Etapa cu numărul 22 a Bundesligii a însemnat și oficializarea relansării luptei pentru titlu. Odată cu apropierea la trei puncte de Borussia Dortmund, Bayenul are contact vizual cu liderul și, din acest moment, lupta pentru trofeu devine dramatică.

La fel de încinsă este și lupta pentru locurile europene, acolo unde mai toate echipele angrenate în acest duel au reușit să puncteze. Spre deosebire de alți ani, clasamentul amenință să se rupă în partea inferioară, acolo unde insuccesele repetate ale acelorași 5-6 echipe reduc simțitor aria zonei periculoase cu 12 etape înainte de final. 

Rezultate și marcatori în Etapa 22 din Bundesliga

  • FC AUGSBURGBAYERN MÜNCHEN 2-3 (2-2)
    • Goretzka (autogol) 1-0, Coman 1-1, Dong-Won Ji 2-1, Coman 2-2, Alaba 2-3
  • VFL WOLFSBURG1.FSV MAINZ 05 3-0 (1-0)
    • Arnold 1-0, Weghorst 2-0, Knoche 3-0
  • VFB STUTTGARTRB LEIPZIG  1-3 (1-1)
    • Poulsen 0-1, Zuber (penalty) 1-1, Sabitzer 1-2, Poulsen 1-3 
  • TSG 1899 HOFFENHEIMHANNOVER 96 3-0 (2-0)
    • Joelinton 1-0, Belfodil 2-0, Demirbay 3-0
  • FC SCHALKE 04SC FREIBURG 0-0
  • HERTHA BSCWERDER BREMEN 1-1 (1-0)
    • Selke 1-0, Pizarro 1-1
  • EINTRACHT FRANKFURTBORUSSIA MÖNCHENGLADBACH 1-1 (1-0)
    • Da Costa 1-0, Zakaria 1-1
  • BAYER 04 LEVERKUSENFORTUNA DÜSSELDORF 2-0 (1-0)
    • Havertz 1-0, Bailey 2-0
  • 1. FC NÜRNBERGBORUSSIA DORTMUND 0-0

Plusuri

+ Claudio Pizarro. Nu puteam începe cu altcineva decât cu eroul etapei. Peruvianul a reușit, la vârsta de 40 de ani, 4 luni și 13 zile să devină cel mai vârstnic jucător care înscrie într-o partidă de Bundesliga. Și legenda lui Werder Bremen a marcat acest moment într-o manieră de mare jucător. Intrat pe teren la Berlin în minutul 61, la scorul de 1-0 pentru gazde, Pizarro a transformat o lovitură liberă în ultimul minut al prelungirilor, salvându-și echipa de la înfrângere. A fost golul cu numărul 195 înscris de peruvian în Bundesliga, performanță obținută în 463 de partide bifate de-a lungul a 19 sezoane.

+ Kingsley Coman. Dacă Bayern s-a apropiat de Borussia Dortmund după această etapă, acest lucru i se datorează în mare măsură francezului, care a oferit un adevărat one man show la Augsburg. Într-un meci mult mai dificil decât anticipau suporterii bavarezi, Coman a reușit să egaleze de două ori în prima repriză pentru 1-1 și 2-2. Mai mult decât atât, după pauză, aripa stângă a campioanei a dat pasa decisivă la golul victoriei marcat de David Alaba. Au fost de altfel primele realizări ale lui Coman în acest sezon de Bundesliga, în materie de goluri și pase decisive. 

+ Christian Mathenia. Lanterna roșie a Bundesligii, 1. FC Nürnberg a făcut un meci excelent în fața liderului Borussia Dortmund, reușind un egal de neînchipuit după partida din tur, 7-0 pentru BVB pe Signal Iduna Park. Întreaga echipă a roș-negrilor a fost un exemplu de muncă, abnegație și concentrare dar toate aceste atribute ar fi fost inutile dacă nu l-ar fi avut în poartă de Mathenia.

În momentele în care Borussia și-a regăsit ritmul și a reușit să creeze pericol, Mathenia a fost singurul obstacol între finalizările oaspeților (mai ales cele plecate din piciorul lui Mario Götze) și modificarea tabelei de marcaj. Cel puțin 3 intervenții providențiale putem trece în dreptul goalkeperului gazdelor, aspect decisiv în stabilirea scorului final. 

+ Werder Bremen. Trupa lui Florian Kofeldt a ajuns la 5 partide fără înfrângere fiind neînvinsă în 2019. Cu două victorii și trei egaluri (toate în deplasare), ultimul obținut în ultimul minut al prelungirilor de pe Olympiastadion din Berlin, verzii se mențin în plutonul care vizează un loc de Europa League. Dacă mai adăugăm în această supă a rezultatelor și ingredientul calificării obținute în Cupă în dauna Borussiei Dortmund, putem concluziona că Werder este una dintre cele mai interesante oferte din meniul fotbalului german în acest început de an. 

+ Denis Zakaria. Mijlocașul Borussiei Mönchengladbach a reușit să salveze un punct pentru echipa sa în deplasarea de la Frankfurt, cu un gol frumos marcat în minutul 82. Nu-i puțin lucru să fii eroul zilei într-o echipă care îi are de obicei drept candidați pentru această onoare pe jucători ca Hazard, Plea sau Stindl. Golul marcat pe finalul meciului a fost doar încununarea unui meci foarte consistent făcut de elvețianul lui Gladbach, care și-a completat munca de furnică la mijlocul terenului cu apariții surprinzătoare în careul advers, apariții care n-au reușit să fie gestionate de apărarea vulturilor, mai mereu surprinsă de omul  ”în plus”. 

