Două goluri cu capul, înscrise de fotbaliști de 1.70m, într-un derby din Premier League… Două echipe neînvinse, dintre care una este… Arsenal? Al doilea hattrick al sezonului, primele victorii ale unor echipe nou promovate, goluri ale unor debutanți și un derby bun de tot. Toate au fost în etapa 2 din Premier League, despre care povestim în continuare.
Rezultate și marcatori în etapa 2 din Premier League
- Arsenal – Burnley 2-1 (Lacazette 1-0, Barnes 1-1, Aubameyang 2-1)
- Aston Villa – Bournemouth 1-2 (King din penalty 1-0, Harry Wilson 2-0, Luiz 2-1)
- Brighton – West Ham 1-1 (Chicharito 0-1, Trossard 1-1)
- Everton – Watford 1-0 (Bernard)
- Norwich – Newcastle 3-1 (Pukki x3, Shelvey)
- Southampton – Liverpool 1-2 (Mane 0-1, Firmino 0-2, Ings 1-2)
- Manchester City – Tottenham 2-2 (Sterling 1-0, Lamela 1-1, Aguero 2-1, Moura 2-2)
- Sheffield United – Crystal Palace 1-0 (Lundstram)
- Chelsea – Leicester 1-1 (Mount 1-0, Ndidi 1-1)
- Wolverhampton – Manchester United 1-1 (Martial 0-1, Neves 1-1)
Plusuri în etapa 2 din Premier League
+ Teemu Pukki. Golgeterul din Championship nu și-a pierdut năravul vara asta și pare că drumul lui, prin Finalanda, Germania, Spania, Danemarca și Scoția a ajuns la final. Pukki finalizează ca și cum ar fi jucat de-o viață în Premier League și doar Sterling are un xG (expected goals) mai mare decât Pukki. Este primul jucător care marchează 4 goluri în primele lui două meciuri din Premier League și primul autor de hattrick pentru Norwich, în prima divizie, din 1993! Nu pot omite nici comentariul genial al lui Gary Lineker (evident, pe Twitter):
+ Dani Ceballos. De departe cel mai bun fotbalist al lui Arsenal în victoria cu Burnley. Și-a deschis contul de pase decisive (la ambele goluri, el a fost creatorul) și le-a oferit fanilor de pe Emirates și mai multe motive să fie entuziasmați de Tunari în noul sezon. Pariul meu este că Arsenal își va bate, din nou, recordul de transferuri pentru a-l cumpăra definitiv de la Real Madrid, vara viitoare.
+ John Lundstram. Nu doar noul zeu din Fantasy Premier League (14 puncte pentru un fundaș cu preț de pornire 4.0, ceva de povestit nepoților), dar și fotbalistul care le-a adus fanilor lui Sheffield United prima victorie în Premier League din ultimii 11 ani.
+ Candidații la Gheata de Aur. Au marcat mulți dintre ei, cu excepțiile notabile ale lui Kane și Salah, iar Mane doar ce și-a deschis contul. Aubameyang, Aguero, Sterling, Pukki (de ce nu?), Ashley Barnes (nu mai râdeți!).
+ Sadio Mane. Pe finalul unei reprize în care Southampton a dominat-o pe Liverpool, Mane a luat mingea și a făcut un gol din nimic. Pentru că asta face el.
+ Apărarea lui Everton. Fără gol primit împotriva lui Crystal Palace și a lui Watford, singura echipă care nu a primit gol în acest sezon și a doua defensivă din Premier League, în 2019, după cea a lui Manchester City.
+ Mason Mount. Nu s-a mișcat rău nici în dezastru cu Manchester United din prima etapă, iar Lampard a avut încredere în el. Mount a rătăcit pe la Vitesse și un sezon la Derby County, dar a venit să îmbrace tricoul lui Chelsea exact când clubul avea mai mare nevoie de glezne tinere și de o minte de fotbalist. Toți ochii pe el.
+ James Maddison. Șeful fazelor fixe din Premier League. Din vara trecută, când a aterizat la Leicester, niciun alt fotbalist nu a creat mai multe ocazii de gol din faze fixe deât Maddison: 50 de ocazii, 3 pase decisive (inclusiv cea din weekend).
+ Manchester City vs Spurs. Un derby frumos, cu goluri, fotbal și VAR, bine analizat aici.
+ Harry Wilson. Gol la debut în Premier League pentru un fotbalist incredibil de talentat, care nu-și găsește încă locul definitiv la un club. La 22 de ani, este la al patrulea împrumut din carieră.
+ Leandro Trossard. Gol la debut în Premier League și promisiunea că mai urmează multe, pentru că acele numere ireale din Belgia (22 de goluri și 11 pase decisive) nu aveau cum să fie o întâmplare.
+ Fotograful care a vânat și capturat acest cadru de familie:
+ Ole Gunnar Solskjær. Pentru a doua etapă consecutivă, Manchester United aliniază cea mai tânără linie de start din Premier League (medie sub 25 de ani în ambele ocazii). În plus, United are, în sfârșit, un manager care-l joacă pe Martial în rol de vârf, adică exact acolo unde a fost întotdeauna poziția lui naturală. Da, o greșeală de pregătire a fazelor fixe a făcut golul superb al lui Ruben Neves și schimbările au venit nefiresc de târziu pentru Diavoli, însă reconstrucția unei echipe cum este Manchester United este mandatul norvegianului. Dacă găsește și o formulă de a juca fără Paul Pogba, moștenirea lui va fi uriașă.
Minusuri în etapa 2 din Premier League
– Mike Ashley. Nu e vina lui Steve Bruce că Newcastle e printre favoritele la retrogradare. Au făcut câteva transferuri interesante, dar mutările au venit foarte târziu. Nu e vina lui Steve Bruce, el își face meseria la nivelul lui, cel de Championship.
– Martin Atkinson. Billing face un fault cinic, la câteva minute după ce luase un galben. A mai avut 2-3 faze la care putea să ia al doilea cartonaș, dar nu i se acordă niciodată, pentru că Atkinson nu vrea.
– Aston Villa. Din nou, Villa n-a arătat prea rău, dar echipa lui Dean Smith are nevoie de o doză mare de pragmatism pentru a supraviețui. Meciul cu Bournemouth? Aston Villa a avut posesia și ocaziile, iar echipa lui Howe a câștigat punctele. Cele aproape 150 de milioane de Lire investite în transferuri nu te țin la suprafață… Semnele bune nu lipsesc, mai avem multe de văzut de la această echipă.
– Adrian. Dușmanul jucătorilor de FPL din lumea întreagă pentru că a refuzat clean sheet-ul lui TAA, VvD și Robertson, pasându-i decisiv lui Danny Ings. Golul lui Southampton îi aparține, în totalitate, portarului lui Liverpool.
– Javi Gracia. Nu e foarte clar de ce nu merge Watford, dar spaniolul trebuie să-i remonteze rapid după două înfrângeri în debutul sezonului.
– Cine îi permite lui Pogba să fie erou. Pogba e responsabil pentru cele două puncte lăsate de United pe Molineux, după ce a ratat un penalty aproape de finalul meciului cu Wolverhampton. A ratat 4 penalty-uri în ultimul an și totuși managerul spune că, între el si Rashford e decizia pentru fiecare execuție. Decizie din teren… Ego-ul lui Pogba face rău tuturor, inclusiv lui Pogba.
– Daniel James. Cartonaș galben la o simulare în prima repriză (acordat) și al doilea galben (neacordat) la o intrare tare la Diogo Jota. Jocul lui James a fost sub așteptările setate tot de el, cu golul din meciul de deschidere (4-0 vs Chelsea) și pare că mai are de lucrat la mentalitatea de fotbalist din Premier League.
– Manolo Terzian și Ioan Viorel, comentatorii Eurosport de la Wolverhampton – Man United. Totul are o limită, așa că e timpul să vorbim și despre comentariu… Scott McTominay a fost „Tominay” în mai mult de jumătate dintre fazele comentate de cei doi, Daniel James a fost „David James”, iar OGS a fost numit la United în martie (de fapt, era acolo din decembrie). În plus, cineva a purtat un ceas la mână în cabina de comentariu, așa că, pe Eurosport, s-a auzit tot meciul un… ticăit. 90 de minute de Tic-Tac, noul sponsor al transmisiunilor Eurosport din Premier League.
Doar trei zile vom aștepta să se întoarcă fotbalul din Premier League, pentru că vineri începe etapa a treia, cu Aston Villa – Everton.
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.