Bayern Munchen câștigă pe terenul rivalei la titlu și pune 7 lungimi între ea și urmăritoare. Mai sunt 6 etape rămase de disputat, iar diferența pare de nerecuperat. De ce? De la numirea lui Hans-Dieter Flick pe banca bavarezilor, Bayern a câștigat 15 partide din 18 posibile!

Am criticat la vremea respectivă alegerea lui Flick, deoarece existau atunci soluții de antrenori cu nume și palmares care puteau redresa situația. Problema era însă la nivelul vestiarului, iar Hansi a reușit să motiveze un grup de jucători aflat într-un moment în care se schimbă generații. Nu știu dacă Flick ar putea face performanță la Paderborn în Bundesliga, dar cu siguranță rezultatele demonstrează că a fost soluția perfectă pentru un Bayern care nu se regăsea în campionat.

Rezultate și marcatori în etapa 28 din Bundesliga

  • Borussia Dortmund – FC Bayern München 0-1 (Kimmich)
  • Bayer 04 Leverkusen – VfL Wolfsburg 1-4 (Pongračić 0-1 & 0-4 , Arnold 0-2 , Steffen 0-3 , 1-4 Baumgartlinger)
  • Eintracht Frankfurt – Sport-Club Freiburg 3-3 (Grifo 0-1, A. Silva 1-1, Petersen 1-2, Höler 1-3, Kamada 2-3, T.Chandler 3-3)
  • SV Werder Bremen – Borussia Mönchengladbach 0-0
  • RB Leipzig – Hertha Berlin 2-2 (Grujić 0-1, Klosterman 1-1, Schick 2-1, Piatek 2-2)
  • TSG 1899 Hoffenheim – 1. FC Köln 3-1 (Baumgartner 1-0 & 2-0, Zuber 3-0, Kainz 3-1)
  • Fortuna Düsseldorf – FC Schalke 04 2-1 (McKennie 0-1, R. Hennings 1-1, K. Karaman 2-1)
  • FC Augsburg – SC Paderborn 07 0-0
  • 1. FC Union Berlin – 1. FSV Mainz 05 1-1 (R.Baku 0-1, Ingvartsen 1-1)

Clasamentul după etapa 28 din Bundesliga

Plusuri

+ Joshua Kimmich. Moștenitorul lui Phillip Lahm lovește decisiv în Der Klassiker, chiar pe terenul rivalei. Aproape de finalul primei reprize, lobul său inspirat îl prinde pe Bürki ușor nepregătit, iar elvețianul reușește doar să devieze în proprie poartă. Distanța dintre bavarezi și restul plutonului ajunge la 7 puncte, cu doar 6 meciuri rămase de disiputat, iar campionatul pare rezolvat. Dar asta nu este tot! Germanul a atins borna de 13,73 kilometri alergați, în jocul de la Dortmund, stabilind un nou record pentru Bayern.

+ Alphonso Davies. Venit din MLS, acolo unde evolua ca winger, Davies a fost reprofilat ca fundaș lateral-stânga. Apărarea lui Bayern era în avarie, staff-ul tehnic i-a acordat încredere, iar pariul a ieșit câștigător. Tehnic, disciplinat tactic și posesor al unei viteze excelente, Roadrunner (așa cum este poreclit de colegi) a devenit în scurt timp unul dintre cei mai în formă fundași laterali din lume. Dar asta nu e tot. Canadianul are doar 19 ani!

+ Timothy Chandler. Intrat în minutul 81, americanul de 30 de ani are nevoie de doar un minut pentru a aduce egalarea în contul gazdelor. Este cea de-a cincea reușită pentru Chandler în acest sezon, pentru un jucător uitat în trecut pe bancă, dar renăscut sub comanda lui Adi Hutter. După ce a evoluat o mare parte a carierei ca fundaș lateral, Chandler a fost deseori utilizat în actuala campanie pe partea din dreapta a atacului.

+ Marin Pongračić. O dublă pe terenul uneia dintre cele mai în formă echipe din Bundesliga, din postura de fundaș central, te plasează automat în rubrica de plusuri. Nu îl pierdeți din vedere la Fantasy Bundesliga!

+ Maximilian Arnold. A reușit o premieră în carieră, contribuind la 3 goluri, pentru prima oară de când evoluează în Bundesliga (1 gol și 2 assist-uri). (@OptaFranz)

+ Bruno Labbadia. Hertha Berlin este revelația Bundesligii pe timp de pandemie. Înainte de reluarea ultimii părți a sezonului competițional, Hertha părea o echipă rătăcită, cu 6 puncte în ultimele 6 etape înainte de oprirea campionatului. În vestiar, atmosfera nu era una deloc pozitivă, iar scandalul lansat după filmarea din club publicată Kalou arăta că noul antrenor va avea mult de luptat pentru a readuce concentrarea necesară în lot. Cumva, Labaddia a reușit imposibilul – victorii impresionante la Hoffenheim (3-0) și, pe teren propriu, cu rivala Union (4-0), urmată de un egal (2-2), pe terenul uneia dintre pretendentele la titlu, RB Leipzig.

+ Cristoph Baumgartner. Dubla austriacului de doar 20 de ani aduce prima victorie pentru Hoffenheim, după revenirea Bundesligii. Cristoph a adus claritate atacului, într-o partidă dominată de greșeli individuale și cartonașe roșii.

Cei din topul clasamentului golgheterilor s-au gândit să ne facă treaba mai ușoară. Nu a marcat niciunul, poza rămâne.

Curiozitatea etapei

Unul dintre impedimentele evoluției pe teren propriu este lipsa suporterilor. Cântecele și scandările tribunei pot aduce un puternic imbold motivator echipei gazdă, iar asta a lipsit în precedentele două etape. Doar Bayern, Dortmund sau Hertha au reușit să câștige pe teren propriu.

Urmărind partidele din campionatul Germaniei, am observat că se aud suporterii. Dar de unde vine sunetul?! Oare echipele din Bundesliga încearcă să rezolve din mers și această problemă, apelând la o serie de înregistrări audio cu proprii fani? Dacă ați urmărit meciuri din Bundesliga în ultimul timp, probabil că ați auzit huiduieli atunci când gazdele atacau, explozii de bucurie la dictarea unui corner, ole-uri atunci când mingea era abia repusă în joc sau o alternanță ciudată între liniște totală și exaltare.

Dacă la alte partide sincronizarea nu era una tocmai fericită, am observat ieri și o livrare decentă, la meciul celor de la Union Berlin. Cei responsabili cu partea audio au reușit să redea atmosfera din trecut și să sincronizeze foarte bine sunetul cu realitatea din teren. Ai fi jurat că ultrașii de la Union sunt în tribune. Ei bine, NU! Nu era un DJ sau MC responsabil cu asta, acele sunete nu se aud pe stadion, ci sunt adăugate de televiziunile care transmit partida. Practic jucătorii sunt în continuare văduviți de atmosfera tribunelor, fie și ea simulată. Trist..

Minusuri

– Leverkusen. Sindromul terenului propriu lovește într-una dintre cele mai în formă echipe din Bundeliga. Havertz & co reveniseră pe loc de Champions League, după victorii clare la Werder (4-1) și Gladbach (3-1), dar pierd șocant pe teren propriu cu Wolfsburg (1-4).

– Schalke 04. Trei înfrângeri consecutive pentru trupa lui Wagner par să spulbere visul european, iar Schalke ajunge pe 9. Problema nu este una a formei de moment, ultima victorie a minerilor în Bundesliga datând din etapa cu nr. 18! (6 înfângeri și 4 rezultate de egalitate).

– Jadon Sancho. Deși măcinat de o accidentare, Sancho a fost trimis în teren să schimbe soarta partidei cu Bayern. A fost o decizie neinspirată a lui Favre, pentru că Jadon nu pare a părut îndeajuns de motivat. În anumite instanțe a părut dezinteresat și chiar se plimba pe gazon, atunci când colegii săi erau atacați.

Brigada Diverse din Der Klassiker. Borussia Dortmund a avut un penalty clar, nesancționat de central, la intervenția cu cotul a lui Boateng, după un șut spre poartă trimis de Haaland. Deși în Bundesliga există tehnologia VAR, centralul nu a considerat necesară analiza fazei, ceea ce este o greșeală flagrantă, în contextul importanței partidei pentru lupta la titlu.

– Mark Uth. Al doilea penalty ratat în ultimele 2 etape pentru atacantul celor de la Köln. Poate antrenorul ar trebui să aleagă o altă variantă pentru execuțiile de la 11m, cel puțin o perioadă.

Marcel Halstenberg. Cel mai bun fundaș al lui RB din acest sezon este eliminat de-a dreptul stupid împotriva Herthei, cu aproximativ 30 de minute rămase de disputat. Deși mai avea un galben, germanul a pus o piedică prostească pe un atac al berlinezilor.

Ademola Lookman. Englezul nu își regăsește forma din sezonul trecut, după ce a fost transferat definitiv de la Everton. Deși este un jucător de atac, Lookman nu a marcat niciun gol în acest sezon. Mai mult, introdus la începutul reprizei a doua din meciul cu Hertha, face o alunecare cu un timing dezastruos în propriul careu și acordă un penalty facil adversarilor.

– Robert Andrich. Exact aceeași prostie pe care a făcut-o Halstenberg cu Hertha a fost ‘perfecționată’ de mijlocașul lui Union. Andrich a reușit să rămână pe teren doar 41 de minute, părăsind gazonul tot după două avertismente.

– Rune Jarstein. Greșeala lui Halstenberg este ‘reparată’ pentru Lepzig de eroarea monumentală a portarului Herthei. Un șut oarecare a lui Patrick Schick este bâlbâit inexplicabil de norvegian, iar mingea atinge anemic plasa laterală. O intervenție a la Costel Câmpeanu, ar spune cronicarii peluzelor de pe la noi.

Sursa foto: Bundesliga.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *