Graham Potter a cules, pe bună dreptate, toți laurii pentru transformarea lui Brighton din ultima jumătate de an, dar englezul e doar cea mai vizibilă parte din revoluția care a început la clubul de pe Coasta de Sud a Angliei încă din toamna lui 2018 când Dan Ashworth, fost Director of Elite Development la FA a fost cooptat în conducerea Pescărușilor.

Un deceniu memorabil

În urmă cu un deceniu, pe mulți dintre noi nici nu ne interesa soarta lui Brighton&Hove Albion. În cel mai bun caz, până acum câțiva ani când auzeam de Brighton, ne gândeam la necazul lui Nick Cave. Sau la nebunia făcută de Fatboy Slim pe plajă, în 2002. Poate ne mai gândeam la Boardwalk Empire și la asemănarea dintre faleza din Brighton și cea din Atlantic City. Mai mult nu.

În urmă cu un deceniu, Brighton se afla pe locul 20 din divizia a treia, fiind chiar la un meci distanță de retrogradarea în ultima liga a patra. Părea aproape imposibil ca 10 ani mai târziu, Pescărușii să evolueze în Premier League și să impresioneze cu un joc atractiv.

”Ugly, ugly Brighton…”

Debutul lui Brighton în Premier League, în 2017-2018, n-a fost simplu. Când entuziasmul primelor partide s-a risipit, echipa a arătat tot mai rău. Cu Chris Hughton la cârmă, Pescărușii s-au salvat de la retrogradare, iar pe fani îi încercau sentimente contradictorii. Pe de o parte, le era greu să-l conteste pe Hughton, cel care i-a promovat pentru prima oară în istorie, dar pe de altă parte jocul practicat nu le dădea speranțe. Sezonul următor avea să fie și mai chinuitor. Insistența pe un joc precaut, cu mingi lungi pe Murray sau Andone au dus la doar 3 victorii în ultimele 23 de partide și a lăsat echipa pe locul 17,  cu 2 puncte deasupra liniei de salvare.

Dan Ashworth, mintea sclipitoare care a lăsat FA-ul pentru Brighton

“Undoubtedly, this has been one of the most difficult decisions I have had to make as chairman of Brighton & Hove Albion”, spunea atunci Tony Bloom, patronul lui Brighton.

Clubul avea să renunțe la Chris Hughton, o decizie firească parte dintr-o revoluție care începuse în birouri de ceva timp. O revoluție în care o piesă importantă avea să fie Dan Ashworth.

Dan Ashworth era un tip mai puțin cunoscut publicului larg al Premier League. Englezul fusese începând cu 2012 Director of Elite Development la Federația Engleză de Fotbal și unul din principalii creatori al celebrului England DNA, ”an elite player development plan which aims to help create winning senior teams, in the men’s and the women’s game.” Ați zice că nu-i decât un clasic corporate bullshit, dar succesul din ultimul deceniu al naționalelor Angliei (campioană mondială la U-20, U-17 și campioană europeană la U-19!) nu poate fi netrecut cu vederea. Ashworth, despre care s-a scris că a fost dorit și la United, a anunțat surprinzător în septembre 2018 că părăsește Federația pentru a deveni directorul tehnic al lui Brighton.

În timp ce Murray și ai lui se chinuiau pe teren, în birourile de pe Amex Stadium se lucra de zor la noul Brighton. ”It’s about thinking a bit differently, producing young players, recruiting differently, playing attractively. The vision is to be a top 10 Premier League club.”

Graham Potter, candidatul perfect

Despre cum Potter a luat-o pe Östersunds din liga a patra din Suedia și a dus-o în primăvara Europa League s-a scris destul. Când metodele englezului au avut succes și la Swansea, deja succesul din Scandinavia nu mai părea doar o poveste frumoasă, iar Graham Potter avea să atragă atenția cluburilor din Premier League. Fotbalul atractiv practicat de Lebede, în contrast cu jocul urât al băieților lui Chris Hughton, era tocmai ceea ce căutau Tony Bloom și Dan Ashworth.

Swansea-ul lui Potter avea cele mai multe pase pe meci dintre toate echipele din Championship (537), cu 16 mai multe chiar decât Leeds-ul lui Bielsa. Mai mult, nicio altă echipă nu reușise mai multe pase scurte sau mai puține mingi lungi și nicio altă echipă din Championship nu avea o acuratețe mai mare a paselor decât Swansea.

De cealaltă parte Brigton-ul lui Chris Hughton era pe 16 în Premier League într-un clasament al acurateții paselor și pe 17 într-un clasament al numărului de pase (371) pe meci. Brighton însemna ”Lungă și pe a doua”. Dincolo, în Championship, Swansea redevenise Swanselona, vechiul alint al Lebedelor.

Nu e o surpriză că Potter a fost ținta lui Brighton, iar deși Hughton a fost demis abia la finalul sezonului, Dan Ashworth știa încă din iarnă ce are de făcut.

Hughton’s football had been effective in keeping Brighton in the Premier League but was losing its way, with Hughton accused of wasting some technically gifted midfielders. Brighton themselves were accused of shunning safety and being over-ambitious by sacking their manager, but if Hughton was the safe option, he had an odd way of showing it. Brighton took ten points from a possible 51 between January and May. No appointment is risk-free, but this did seem like the perfect time to try something new. If nothing else, Brighton have certainly done that.” (Daniel Storey)

Semenele bune pe teren se văd mai devreme decât se așteptau mulți. În mai 2019, Pescărușii remizau pe Emirates, într-un meci în care au săpat tranșee în defensivă și au avut o posesie de 28%, cu 235 de pase reușite. În toamnă, cu Potter pe bancă, chiar dacă aveau în față un Arsenal în derivă, Pescărușii au avut idee de joc contrastantă, au învins cu 2-1 și având o posesie de 52%, cu 413 pase reușite.

Contrastul dintre Hughton și Potter e evident și când vine vorba de înclinația către jucătorii tineri. În sezonul 2017-2018, înaintea lui Potter, Swansea a acordat doar 58 de apariții jucătorilor sub 23 de ani. În 2018-2019, cu Graham Potter pe bancă, Lebedele au acordat 329 de apariții jucătorilor U-23. Sezonul trecut, Chris Hughton le-a oferit tinerilor doar 28 de meciuri în Premier League, toate cele 28 de apariții fiind doar în contul lui Yves Bissouma. Sezonul curent se afla abia la jumătate când Conolly și Alzate deja depășiseră recordul negativ al lui Hughton. Tudor Băluță sau slovenul Mlakar, deși au fost transferați în perioada lui Hughton, erau primele semne ale unei noi politici de recrutare la Brighton, sub Dan Ashworth.

Riști și câștigi?

Pentru moment, Tony Bloom și Dan Ashworth ar trebui felicitați pentru ”revoluția” pornită și pentru curaj, poate fix două elemente care-i lipseau fostului lor antrenor, Chris Hughton. O revoluție într-un Premier League în care de multe ori tocmai neasumarea riscurilor și înclinația spre transferuri scumpe sunt de multe ori calea cea mai simplă preferată de conducători. Ancelotti pe Goodison e  poate contra-exemplul perfect al proiectului lui Brighton.

Right now, they do believe. They believe in a new way of doing things and a long-term project that involves appealing football and younger players from the academy. The cynics will snort and say it means nothing if the end destination is relegation, and they are probably right. But Potter and Brighton are showing that, in modern football, the journey can be just as important as the outcome.” (Sam Dean)

surse:

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *