Special
Trending

Fantasy Bundesliga: ce este și cum funcționează?

Tackle.ro îți oferă un ghid complet al jocului de fantasy football bazat pe Bundesliga

Tackle.ro vă prezintă varianta germană a Fantasy Premier League (FPL), care poartă denumirea deloc suprinzătoare de Fantasy Bundesliga (FBL). La fel ca FPL, FBL este un oc gratuit de fantasy football, bazat însă exclusiv pe meciurile reale din Bundesliga.

Aici te poți înscrie în liga privată Tackle.ro! 

Fantasy Bundesliga vs. Fantasy Premier League

Deși au ajuns abia la cea de-a treia ediție a jocului, putem spune că nemții le-au arătat britanicilor cum se poate construi un joc în care să elimini hazardul din stabilirea punctajului de etapă al jucătorilor.

La fel ca în FPL, Fantasy Bundesliga are la bază evoluția efectivă pe teren a jucătorilor. Însă, spre deosebire de jocul britanic, FBL ia în considerare în punctajul final al unui jucător aproape toate acțiunile pozitive sau negative pe care acesta le produce pe teren. Mai jos aveți tabelul cu acțiunile care aduc puncte sau penalizează.

Spre exemplu, un jucător de atac poate puncta suplimentar prin pase la șut, șuturi pe spațiul porții sau driblinguri reușite. Dacă un atacant are 6 șuturi pe poartă, însă nu a înscris, acesta contribuie la punctajul final cu puncte corespondente acelor șuturi pe poartă. În cazul FPL, un jucător de atac care nu reușește să înscrie sau să ofere un assist, dar trimite 6 șuturi pe spațiul porții, cu siguranță nu va beneficia de un punctaj bonus.

Practic, jocul englezesc te forțează să alegi resurse care sunt implicate direct în crearea golurilor sau în stoparea lor. 90% din joc o reprezintă abilitatea de a colecta clean-sheet-uri, assist-uri sau pase de gol, acestea fiind și criterii vitale pentru acordarea bonusurilor. Din punctul meu de vedere, este hilar de redundant acest sistem.

Salah – unul dintre jucătorii care au fost dezavantajați constant de criteriul eficienței, în acordarea bonusurilor de etapă

O altă diferență majoră este stabilirea prețului de etapă al unui jucător. Dacă germanii iau drept criteriu exclusiv punctajul mediu pentru un anumit post, în stabilirea creșterii sau scăderii prețului, englezii au implementat un sistem ca la bursă. Practic, un jucător crește sau scade în FPL în funcție de numărul de utilizatori care îl achiziționează sau îl vând.

Totodată, Fantasy Bundesliga este mai interactiv și îți oferă o experiență hands-on în timpul etapei. Dacă la FPL odată ce s-a dat fluierul de start al unei etape nu mai poți face modificări în echipă, FBL-ul îți oferă această posibilitate. Ca manager, poți înlocui jucători care deja au jucat cu unii care urmează să facă acest lucru, poți schimba sistemul de joc din mers și poți chiar schimba ‘căpitanul’ (star player-ul la FBL) cu un jucător care nu a punctat încă.

Totul este posibil odată ce jocurile dintr-o anumită zi s-au încheiat. Pentru a fi mereu pe fază, recomandăm cu căldură programarea alarmelor pe telefon, cu jumătate de oră înainte de start-ul zilei (atunci poți vedea și primul 11 al echipelor care urmează să joace).

Mai jos aveți un scurt tutorial video, despre cum poți participa în Fantasy Bundesliga

După un an de pauză forțată, Bundesliga revine pe grila televiziunilor din România. Prin urmare, managerii Fantasy Bundesliga pot antrena din fața ecranelor propriile echipe și pot analiza în direct evoluția propriilor jucători.

Aici ai toate transferurile din Bundesliga efectuate în această vară.

Regulament

După ce am sintetizat mai sus care este algoritmul de funcționare a acestui joc de tip fantasy, vă invit să parcurgeți regulile.

1. Selecția lotului inițial

La fel ca în cazul FPL, Fantasy Bundesliga îți permite să alegi un lot format din 15 jucători: 2 portari, 5 fundași, 3 mijlocași și 3 atacanți. Jucătorii pe care îi vei trimite pe teren (primul 11) vor aduna puncte în funcție de evoluția lor din acea etapă.

Participanții trebuie să se descurce în procesul de selecție a resurselor cu o sumă de 150 de milioane de euro. Deși pare un buget mai mult decât suficient, este nevoie de o documentare atentă pentru a construi un lot echilibrat, care să aducă multe puncte.

De exemplu, Lewandowski, unul dintre cei mai selecționați jucători din joc, are un preț destul de piperat (17 milioane), buget cu care poți lua 2 jucători decenți.

2. Punctaj

PUNCTE
Action PointsPortar FundașMijlocaș Atacant
A evoluat între 1 și 69 minute (1)1
A evoluat peste 70 minute (1)2
Gol (2)10654
Pasă de gol (3)10543
La fiecare 2 pase pentru șut (4)5322
Meci fără gol primit (5)3300
Penalty apărat 5101010
La fiecare 5 dueluri câștigate0211
La fiecare 2 șuturi pe poartă5432
La fiecare 2 șuturi pe poartă salvate3000
Înscrie o dublă în meci111
Înscrie un hattrick în meci333
Înscrie golul victoriei (6)1111
Echipa câștigătoare (toți jucătorii echipei câștigătoare, care au evoluat cel puțin 1 min)1111
Echipa pierzătoare (toți jucătorii echipei pierzătoare, care au evoluat cel puțin1 min)-1-1-1-1
Echipa pierzătoare cu 3 sau mai multe goluri diferență (toți jucătorii echipei pierzătoare, care au evoluat cel puțin1 min)-2-2-2-2
Fiecare gol primit (Portar sau fundaș)**** -1-1 00
Cartonaș galben (7) -1
Cartonaș galben care duce la roșu și eliminare (7) -3
Cartonaș roșu direct -5
Autogol -4
Fault care cauzează un penalty -2
Ratarea loviturii de la 11m*** -5

(1) Minutele suplimentare nu se iau în calcul pentru calcularea timpului petrecut pe teren în cazul unui jucător.

(2) Acțiunile care se petrec în prelungiri contează în stabilirea punctelui jucătorului (gol, pasă de gol, dueluri câștigate, penalty ratat sau apărat etc.)

(3) Punctajul pentru pasa de gol i se atribuie unui jucător DOAR în cazul în care acel jucător a oferit o pasă completă către un coleg care, ulterior acestei acțiuni, înscrie. A se nota că, spre deosebire de cazul Fantasy Premier League, punctajul pentru assist NU este acordat pentru jucătorii care sunt faultați, iar în urma acelei lovituri libere sau penalty se înscrie.

Aceeași situație este valabilă pentru cazul în care se înscrie în urma unor șutui la poartă recuperate sau mingi trimise în bară care ajung la un coechipier, care ulterior înscrie.

(4) O pasă pentru șut este acordată unui jucător care efectuează o pasă precisă, completă, către un coechipier care șutează ulterior spre poartă și NU înscrie.

(5) Punctele pentru un meci fără gol primit se acordă unui jucător, doar la îndeplinirea următoarelor 2 condiții: (a) echipa din care face parte nu a primit gol pe toată durata meciului și (b) acel jucător a jucat mai mult de 61 de minute din partidă.

(6) Punctajul acordat pentru înscrierea ‘golului victoriei’ se alocă acelui jucător care transformă un rezultat de egalitate într-o victorie, înscriind așadar golul decisiv.

(7) După eliminare, jucătorul rămâne cu punctajul înregistrat până la acel moment.

3. Căpitanul echipei (Star Player)

Spre deosebire de Fantasy Premier League, unde creatorii jocului au oferit posibilitatea participanților de a selecta un jucător pe etapă care să puncteze dublu (căpitan), germanii au gândit ușor diferit acest bonus.

