Am avut o etapă în care ultima clasată răstoarnă primul loc, la momentul partidei, din Premier League, o etapă în care Tuchel debutează pe banca celor de la Chelsea, Liverpool iși dă cu apă pe ochi și bate un Spurs fără idei iar Burnley oferă o victorie într-un meci cu 5 goluri înscrise. Ce a fost cu plus, ce a fost cu minus, discutăm în rândurile de mai jos.

Rezultate și marcatori în etapa 20 din Premier League

  • Crystal Palace – West Ham 2-3 (Zaha 1-0, Soucek 1-1 și 1-2, Dawson 1-3, Batshuayi 2-3)
  • Newcastle – Leeds 1-2 (Rafinha 0-1, Almiron 1-1, Harrison 1-2)
  • Southampton – Arsenal 1-3 (Armstrong 1-0, Pepe, Saka, Lacazette)
  • West Brom – Man City 0-5 (Gundogan x2, Cancelo, Mahrez, Sterling)
  • Burnley – Aston Villa 3-2 (Watkins 0-1, Mee 1-1, Grealish 1-2, Mcneil 2-2, Wood 3-2)
  • Chelsea – Wolves 0-0
  • Brighton – Fulham 0-0
  • Everton – Leicester 1-1 (J. Rodriguez 1-0, Tielemans 1-1)
  • Manchester United – Sheffield United 1-2 (Bryan 0-1, Maguire 1-1, Burke 1-2)
  • Tottenham – Liverpool ( Firmino, Alexander Arnold, Hojberg 1-2, Mane)

Plusuri

+ Sheffield United. Da, ultimul loc din Premier League și principala canditată la retrogradare a câștigat pe terenul celor de la Manchester United. A fost un fel de David vs Goliath, de unde Sheffield pleacă cu 3 puncte la care nimeni nu se gândea. Este prima victorie pentru Sheffield împotriva celor de la United din 1973, an în care trupele militare USA se retrăgeau din Vietnam. A fost și prima victorie din acest sezon, la pauză, pentru Sheffield și probabil cea mai frumoasă amintire din acest sezon dacă următorul o să joace în Championship.

+ Soucek. Pentru mine cel puțin, Soucek este al doilea cel mai bun transfer realizat de vreo echipă din Premier League pentru acest sezon. Cehul de care nici mătușile lui nu știau, venit de la Slavia Praga, a ajuns la 7 goluri pentru West Ham în campionat și este, în acest moment, cel mai important jucător al echipei. Și este mijlocaș central, mai degrabă defensiv. Iar rezultatele bune obținute de West Ham sunt direct legate de forma bună prin care trece Soucek, cele două goluri înscrise împotriva celor de la Palace fiind dovada perfectă.

+ Gundogan. Patru goluri în ultimele patru meciuri și un total de șapte goluri în Premier League sunt cifre care ne demonstrează că Gundogan se află în cel mai bun sezon al său la City. Cu două goluri marcate în această etapă, mijloacașul german se bucură de un nou rol în așezarea lui City, rol pe care îl îndeplinește cu brio.

+ Liverpool. Aflată ca un pugilist în corzi, cu un meci împotriva unei echipe incomode, în teorie, Liverpool a făcut un TBT și a jucat în stilul caracteristic, câștigând categoric meciul cu Spurs. Fără Fabinho, accidentat înainte de startul partidei, Liverpool a mizat pe atac, element ce a făcut vizibil diferența. Firmino a înscris un noul gol contra celor de la Spurs, ajungând la 5 goluri în ultimele 6 întâlniri din Premier League, Trent Alexander Arnold, nu doar că a gășit un destinar la o centrarea de a sa, prima centrare reușită din ultimele 18 încercări din acțiune dar a și înscris. Iar Mane a marcat golul care îl urcă pe locul 5 în clasamentul celor mai buni marcatori pentru Liverpool din istorie. Pe scurt, meciul cu Spurs a fost pentru Liverpool ciorba aia de pui a la grec, acrită bine, pe care o iei a doua zi după beție ca să îți revii.

+ Burnley. Burnley câștigă un meci în care se marchează 5 goluri. Da, ai citit corect. Și revine în joc după ce a fost condusă de două ori de Villa, una dintre reveleațiile sezonului actual de Premier League. Burnley se scutură momentan de emoțiile zonei periculoase din clasament, ajunge pe 15, și leagă pentru prima dată în acest sezon două victorii. Două victorii consecutive și fără gol primit împotriva celor de la Liverpool. Chapeau!

+ Arsenal. 6 meciuri fără înfrângere în Premier League dintre care 5 victorii și un egal. Un meci câștigat împotriva adversarului care te-a eliminat din Cupă cu doar câteva zile în urmă. Arsenal călărește un val de formă cum făceau dothraki în Game of Thrones. Și o face bine pentru că au ajuns până pe locul 9 în clasament, la egalitate de puncte cu Chelsea. Lacazette este primul tunar care atinge 10 goluri înscrise în acest sezon iar Saka iese din sintagma de jucător de perspectivă și îmbracă haina fotbaliștilor importanți de la Arsenal.

+ Defensiva lui Manchester City. Cred că este plusul sezonului. Dacă în anii trecuți lăudam City pentru jocul de creație, jocul ofensiv, Guardiola a decis să transforme City într-o echipă care poate reinventa termenul de catenaccio. Nici nu mai spun că au câștigat cu 5-0 meciul din această etapa contra celor de la WBA, lucru ce ne întărește ideea că City este cea mai în formă echipă din Premier League și o favorită clară la câștigarea acestuia.

+ West Ham United. Pentru prima dată în istoria clubului, West Ham ajunge la 6 victorii în primele 6 meciuri ale unui an calendaristic. Victoria, în deplasare, cu Palace, o duce pe West Ham pe locul 5 în Premier League, poziție peste așteptările tuturor analiștilor din fotbalul englez.

+ Nuno Espirito Santo. Ok, poate echipa lui joacă slab, de acord. Dar fotbalul ne-a arătat că nu este doar un simplu joc iar NES a demonstrat în weekend acest lucru. Antrenorul portughez a făcut o donație de 250.000 lire unei fundații de caritate din orașul în care antrenează.

 

Minusuri

– Manchester United. Când pierzi ca lider de clasament cu ultima clasată, nici preoții de la Athos nu te iartă. Un meci care trebuia să fie o simplă rutină pentru United îi costă mult mai mult decât cele 3 puncte pierdute în clasament. Cu un lot complet dar fără idei, United a primit două goluri de la una dintre cele mai slabe echipe când vine vorba de ofensivă. Un meci care afectează parcursul foarte bun al băieților lui OGS și care poate conta decisiv în șansele pentru titlul din Premier League.

– Mourinho. Alegerile pe care le-a făcut în defensivă au fost total neinspirate, golurile celor de la Liverpool venind ca urmare a unor greșeli persoanele sau colective ale celor doi fundași centrali trimiși în teren de Mourinho. Și spun alegerile lui pentru că a avut la dispoziție toți fundașii centrali din lot. A preferat să înceapă cu Dier și Rondon în detrimentul lui Alderweireld și Sanchez iar primii doi au fost elementul cheie în înfrângerea suferită.

– Steve Bruce. #faj;kahjjsad Bruce conduce Newcastle într-una dintre cele mai slabe serii de meciuri din ultimii mulți ani. 6 înfrângeri consecutive în toate competițiile, un joc mai groaznic ca trending-ul Youtube pe România, jucători mai slab motivați decât funcționarii publici de la Poșta Română sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le face Bruce pentru acest club. Înfrângerea cu 1-2 împotriva celor de la Leeds a fost un nou meci fără speranță oferit de „coțofene” iar viitorul este sumbru pentru Newcastle.

– Brighton. Cred că Brighton este echipa de care nu mai știu mulți fani că se află în Premier League. Nu surprinde cu nimic, câștigă mai rar ca zilele cu apa caldă în Drumul Taberei, nu transferă, nu vinde. Practic este inexistentă într-o competiție în care avem parte de lucrurile remarcabile sau surprize în fiecare etapă. Brighton nu reușește în această etapă să marcheze în fața unei contracanditate la retrogadere, după un joc modest, bun de adormit la prânz.

 

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Mihai n-a vrut să-și completeze profilul, așa că l-au completat colegii de redacție. Pasionat de cricket și oină, fan Margareta Pâslaru și Sofia Vicoveanca, entuziast al goblenului. Președintele fan-club-ului Shane Cojocărel. "Ianoși e regele miștoului cum Jean Pădureanu era regele blaturilor" - apreciere de Dan Dracea, din aprilie 2019.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *