
Niciun meci cu mai mult de 3 goluri pe tabelă, recordul lui David Silva și necazurile lui Emery. Etapa 22 din Premier League n-a dezamăgit, așa că-i facem rezumatul în continuare.
Rezultate și marcatori în etapa 22 din Premier League
- West Ham – Arsenal 1-0 (Rice)
- Leicester – Southampton 1-2 (Ward-Prowse 0-1 din penalty, Long 0-2, Perreira 1-2)
- Crystal Palace – Watford 1-2 (Cathcart 1-0 autogol, Cathcart 1-1,
- Cardiff – Huddersfield 0-0
- Burnley – Fulham 2-1 (Schurrle 0-1, Bryan 1-1 autogol, Odoi 2-1 autogol)
- Brighton – Liverpool 0-1 (Salah din penalty)
- Chelsea – Newcastle 2-1 (Pedro 1-0, Clark 1-1, Willian 2-1)
- Everton – Bournemouth 2-0 (Zouma, Calvert-Lewin)
- Tottenham – Manchestr United 0-1 (Rashford)
- Manchester City – Wolverhampton 3-0 (Jesus 1-0 și 2-0, din penalty 3-0 Saiss autogol)
Plusuri
+ Declan Rice. E ușor să găsești un motiv de a o critica pe West Ham United, dar uneori trebuie să admiri câte o invenție precum cea a lui Declan Rice. În sezonul trecut, puștiul irlandez a jucat aproape toate rolurile defensive, doar mănușile de portar i-au scăpat, fiind rezerva folosită oriunde era nevoie. Abia pe final a devenit titular în rol de fundaș central, dar după instalarea regimului Pellegrini, Rice a intrat ca închizător și acolo a rămas, făcând un sezon excepțional până acum: doar Ndidi de la Leicester a recuperat mai multe mingi în prima ligă engleză (echipa U23 a turului din Premier League nu minte!). Isprava din meciul cu Arsenal, un gol de 3 puncte împotriva unui balaur din Big 6, e cadoul pe care și l-a făcut de ziua lui: a împlinit 20 de ani pe 14 ianuarie, ieri adică. De aproape 10 ani nu mai înscrisese un fotbalist U20 un gol de Premier League pentru West Ham… Printre puștii care au mai marcat în tinerețe pentru Hammers: Rio Ferdinand, Frank Lampard, Joe Cole, Michael Carrick și Jermain Defoe!
+ Mo Salah. Din 21 de etape, în care a fost titular, Salah a marcat primul gol al meciului de nouă ori. Aperitivul lui Liverpool câștigă puncte esențiale (din nou) și e cel mai eficient fotbalist din Premier League (din nou), cu 14 goluri și 7 pase decisive în acest sezon.
+ Pedro și Willian. La câteva zile după confirmarea transferului lui Christian Pulisic la Chelsea, oamenii pe care vine să-i înlocuiască americanul, câștigă un meci greu pentru Chelsea, în care Newcastle s-a apărat ca românii în fața armatei regelui Sobieski.
+ David de Gea. S-a întors adevăratul DdG, în adevăratul Manchester United. 11 parade reușite și doar al patrulea clean-sheet din acest campionat, dar al doilea consecutiv.
+ Ole Gunnar Solskjaer. Primul manager din istoria clubului care-și câștigă primele 6 meciuri pe banca Diavolilor a transformat-o pe United din rușinea Big 6 în cea mai în formă echipă din Premier League. Cum o face? Greu de știut, probabil imposibil de replicat. Furtuna perfectă.
+ David Silva. 267 de apariții în Premier League pentru Manchester City, record all-time în competiție. La 33 de ani, Cetățenii îi pregătesc înlocuitlor natural (pe Foden), iar noi cugetăm dacă nu cumva spaniolul e cel mai important fotbalist străin din istoria lui City (la competiție cu Aguero).
+ Dominic Calvert-Lewin. Tosun, Niasse, Richarlison sunt dușmanii naturali ai lui DCL pentru rolul de vârf. Totuși, competiția nu-l oprește pe fotbalistul de 21 de ani sa marcheze goluri și să viseze la o convocare la naționala de seniori a Angliei.
+ Burnley. Cu greu va reuși cineva să egaleze performanța asta: să câștigi cu 2-1 un meci în care n-ai tras niciun șut pe spațiul porții! 3 victorii la rând pentru Sean Dyche, iar lupta pentru supraviețuire e deschisă.
Minusuri
– Unai Emery. Uneori, în fotbal ai nevoie de 3 oameni să pui presiune pe un jucător, pentru că se întâmplă să joci împotriva Barcelonei. Emery însă a jucat doar împotriva lui West Ham și, la faza golului marcat de Rice, trei Tunari puneau presune pe pasatorul decisiv, Nasri, care nu mai jucase un meci competitiv de mai mult de un an. Nasri așează cu latul mingea pentru Rice… În ultimele 5 deplasări, Arsenal a marcat de 6 ori și a primit 12 goluri, iar un eșec în fața lui Chelsea, pe teren propriu, ar deschide o prăpastie de 9 puncte față de locurile de Liga Campionilor. Sigur, Europa League e specialitatea spaniolului, dar e drum lung pentru acel trofeu pentru care se mai bat echipe ca Inter, Chelsea, Marseille, Leipzig și nelipsita Sevilla.
– Newcastle. Revenire în zona retrogradării după două luni de aparentă creștere, echipa lui Benitez e departe de a fi zdrobită de linia de clasament, dar nici bine nu stă…
– Claude Puel. Vulpile au reușit să piardă un meci pe teren propriu, în care au avut peste 70% posesie și în care adversarul, care are atacanții principali indisponibili, a tras doar de 3 ori pe spațiul porții.
– Fulham. Un club care cheltuie 100 de milioane de Lire pe piața de transferuri nu are cum să fie atât de aproape de retrogradare, nu-i așa? Dar să ne amintim de Newcastle din 2016… Am avut dubii pentru că au lot decent cei de la Fulham. Exact cum avea Newcastle în 2016… Am refuzat să strivesc speranța fanilor din România, remarcând că schimbarea antrenorului a venit prea târziu. Exact ca la Newcastle, în 2016… Are rost să vă spun ce a făcut Newcastle în 2016?
– Tottenham. Înfrângerile echipei lui Pochettino în acest sezon de campionat: Liverpool, Manchester City, Arsenal, Wolverhampton și Manchester United. Din duelurile cu echipe din Big 6, Spurs a luat 6 puncte din 18 posibile. Cauze? Lipsa întăririlor serioase în vară (și în iarnă), melancolia post-Mondial cu oboseală și accidentări, dar și stadionul Wembley, unde echipa nu se simte bine (4 din 5 înfrângeri acolo au venit). Dacă pentru Harry Kane nu par să fie emoții, pentru Eriksen și Pochettino, Tottenham trebuie să aibă un plan B.
– David Wagner. A așteptat să împlinească 50 de meciuri în Premier League, înainte să ceară o pauză de fotbal.
– Cardiff – Huddersfield. Perreira 0-0 să faceți în Non-League, da? De fapt, nici acolo nu-i o idee strălucită, pentru că pub-urile sunt mai aproape de stadion ca oriu
– Neil Warnock. Cardiff e prima deasupra liniei retrogradării, iar Warnock are idei despre geo-politică. Brexit, mai precis. Declarația asta vine de la antrenorul unei echipe în care joaca fotbaliști de 11 naționalități și care caută acum un atacant argentinian prin campionatul Franței.
Premier League revine sâmbătă și nu lipsește derby-ul. Londonez, chiar! Arsenal – Chelsea, sâmbătă seara, pe Eurosport. Ce-ți poți dori mai mult? Da, știm… transmisiuni HD…
Sursa statisticilor din articol: Twitter.com/OptaJoe, Transfermarkt.com. Fotografiile vin de pe PremierLeague.com
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.