Clasamentul după etapa 22 din Bundesliga

Minusuri

Markus Weinzierl. După eșecul de pe banca lui Schalke, Weinzierl nu reușește să reînoade șirul succesului pe care l-a cunoscut la Augsburg, nici la conducerea lui Stuttgart. Adus pe post de ”pompier”, Weinzierl n-a reușit deocamdată decât să întețească și mai tare pălălaia. Sâmbătă, după 1-3 pe teren propriu cu Leipzig, echipa sa a ajuns la 7 meciuri consecutive fără victorie, dintre care 6 înfrângeri. În ciuda unui lot aflat din punct de vedere valoric peste locul de baraj ocupat în clasament, Stuttgart se afundă tot mai tare în smârcurile luptei pentru evitarea retrogradării, singura consolare a șvabilor fiind aceea că echipele alfate sub ei în clasament, Hannover și Nürnberg au și ele probleme mari în a aduna puncte.

Domenico Tedesco. Italianul a fost revelația sezonului trecut însă acum are un sezon de coșmar la cârma lui Schalke. În ciuda modificărilor de sistem și a rotației jucătorilor (sau poate tocmai din cauza acestor aspecte?) Schalke nu mai are nimic din consistența echipei care anul trecut termina Bundesliga pe locul 2. Sâmbătă, 60.000 de oameni au plecat acasă de la Veltins Arena dezamăgiți, nu doar de egalul alb înregistrat în fața lui Freiburg, cât mai ales de jocul tern și lipsit de personalitate care a caracterizat mai toate evoluțiile minerilor din acest sezon.

Borussia Dortmund. 3 remize la rând, 6 puncte pierdute în lupta pentru supremație cu Bayern München. Și dacă egalul de la Frankfurt n-ar fi neapărat un mare eșec, victoria scăpată printre degete cu Hoffenheim de la 3-0, iar acum această remiză de pe terenul ultimei clasate Nürnberg sunt semnale clare că BVB are probleme. Dincolo de criza de formă inerentă într-un sezon competițional, se poate ridica și un semn de întrebare din punct de vedere tactic.

Adversarii par a fi învățat jocul liderului și automat să fi găsit antidotul. Momentan trupa lui Favre macină în gol, are cifre extraordinare în ceea ce privește posesia însă numărul ocaziilor pe care și le creează scade de la meci la meci. Mingea e acum în terenul elvețianului, care trebuie fie să repună mașinăria în funcțiune, fie să reinventeze echipa din punct de vedere al strategiei de joc. 

Eintracht Frankfurt. Vulturii nu reușesc să își regăsească vitalitatea și forța debordantă arătată în prima parte a sezonului. Duminică au înregistrat al patrulea egal consecutiv (cinci dacă îl socotim și pe cel din Europa League de la Donetsk), de data aceasta chiar pe teren propriu în fața Borussiei Mänchengladbach. Chiar dacă adversarul a fost unul ”greu”, Eintracht a rămas datoare suporterilor, reușind în rare momente să domine tactic jocul. Impresia este că, deși suntem abia la startul returului, echipa are probleme fizice. Fanii lui Jovic & co. se întreabă dacă antrenorul Adi Hütter a făcut pregătirea de iarnă cu ținta ca echipa sa să intre în vârf de formă mai târziu sau ar putea fi vorba de al treilea an consecutiv în care vulturii să risipească în primăvară tot, sau aproape tot ce au adunat în iarnă. 

  VFL Wolfsburg. Nu pentru joc și rezultat, care au fost mai mult decât reușite (3-0 împotriva lui Mainz) ci pentru numărul foarte scăzut de spectatori: 20.000 pe un stadion, Wolkswagen Arena, care poate găzdui 30.000 de oameni. Practic, o treime din arenă a fost goală sâmbătă, lucru mai mult decât surprinzător dacă ne gândim că Wolfsburg are un sezon neașteptat de bun. Dacă în vara trecută lupii jucau baraj de menținere în Bundesliga cu Holstein Kiel, acum trupa lui Bruno Labbadia se află pe locul 6 și etalează un fotbal generos care însă iată nu impresionează pretențioșii microbiști din Wolfsburg. 

Urmează un mijloc de săptămână european pentru 4 echipe germane urmat apoi de o etapă extrem de încinsă cu dueluri tari între echipe aflate în zone similare ale clasamentului, adevărate meciuri de 6 puncte. Urmăriți tackle.ro pentru mai multe amănunte.

Sursă informații statistice: transfermarkt.com. Foto: abendzeitung-muenchen.de, SI.com, Borussia Dortmund official facebook account 

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Arădean fiind am copilărit pe stadionul UTA-ei unde am învățat cu adevărat ce însemnă fotbalul. Sunt fan al fotbalului german și suporter 1.FC Köln. După ani de zile în care urmăresc tot ce mișcă în această zonă îndrăznesc să cred că am ce transmite astfel încât poate și alții să descopere farmecul fotbalului teuton. Mărturisesc și o simpatie ”externă” pentru Arsenal FC.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *