O nouă rundă în Premier League, o rundă în care City ajunge la 10 puncte de locul 2, Liverpool pierde și ajunge pe locul 6, Auba reușește să marcheze trei goluri într-un singur meci iar Chelsea continuă să câștige sub comanda lui Tuchel. Facem analiza, cu plusuri și minusuri, a ce a fost bine și ce a fost rău în etapa 24 din Premier League. Plus cele două restanțe jucate pe timpul săptămânii.

Rezultate și marcatori în etapa 24 din Premier League

  • Leicester – Liverpool 3 – 1 (Salah, Madisson, Vardy, H. Barnes)
  • Crystal Palace – Burnley 0 – 3 (Gudmundsson, Rodriguez, Lowton)
  • Manchester City – Tottenham 3 – 0 (Rodri, Gundogan x2)
  • Brighton – Aston Villa 0 – 0
  • Southampton – Wolves 1 – 2 (Ings, Neves, Neto)
  • West Brom – Manchester United 1 – 1 (Diagne, Fernandes)
  • Arsenal – Leeds 4 – 2 (Aubameyang x3, Bellerin, Struijk, Costa)
  • Everton – Fulham 0 – 2 (Maja x2)
  • West Ham – Sheffield United 3 – 0 (Rice, Diop, Fredericks)
  • Chelsea – Newcastle 2 – 0 (Giroud, Werner)

Restanțe

  • Burnley – Fulham 1 – 1 (Aina, A. Barnes)
  • Everton – Manchester City 1 – 3 (Foden, Richarlison, Mahrez, B. Silva)

Plusuri

+ Manchester City. Cele două meciuri jucate în doar 4 zile în fața a două echipe, cu nume și pretenții, în care City a marcat 6 goluri și a primit unul singur, descriu perfect forma și diferența dintre echipa lui Guardiola și restul echipelor din Premier League. Practic, City a trecut ca „prin brânză”, fără emoții, cu prestanții dominante și a ajuns la 17 victorii consecutive în toate competițiile și la 12 meciuri, la rând, câștigate în Pemier League. Titlul s-a jucat, City merge, ca la o plimbare pe faleza din Constanța, spre un nou titlu, absolut meritat, în Premier League.

+ West Ham. Ce bine că Astra nu o să joace în Europa League 🙂 Pentru că West Ham pare croită să se califice, din nou, în Europa. Și merită asta. Echipa care joacă cu un mijlocaș de bandă transformat în atacant și echipa care îl face din nou pe Lindgard să fie titular în Premier League, trece categoric de Sheffield, 3 – 0, și are o singură înfrângere în ultimele 10 meciuri de Premier League. Ajunge pe locul 5 în clasament dar jocul prestat de elevii lui David Moyes o recomandă pentru titulatura de revelația sezonului.

+ Fulham. Am zis-o și mă repet, Fulham nu merită să retrogradeze. Ghinionul ei a fost startul slab de campionat și diferența considerabilă dintre ea și primul loc de salvare. Fulham are o singură înfrângere în ultimele 6 meciuri și probabil este cea mai grea de bătut echipă din a doua jumătate a clasamentului, în acest moment. Contra lui Everton, în victoria cu 2 – 0, Fulham ni l-a prezentat pe Josh Maja, atacant nigerian care a reușit cele două goluri ale meciului. Fotbalistul de 22 de ani este primul nigerian, de la Efan Ekoku în 1993, care înscrie o dublă la debutul în Premier League. Fulham continuă să spere și face tot ce ține de ea pentru a rămâne încă un sezon în Premier League.

+ Aubameyang. Căpitanul lui Arsenal s-a trezit după o perioadă mai puțin bună prin care a trecut și cum altfel putea să facă asta dacă nu printr-un hat-trick în meciul cu Leeds? Și ca să realizăm ce înseamna asta pentru Arsenal, ultimul jucător care reușea 3 goluri într-un singur meci de Premier League pentru „tunari” era Aaron Ramsey, în urma cu 112 partide, în februarie 2018, împotriva celor de la Everton. Auba și-a trecut în cont primul său hat-trick pentru Arsenal după un meci bun făcut de echipa lui Arteta.

+ Brendan Rodgers. Dacă până în acest sezon, Rodgers nu câștigase vreun meci împotriva antrenorilor de top, Klopp, Guardiola și Mourinho, în acest sezon tehnicianul englez reușește un hat-trick de victorii împotriva celor 3 menționați. Ultima victimă este Liverpool, echipă aflată în cea mai slabă perioadă din ultimele sezoane, echipă de care Leicester profită și o învinge cu 3-1. Rodgers confirmă că este printe cei mai talentați antrenori din Premier League și o duce pe Leicester la egalitate de puncte cu United pe locul secund în campionat. Un alt lucru de remarcat la echipa antrenată de Rodgers este evoluția extraordinară, în acest sezon, al lui Harvey Barnes. Fotbalistul englez are 4 goluri și o pasă de gol în ultimele 5 meciuri jucate pe teren propriu și este piesa care face diferența, un jucător care a crescut de la sezonul anterior și a devenit un fotbalist important în angrenajul lui Rodgers.

+ Pedro Neto. În lipsa lui Jimenez sau a unui atacant nativ, Neto este singurul jucător care se face, în acest sezon de Premier League, remarcat pentru Wolves. Portughezul aduce victoria în meciul cu Southampton și ajunge la 5 goluri înscrise în Premier League, alături de cele 4 de gol oferite colegilor. Și chiar dacă nu par cifre mari vreau să menționez că Neto are doar 20 de ani și joacă, în acest moment, pentru o echipă care nu oferă fotbalul din sezoanele trecute.

+ Burnley. Cu bune, cu rele, Burnley iese neînvinsă din cele două meciuri jucate la un interval de câteva zile. O victorie categorică, de apreciat, contra celor de la Palace și un egal în fața unui adversar foarte incomod, o aduc pe Burnley la categoria plusuri. Gândurile legate de un pericol ar retrogradării se risipesc de la etapă la etapă iar Dyche a găsit din nou o formă ce menține în Premier League echipa pe care o antrează.

+ Chelsea. Ok, poate că echipa lui Tuchel nu a întâlnit, în ultima perioadă, cei mai puternici adversari. Dar un element important în maratonul numit Premier League este constanța. Chelsea a urcat de pe locul 10 pe poziția 4 în doar 20 de zile, cu un singur gol primit în 5 meciuri. Au trecut, destul de clar, în ultima etapă, de Newcastle, scor 2-0, într-un meci în care Timo Werner a revenit pe lista marcatorilor după aproximativ 3 luni de „secetă”. Chelsea arată bine, prinde încredere iar lucrurile pot evolua doar pozitiv în momentul în care legi victorii și nu primești goluri.

+ Emi Martinez. Pe listă cu Bruno Fernandes, Ruben Dias sau Tomas Soucek, Emi Martiez este una dintre cele mai bune mutări făcute de o echipă din Premier League în ultima perioadă. În meciul cu Brighton, terminat la egalitate, 0-0, Martinez a înregistrat 9 parade și a devenit primul portar cu cele mai multe intervenții cruciale într-un meci în care nu primește gol, din ultimele două sezoane de Premier League.

 

Minusuri

– Manchester United. O nouă dezamăgire pentru United. Practic, „diavolii” au ratat cele trei punte, terminând la egalitate un meci contra unei echipe de Championship. Și probabil, ce este mai grav este că WBA a fost echipa mai periculoasă în această partidă. Iar statistica xG ne este dovadă. United a terminat meciul cu xG de 0.45 iar WBA a acumulat un xG de de 0.94. Chiar dacă United, în 8 din cele 12 deplasări jucate în Premier League, a primit primit primul gol din meci iar în 7 meciuri au reușit să revină și să câștige, partida cu WBA demonstrează că United nu are încă material de campioană iar dependeța de Bruno Fernandes, care a marcat un nou gol, nu este o soluție pe termen lung.

– Liverpool. Nu vreau să iau din meritele celor de la Leicester și să spun că Liverpool le-a făcut cadou victoria însă campioana din Premier League le-a făcut foarte ușor drumul „vulpilor” spre cele 3 puncte. Deși au deschis scorul și aveau mai puțin de 30 de minute de jucat, Liverpool a ținut morțiș să piardă acest meci. Erorile personale și colective în apărare au pus pe tavă 3 goluri pentru Leicester. Liverpool înregistrează în acest sezon 8 erori care au dus direct la gol încasat, asta după ce în ultimele două sezoane au cumulat 9 astfel de greșeli. Pentru prima oară, din 2014, Liverpool pierde 3 meciuri consecutive în Premier League iar jocul campionilor suferă la toate capitolele.

– Jose Mourinho. Portughezul este departe de anii de glorie care l-au consacrat. Iar meciul cu City, ok, cel mai dificil adversar din Premier League, este dovada acestei afirmații. Și nu mă refer la scorul final dintre Spurs și City. Ci la modul în care Mou a pregătit echipa și cum Tottenham a arătat pe teren. Fără să pună pericol apărarea lui Guardiola, fără să încerce să controleze măcar momente din partida, Spurs a pierdut, categoric, un nou meci din campionat. Mourinho înregistrează o medie de 1.65 puncte per meci, cea mai mică  astfel de medie din carieră, dar ce dezamăgește cel mai mult este lipsa de idei din jocul echipei sale.

– Everton. Minusul este în primul rând pentru înfrângerea categorică suferită în fața celor de la Fulham. De la meciul cu City nu aveam pretenții. Dar tocmai pentru că cineva, la un moment, a inventat ceva ce astăzi numim calendar, Everton știa că după meciul cu Fulham, echipă de sub linia de salvare, vine un adversar care se află la capătul opus al clasamentului. Iar echipa lui Ancelotti a tratat ambele meciul aprope la fel. Înfrângerea cu Fulham este un semn mare de întrebare legat de jocul propus de Everton, de constanța lor sau de dependeța de câțiva jucători cheie și de forma acestora.

– Southampton. Criza de la Southampton continuă. „Sfinții” pierd un nou meci și pentru prima oară în istoria clubului bifează 6 partide consecutive încheiate cu înfrângere în Premier League. Deși au deschis scorul prin Ings, Southampton nu a putut menține ritmul și a văzut meciul cu Wolves pierdut după ce „lupii” au întors în 15 minute soarta partidei. Echipa lui Hassenhuttl este departe de echipa care ne impresiona prin jocul ofensiv și pressingul violent. Iar probleme pentru Southampton pot continua, adversarii din următoarele etape fiind de valoare ridicată.

 

Avem o singură zi de pauză iar vineri în o rundă de fotbal în Premier League.

 

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Mihai n-a vrut să-și completeze profilul, așa că l-au completat colegii de redacție. Pasionat de cricket și oină, fan Margareta Pâslaru și Sofia Vicoveanca, entuziast al goblenului. Președintele fan-club-ului Shane Cojocărel. "Ianoși e regele miștoului cum Jean Pădureanu era regele blaturilor" - apreciere de Dan Dracea, din aprilie 2019.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *