S-au jucat 7 meciuri de Boxing Day și au fost goluri, surprize și multe subiecte de discutat, iar timpul e tare puțin pentru că suntem în decembrie și fotbalul englez nu se oprește. Analizăm, în continuare, tapa 19 din Premier League, cu plusuri și minusuri.
Rezultate și marcatori în etapa 19 din Premier League
- Manchester City – Leicester 6-3 (De Bruyne 1-0, Mahrez 2-0 din penalty, Gundogan 3-0, Sterling 4-0 din penalty, Maddison 4-1, Lookman 4-2, Iheanacho 4-3, Sterling 5-3, Laporte 6-3)
- Norwich – Arsenal 0-5 (Saka x2, Tierney, Lacazette din penalty, Smith-Rowe)
- Tottenham – Crystal Palace 3-0 (Kane, Moura, Son)
- West Ham – Southampton 2-3 (Elyounoussi 0-1, Antonio 1-1, Ward-Prowse 1-2 din penalty, Benrahma 2-2, Bednarek 2-3)
- Aston Villa – Chelsea 1-3 (Targett 1-0, Joginho din penalty 1-1 și 1-3, Lukaku 1-2)
- Brighton – Brentford 2-0 (Trossard, Maupay)
- Newcastle – Manchester United 1-1 (Saint-Maximin 1-0, Cavani 1-1)
Plusuri
Manchester City. 6 goluri marcate din 9 șuturi pe poartă (4 din 7 dacă excludem penalty-urile) reprezintă o rată de conversie fantastică, una care confirmă că echipa lui Guardiola este de neoprit în acest moment al sezonului. Dacă în urmă cu 2-3 săptămâni, Bernardo Silva livra constant, acum e rândul lui Mahrez și al lui Sterling să terorizeze adeversarii Cetățenilor. City tocmai a egalat-o pe Liverpool la număr de goluri marcate (50 în 19 etape), dar are un meci în plus jucat.
James Maddison. Forma excelentă continuă, dar de data asta adversarul e mult prea bun pentru a-i mai lăsa loc de strălucire decarului Vulpilor. Maddison a fost cel mai bun jucător de pe teren, împotriva lui Man City, deși echipa lui a pierdut cu 6-3. De fiecare dată când se apropie o fereastră de transferuri…
Cine nu l-a concediat pe Arteta. După etapa de Boxing Day de anul trecut (15 meciuri jucate), Arsenal avea 17 puncte și era pe locul 15 în campionat. În 2021, după Crăciun (18 meciuri jucate), e pe loc de Liga Campionilor, cu 35 de puncte. Mai mult de jumătate dintre golurile echipei lui Arteta sunt marcate de fotbaliștii U21 precum Saka, Smith-Rowe și Martinelli, adică exact cei în jurul cărora a construit spaniolul noul său Arsenal.
Antonio Conte. I-a reparat italianul pe cei de la Spurs? Kane marchează, Son pare că se bucură din nou de joc, Moura e în formă, echipa nu ia goluri. De nerecunoscut…
Romelu Lukaku. A intrat pe parcurs și a câștigat meciul pentru Chelsea, marcând un gol și scoțând penalty-ul pentru 1-3, împotriva unei echipe care a jucat fotbal serios împotriva campioanei Europei. Cam asta se așteaptă de la el acum, când revine după accidentare, dar o dată ce va fi 100% apt și titular, Chelsea va pierde puncte mult mai rar.
Southampton. Pentru prima oară marchează 3 goluri într-un meci, în acest sezon de Premier League, câștigând primul meci de la începutul lunii noiembrie. Victoria cu West Ham e una dintre marile surprize ale campionatului, iar Sfinții sunt în grafic pentru supraviețuire într-un sezon când și-au pierdut golgeterul și cel mai bun fundaș central din sezonul trecut. Echipa lui Hassenhutl nu arată, nici pe departe, drept una dintre cele mai slab 3 trupe din Premier League.
James Ward-Prowse. Devine primul fotbalist, după Matt Le Tissier, care reușește 30 de pase decisive, în Premier League, în tricoul Sfinților. Un fotbalist emblematic, care, la fel ca Le Tissier, este crescut de clubul al cărui căpitan este.
Brighton. Victorie după 11 etape (mai mult de 3 luni!) și cele mai frumoase goluri ale etapei, cu Trossard predând o lecție de tehnică impecabilă la golul de 1-0.
Allan Saint-Maximin. Nu orice jucător de stradă e fotbalist și nu orice fotbalist știe ce se învață pe stradă. Dar Saint-Maximin nu e orice jucător… Gol superb marcat împotriva lui Man United, într-un meci în care i-a terorizat pe jucătorii lui Rangnick.
David de Gea. Cel mai bun jucător al lui Man United în acest sezon și-a ținut echipa în meci de vreo 5 ori împotriva lui Newcastle
Minusuri
Leicester City. Când o echipă nu se mai poate exprima din cauza lipsei unui singur jucător, înseamnă că, în construcția lotului, clubul și-a asumat un risc. De la accidentarea fundașului central Fofana, Vulpile nu au mai fost aceeași echipă de temut din sezonul trecut, deși au făcut transferuri bune. 4 săptămâni mai erau din fereastra de transferuri de vară, când a fost clară absența de durată a francezului, însă Leicester l-a înlocuit cu un fotbalist de cu totul alt profil, uriașul danez Vestergaard, care a jucat 4 meciuri întregi, în campionat, într-o jumătate de sezon. Cu o defensivă improvizată, cu mijlocașul Albrighton retras ca fundaș lateral, cu închizătorul Amartey recalificat de câteva luni ca fundaș central, cu Vestergaard complet inadecvat împotriva celui mai combinativ adversar posibil și cu puștiul Thomas aruncat în fața lui Mahrez și a lui Cancelo… Leicester nu avea cum să nu ia 5 goluri în acest meci. Revenirea fantastică din repriza a doua, în care Maddison și Iheanacho au strălucit, a fost un cadou pentru suporteri, dar nimic mai mult. Urmează un Liverpool odihnit, car en-a jucat etapa asta… Leicester City trebuie să facă o investiție în defensivă în ianuarie.
Norwich. Au ales bine numindu-l pe Dean Smith ca înlocuitor al lui Daniel Farke, pentru că englezul a demonstrat deja că știe să promoveze în Premier League. De salvare în acest sezon nu se poate vorbi, lotul e cel mai slab din ligă.
Crystal Palace. Vulturii au cerut amânarea meciului cu Tottenham, idee respinsă de Premier League, însă la ora partidei au aliniat un 11 puternic, foarte apropiat de ideal (Guehi singurul absent, era pe bancă). Având în vedere lipsa cazurilor de COVID (excepția fiind însuși managerul Patrick Vieira), de ce au cerut amânarea atunci?
David Moyes. Victoria cu Liverpool a fost la începutului lui noiembrie. De atunci, West Ham a câștigat un meci în campionat și exact 5 puncte, iar începutul de sezon excelent s-a diluat. Probabil că aceasta este adevărata valoare a echipei sale, dar totuși pare că Moyes nu reușește să motiveze grupul la fel pentru fiecare adversar.
Manchester United. Statici în atac și complet inapți în apărare, oamenii lui Rangnick n-au reușit decât să-și îngrijoreze fanii și mai mult. Sunt, poate, circumstanțe atenuante cu perioada în care echipa nu s-a antrenat conform planului din cauza epidemiei de Covid, dar Diavolii au făcut cel mai slab meci din acest sezon, sub cel din înfrângerea cu Watford.
Nu e timp de prea multe discuții după etapa de Boxing Day, pentru că pe 28, 29 și 30 decembrie se joacă prima rundă a „returului” din Premier League, dacă mai putem să vizualizăm astfel sezonul, când avem deja 19 meciuri amânate, adică două etape întregi, la mijlocul sezonului. Până la publicarea acestui articol, știm că se vor juca 8 meciuri în etapa 20, dar cel puțin partida dintre Everton și Newcastle e foarte probabil să fie amânată, așa că… ținem legătura.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube și Discord.