Etapa 24 din Premier League s-a încheiat aseară, iar redacția Tackle.ro analizează etapa prin tradiționalele Plusuri și Minusuri.

Aston Villa – Arsenal 2-4  (Watkins, Coutinho / Saka, Zinchenko, Martinez (ag), Martinelli)

+ Mikel Arteta. După trei înfrângeri în ultimele patru meciuri din toate competițiile, spaniolul avea toate scuzele pentru a face multe schimbări la nivelul selecției și a tacticii de joc. Arteta n-a căzut însă în capcana de a face schimbări doar pentre că scorul de pe tabelă n-a fost favorabil în ultimele meciuri, a rămas încrezător că jocul a rămas unul solid și că jucătorii au doar nevoie de încredere și motivație. Ăsta a fost și mesajul pe care Mikel l-a transmis la pauză Tunarilor, când erau conduși 2-1, iar strategia spaniolului s-a dovedit câștigătoare pe Villa Park.

– Emi Martinez. Argentinianul l-a supărat pe Unai Emery, mergând în careul advers la un corner la una din ultimele faze ale meciului, când scorul era 2-3. „Today, I am very, very disappointed. I am embarrassed about the last goal. I have never told my ‘keeper to go forward. It’s not the spirit.”  (Alex Avram)

 

Brentford – Crystal Palace 1-1 (Janelt – Eze)

+Meciul în sine. O partidă în stilul britanic modern, cu goluri marcate în stilul britanic clasic (ambele cu capul). Identitatea lui Crystal Palace, așa cum a fost implementată de Patrick Vieira, are la bază creativitatea unor fotbaliști tineri precum Olise și Eze, chiar cei care au contribuit la deschiderea de scor. Brentford nu a abandonat la niciun moment lupta, reușind să prelungească seria de invincibilitate începută în octombrie.

 – Maturitatea lui Crystal Palace. Al șaptelea meci consecutiv fără victorie pentru Vulturi, care nu au câștigat, încă, în 2023. De data asta, punctele au fost pierdute cu nici două minute rămase pe ceas de jucat, pe un contra-atac clasic pentru un final de meci, genul de fază la care un Palace condus de Moș Roy Hodgson nu ar fi greșit…

Brighton – Fulham 0-1 (Solomon)

+ Manor Solomon. Să spunem că Fulham nu a existat pe teren în prima repriză sau că Brighton putea marca cu ușurință de trei-patru ori în acest meci nu e exagerat. Totuși, plusul de aici merge la un jucător care a jucat doar 14 minute, dar a marcat golul victoriei – un jucător care a jucat sub comanda lui Roberto De Zerbi la Șahtior. Solomon a repetat performanța de etapa trecută, intrând de pe bancă și stabilind scorul final cu o execuție excelentă la capătul unui contraatac decisiv.

– Roberto De Zerbi. Italianul a primit cartonașul roșu după încheierea meciului ca urmare a unei altercații pe tunel și va lipsi de pe bancă cu West Ham pe 4 martie. De Zerbi a criticat din nou arbitrajul – atât cel din meci, cât și referindu-se la Premier League în general după un meci pe care echipa sa ar fi trebuit să-l câștige la pas. Totuși, semnele sunt pozitive din partea lui Brighton, care trebuie să reacționeze după această înfrângere. Fără De Zerbi, însă. (Dan Dracea)

Chelsea – Southampton 0-1 (Ward-Prowse)

+ James Ward-Prowse. Când toată lumea o dădea retrogradată pe Southampton, jucătorul emblemă al clubului a marcat golul unei victorii nesperate care păstrează Sfinții în lupta pentru supraviețuire.

– Jucătorii lui Chelsea. E limpede că Albaștrii au un lot plin cu jucători de calitate și un antrenor care are cunoștințele tehnice și tactice ca să-și facă echipa să practice un fotbal atractiv, dar problemele de la Chelsea par de ordin moral. Bulgărele rezultatelor nefaste se rostoglește și crește (la fel și presiunea pe Graham Potter), iar jucătorii au nevoie de o revigorare la nivel mental. Imaginile cu jucătorii intrând la încălzire înainte meciului cu Southampton arată un grup lipsit de entuziasm. (Alex Avram)

 

Everton – Leeds 1-0 (Coleman)

+ Sean Dyche. Noul antrenor al „caramelelor” a stabilizat cât se poate de rapid corabia. Victoria cu Leeds este a doua victorie pe teren propriu, din tot atâtea jucate, cu Dyche pe bancă. Fără să promită un fotbal spectaculos, Dyche a  reglat lucrurile și urmărește, pe termen scurt, să obțină puncte și să ridice moralul jucătorilor săi.

– Leeds. Este foarte greu de identificat un singur vinovat pentru înfrângerea cu Everton sau pentru situația în care se află Leeds astăzi. Un cumul de factori face ca Leeds să sufere o nouă înfrângere și în această etapă iar echipa să fie în continuare în căutarea primei victorii din Premier League din acest an. (Mihai Ianoși)

Nottingham Forest – Manchester City 1-1 (Wood / Silva)

+ Nottingham Forest. Vorbim de un club într-o bună măsură revitalizat după pauza de la finalul anului trecut. Forest a câștigat puncte importante atât cu rivalele din a doua jumătate a clasamentului, cât și cu candidate la locurile europene. Meciul cu City a fost unul tipic pentru Premier League – echipa a crezut în șansa ei până la capăt și a înscris în ultimele minute la singurul ei șut pe poartă. Credit lui Steve Cooper – poate Forest chiar va rămâne în prima ligă dacă își continuă forma.

– Manchester City. A fost unul dintre meciurile acelea de uitat pentru City, care și-a creat o multitudine de ocazii în fața lui Forest, dar nu a găsit poarta. După victoria importantă în fața lui Arsenal, City nu profită de momentul favorabil și cade înapoi pe locul 2 în clasament. Laporte, Foden, De Bruyne și Haaland vor spera ca ratările monumentale din acest meci să nu îi coste la finalul sezonului. (Dan Dracea)

Wolverhampton – Bournemouth 0-1 (Tavernier)

+ Gary O’Neil. Seria de 7 meciuri fără victorie pentru The Cherries a fost, în sfârșit, întreruptă. Un șut pe poartă a însemnat un gol și 3 puncte, iar interimarul Gary O’Neil continuă să adune puncte peste așteptări, pentru că orice clasare a lui Bournemouth peste locul 20 (momentan este pe 17) este mult peste orice așteptări.

 – Julen Lopategui. Un singur lucru i-a lipsit lui Wolverhampton în acest meci: golul. În rest, formația lui Lopategui a dominat, a avut ocaziile mai mari și echipa net superioară atât pe hârtie, cât și pe teren. Iar adeversarul este exact genul de echipă contra căreia, pe hârtie, trebuie să iei punctele.

Newcastle – Liverpool 0-2 (Nunez, Gakpo)

+ Gakpo. Olandezul sosit în această iarnă dă semne că poate să se ridice la nivelul așteptărilor. La al doilea gol din ultimele două etape, Gakpo este în drumul spre forma care l-a propulsat la cel mai înalt nivel din fotbalul european.

– Nick Pope. Unul dintre cei mai buni portari din Premier League, Nick Pope a fost eliminat stupid în startul de meci contra celor de la Liverpool după o ieșire hazardată din careu. Unul dintre cei mai buni jucători ai „coțofenelor” în acest sezon practic a anulat oricare urmă de speranță în obținerea unui punct după un start de meci de coșmar pentru echipa lui Eddie Howe. (Mihai Ianoși)

Manchester United – Leicester 3-0 (Rashford x2, Sancho)

+ Erik Ten Hag. De ce strălucește Rashford? Când și-a regăsit David De Gea forma de portar de clasă? Cum de și-a revenit Bruno Fernandes? Ce magie neagră aduce victorii fără număr 9 pe teren pentru Diavoli? Cum e posibil să fie rezervă căpitanul echipei și să fie înlocuit, în centrul defensivei, de cel mai scund fotbalist din aproape orice prim 11 ar putea alinia Man United? Răspunsul e unul singur: Erik Ten Hag.

 – Strategia lui Leicester. Cine ar fi crezut că, dacă vinzi portarul titular (legendă a clubului), cel mai bun fundaș central și treci pe linie moartă al doilea cel mai bun fundaș central din lot… vei ajunge să ai a treia cea mai slabă apărare din Premier League, după Bournemouth și Southampton? Brendan Rodgers nu a fost niciodată un manager bun în organizarea defensivei, iar clubul nu a suplinit această slăbiciune cu transferuri, iar rezultatele se văd.

Tottenham – West Ham 2-0 (Emerson, Son)

+Emerson. Unul dintre cei mai criticați fotbaliști din era Conte, Emerson a fost cel mai bun jucător de pe teren în meciul cu West Ham. Fundașul a reușit să deschidă scorul dintr-o acțiune în care a apărut surprinzător la finalizare iar întreaga prestație a fost una de lăudat.

– David Moyes. Antrenorul celor de la West Ham pare să își fi pierdut rețeta magica prin care impresiona în sezonul trecut. Deși este la cârma unei echipe ce s-a întărit constant. Moyes și echipa sunt departe de un joc pe măsura statului clubului sau a pretenților propriilor suporteri. (Mihai Ianoși)

Rezumatul celor mai importante lucruri de reținut din weekend-ul de fotbal european îl găsești aici.

În săptămâna care urmează vom vedea, din nou, mult fotbal din cupele europene, unde duelul dintre Liverpool și Real Madrid este capul de afiș, urmat de actul final dintre Manchester United și Barcelona în Europa League,  înaintea weekend-ului în care va fi acordat primul trofeul al sezonului de fotbal din Anglia, după finala Cupei Ligii (Man United vs Newcastle).

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *