Un lider plictisitor de eficient, un pluton de 5 echipe care se luptă pe 3 locuri de Liga Campionilor și două echipe din tradiționalul Big 6 pierdute la mijlocul clasamentului. Etapa 25 din Premier League n-a dezamăgit, sunt multe de povestit, așa că iată plusurile și minusurile rundei.
Rezultate și marcatori în etapa 25 din Premier League
- Wolverhampton – Leeds 1-0 (Meslier autogol)
- Southampton – Chelsea 1-1 (Minamino 1-0, Mount 1-1 din penalty)
- Burnley – West Brom 0-0
- Liverpool – Everton 0-2 (Richarlison, Sigurdsson din penalty)
- Fulham – Sheffield United 1-0 (Lookman)
- West Ham – Tottenham 2-1 (Antonio 1-0, Lingard 2-0, Moura 2-1)
- Aston Villa – Leicester 1-2 (Maddison 0-1, Barnes 0-2, Traore 1-2)
- Arsenal – Manchester City 0-1 (Sterling)
- Manchester United – Newcastle 3-1 (Rashford 1-0, Saint-Maximin 1-1, James 2-1, Fernandes 3-1 din penalty)
- Brighton – Crystal Palace 1-2 (Mateta 0-1, Veltman 1-1, Benteke 1-2)
- Leeds – Southampton 3-0 (Bamford, Dallas, Raphina)
Plusuri
+ Nea Carlo. Cu doar câteva zile înainte ca Everton să primească aprobarea autorităților din Liverpool pentru un stadion nou, băieții lui Nea Carlo au simțit (fiecare dintre ei, pentru prima oară), fiorul unei victorii pe Anfield, egalându-și la puncte rivalii din oraș. Ancelotti e la 5 puncte de un loc de Liga Campionilor, dar orice clasare peste locul 7 va fi meritul bătrânului italian care va rămâne, atât cât va mai antrena, un gigant al fotbalului.
+ Takumi Minamino. Rare sunt transferurile în care toată lumea câștigă (aparent), iar Minamino este unul dintre acele cazuri. E singurul fotbalist în formă dintr-o echipă care se prăbușește și care are nevoie de calitate într-un lot subțire.
+ Jesse Lingard. Cine ar fi crezut că momentul plecării lui Lingard de la Manchester United va însemna nu doar renașterea haiducului poreclit Sprâncenatu’? Nu ar exista ironie mai mare în univers decât un finish al Ciocănarilor peste Diavoli. Oricât de improbabil ar fi scenariul, ar ridica câteva sprâncene, nu?
+ Harvey Barnes & James Maddison. Leicester City, cea de după câștigarea titlului din 2016, a fost o echipă sinonimă cu un fotbalist: Jamie Vardy. Pentru că au construit, cu tact (și bani, ok), un lot de Liga Campionilor, Vulpile nu mai depind acum de forma unui singur fotbalist, pentru că Barnes (23 de ani) și Maddison (24 de ani) aduc goluri. 13 contribuții ofensive au reușit fiecare dintre cei doi englezi în cursa pentru lotul de EURO al lui Southgate
+ Marcus Rashford. Oricât de puțin ar străluci Rashford pe teren în ultima vreme, oricâte ocazii ar mai rata, atacantul de 23 de ani al lui Man United, tot reușește să fie decisiv. Cu Newcastle a dechis meciul contra unei echipe bine așezate și mult mai incisive decât o arată scorul, cu o fază individuală superbă, decisivă pentru rezultat.
+ Manchester City. Roboții nu greșesc, nu obosesc, nu ruginesc.
+ Jean-Philippe Mateta. Să marchezi primul tău gol în Premier League așa…
If you haven’t seen Jean-Philippe Mateta’s goal against Brighton yet, you need to see Jean-Philippe Mateta’s goal against Brighton 🤤
📽 @CPFC pic.twitter.com/mayCURSbRo
— Football Tekkers (@BallTekkers) February 23, 2021
+ Raphinha. Ce transfer minunat pentru numai 17 milioane de Lire. Un fotbalist care pare să vorbească limba lui Bielsa (fotbalul) și care mai e și tocmai devine extrem de eficient (zvonurile spun ca ar fi băut după Bamford). Un entertainer care livrează? Evident că e brazilian…
+ Fulham. Nicio altă echipă din Premier League nu a evoluat atât de mult în timpul sezonului în curs, precum a făcut-o Fulham în ultimele două luni. Pe linia de clasament se văd doar două victorii (consecutive chiar) abia acum, probabil pentru că abia acum a găsit Scott Parker soluția pentru a câștiga meciuri. Au o apărare mai bună, pe hârtie, decât a celor de la Liverpool și Everton, la egalitate cu defensiva lui Manchester United și, pentru că nu au avut vreun marcator în formă, de acolo au venit punctele. Dacă în urmă cu două săptămâni nu prea ne imaginam un scenariu în care Fulham să se cațere peste linia retrogradării, astăzi doar 3 puncte îi despart de Newcastle.
Minusuri
– Ralph Hassenhutl. Topogan, așa se numește traiectoria pe care s-a înscris Southampton în 2021. 7 înfrângeri în ultimele 8 etape și un număr jenant de goluri încasate spun povestea unei echipe care s-ar îndrepta spre retrogradare, deși nu e (încă) acolo. Echipă care, la mijlocul lui decembrie, era pe podium în Premier League! Austriacul care i-a dus acolo se uită astăzi la cele 8 puncte dintre echipa lui și Fulham, pentru că e greu de imaginat că nu se lucrează la matematica finalului de sezon pe St. Mary’s. Două-trei victorii rezolvă ecuația, doar de atât au nevoie Sfinții pentru liniște pe finalul stagiunii.
– Liverpool. Ultima oară când Liverpool a pierdut 4 meciuri consecutive în campionat, televizorul nu fusese încă inventat. Jurgen Klopp se confruntă cu o situație fără precedent: a cumpărat 2 fundași centrali în ianuarie și, pentru derby-ul Mersesyside, a avut un singur fundaș central de meserie pe teren. Tânăr, încă neadaptat și venit de la o echipă mare care retrogradează din Bundesliga. Liverpool e blazată, obosită și jocul nu iese, golurile care să acopere fragilitatea defensivă nu vin. Am discutat, pe larg, despre asta, în Tackle Show.
– Jose Mourinho. Nu va fi demis, dar nici nu poate să se mai facă iubit de fani. La Porto l-au iubit, la Chelsea l-au admirat, la Inter l-au divinizat, dar la Spurs are exact două mutări tactice bune, dar nu va lua niciun trofeu prea curând. Nu, Wolfsberger nu este relevant, Spurs va defila prin încă 2-3 runde de Europa League, iar Mourinho știe să câștige astfel de trofee (l-a mai câștigat și cu Porto, și cu Man United). Când antrenezi un club a căror unice trofee în ultimii 30 de ani sunt două Cupe ale Ligii, s-ar putea să fie suficientă o campanie victorioasă în Europa League.
– Steve Bruce. Newcastle a avut un adversar net superior, în fața căruia s-au așezat excelent și meciul părea să curgă către măcar un punct luat de Coțofenele care simt respirația lui Fulham în cefe. 8 puncte în 12 etape au dus-o însă foarte aproape de un dans pe care nu-l vrea nimeni. Callum Wilson mai are cel puțin o lună de recuperare și nu e deloc evident cine ar putea marca goluri pentru Newcastle. Să fie Steve Bruce următorul antrenor demis din Premier League. Dacă ar exista o opțiune cu potențial mai mare de a salva echipa, probabil, dar nu există momentan.
– Romantismul în Premier League. Brighton a pierdut meciul în drum spre vestiare, jucând, ca de obicei „mai bine” decât adversarii care au plecat cu punctele. Întrebarea la care trebuie să-și răspundă conducerea clubului este dacă Graham Potter a orchestrat, cu adevărat, o îmbunătățire radicală a statutului echipei, după sezoanele cu Chris Hughton, în care echipa a obținut același rezultat (supraviețuirea), dar nu și admirația fanilor neutri. Momentan, răspunsul este da, însă sezonul nu s-a terminat și dezondământul e încă departe.
– Jucătorii de FPL care și-au jucat economiile pe DGW în FPL pe oricine în afară de Sfânta Treime: Bamford Nazario, Raphinho Gaucho și JR din Dallas. Care sunt șansele ca exact cei 3 jucători ai lui Leeds pe care-i are toată lumea să marcheze în DGW? Și apropo, știați că aproape 98% dintre managerii de FPL din top 10k îl au pe Bamford? Nu țin minte să mai fi văzut vreodată o asemenea valoare. De ownership, nu de jucător.
Urmează o etapă dublă gigantică în Fantasy Premier League, cea mai mare din tot sezonul. 17 meciuri în 6 zile. Lacrimi și glorie. Probabil mai multe lacrimi, pentru că nu poți număra gloria. Hai ai noștri!
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.