic și alegerile antrenorului. De la începutul lui decembrie, doar WBA (5) și Sheffield United (6) au pierdut mai multe meciuri ca Chelsea (4) în Premier League. Iar în momentul în care ai avut o campanie de transferuri în care ai adus crème de la crème iar echipa are meciuri în care se prezintă așa, antrenorul are o parte de vină. Îl suspectez pe Lampard, pe bună dreptate, de o lipsă de experiență în lucrul cu jucătorii ce trebuie adaptați la un fotbal diferit față de campionatul în care au „explodat”. Iar Lampard, părere personală, este un antrenor mult mai bun în lucrul cu jucători tineri, crescuți și promovați de el. Spun asta pentru că Chelsea a pierdut din efervescența din sezonul trecut când Lampard a trebuit să folosească ca piese principale fotbaliști precum Mount, Abraham, chiar Gilmour sau Tomori. În plus, punctele câștigate de el ca manager la Chelea sunt cele mai puține dintre toți antrenorii în era Abramovich, lucru ce pune presiune pe antrenorul englez.
– Timo Werner. 9. Nouă. Meciuri fără gol înscris de Timo Werner în Premier League. În condițiile în care ai alături de tine fotbaliști de top iar ocaziile nu îți lipsesc. Venit ca atacant de top, Werner pare să încurce mai mult jocul celor de la Chelsea. Iar forma demonstrată în Bundesliga pare doar un material de marketing pentru Werner în acest moment. Neamțul a avut șansele sale chiar și in meciul cu City, un City care la 3-0 era interesată mai mult de trecerea timpului. Iar intrarea pe teren a lui Hodson-Odoi, fotbalist care a și marcat până la final, este mai mult o palmă pentru Werner, jucător care s-a bucurat de postul de titular și statul de vedetă în cadrul echipei.
Timo Werner, Bundesliga 2019/20:
0.86 goals per 90
0.6 xG per 90
3.6 Shots per 90
53.4% shot accuracyTimo Werner, Premier League 2020/21:
0.25 goals per 90
0.3 xG per 90
2 shots per 90
37.5% shot accuracy pic.twitter.com/neVVU7u5qk— The Tactical Times (@Tactical_Times) January 4, 2021
– Sheffield United. Atât. Nu merită o analiză. 8 goluri marcate în 17 partide și doar două puncte obținute trimit Sheffield în cartea de istorie Premier League la capitolul recorduri negative. Dacă nu emiți pretenții într-un meci cu Crystal Palace îți meriți soarta. Welcome to Championship.
Fun Facts
- Anthony Martial a înscris, pentru Manchester United, în toate cele 7 zile ale unei săptămâni, devenind al cincilea jucător cu un asemenea record după Ryan Giggs, Andrew Cole, David Beckham și Wayne Rooney.
- Southampton a devenit prima echipă din Premier League care câștigă în fața ultimelor 7 campioane (United, Blackburn, Arsenal, Chelsea City, Leicester, Liverpool) din Premier League în sezonul antecedent câștigării titlului.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.