Echivalentul căpitanului din FPL se numește star player la Fantasy Bundesliga și nu punctează dublu, cu 1.5 x punctajul jucătorului. În schimb, antrenorii pot schimba star player-ul de la o zi de joc la alta.

Sursa: bundesliga.com

Spre exemplu, dacă am selectat un star player din meciul de vineri și nu a livrat, sâmbătă și ulterior duminică, îmi pot selecta altul, care nu a evoluat. În cazul în care nu ai reușit să selectezi un star player într-o etapă, nu vei primi punctele extra specificate.

Atenție! Jocul traduce în puncte realizările jucătorilor de pe teren, astfel că mai pot apărea corecturi de ultim moment, după consultarea rapoartelor de meci, întocmite de către arbitri. Update-urile nu mai pot fi operate dupa ora 12PM (ora locală a Germaniei).

4. Managementul echipei

După terminarea procesului de selecție a lotului inițial, pasul următor presupune alegerea primului 11 de etapă. Din categoria ‘My Team’ de pe site-ul https://fantasy.bundesliga.com selectezi cei 11 favoriți, în funcție de programul de etapă.

Atenție! Doar jucătorii aflați pe teren vor puncta pentru echipa ta. Jocul nu are un buton desemnat de salvare a modificărilor pentru primul 11 de etapă, orice modificare fiind salvată automat.

Jucătorilor le va fi desemnată o poziție corespondentă celei din teren, la începutul campionatului (portar, fundaș, mijlocaș sau atacant). Postul pe care evoluează în realitate pe parcursul sezonului de Bundesliga poate varia, dar acest lucru nu este relevant pentru jocul de Fantasy. Punctele pentru un jucător vor corespunde poziției stabilite la începutul jocului de FBL.

Înlocuiri de pe banca de rezerve

Jucătorii pe care te hotărăști să îi lași pe bancă la începutul etapei pot fi substituiți DOAR după terminarea tuturor meciurilor din ziua respectivă de joc. De exemplu, un jucător care nu a evoluat sâmbătă poate fi introdus în locul unuia care a jucat, doar după ce s-au jucat toate meciurile de sâmbătă și înainte de începerea celor de duminică.

Atunci când scoți din teren un jucător, acesta își pierde automat punctajul realizat. Pe de altă parte, managerii pot schimba star-player-ul ori de câte ori doresc, în condițiile în care noul jucător desemnat NU a evoluat încă în acea etapă.

Transferuri

Transferul jucătorilor este nelimitat înainte de începerea sezonului. Odată ce sezonul a început oficial, transferurile sunt limitate la trei pentru intervalul dintre două etape. Managerii trebuie să fie atenți totodată la acordarea wild-card-urilor, care sunt oferite de către joc în perioade aleatorii dintre etape. Cu ajutorul wild-card-urilui îți poți schimba echipa în totalitate, numărul de transferuri fiind nelimitat.

Perioada de transferuri îți oferă posibilitatea de a-ți reîmprospăta lotul (în limita a 3 modificări) între fiecare dintre etape. NU se pot transfera jucători în timpul unei etape aflate în derulare.

Prima etapă din Bundesliga 2018/19. Bayern deschide oficial balul pe 24 august, împotriva celor de la Hoffenheim.

Prețurile jucătorilor

Prețul jucătorilor va fluctua în funcție de performanța fiecăruia dintre aceștia, în comparație cu alții care evoluează pe aceeași poziție. Începând cu Săptămâna 1, un scor mediu pentru fiecare poziție va fi stabilit în fiecare etapă, pentru toți jucătorii care au jucat cel puțin 70 de minute într-un meci. Punctele individuale ale unui jucător, peste sau sub media poziției, vor determina modificarea prețului jucătorului.

Creșterea prețului:

400,000 – 10 sau mai multe puncte peste media postului
300,000 – 6-9 pct. peste medie
200,000 – 3-5 pct. peste medie
0 schimbări – 0-2 pct. peste medie

Scăderea prețului:
Nicio schimbare – 0-2 pct sub media poziției
200,000 – 3-5 pct. sub medie
300,000 – 6-9 pct. sub medie
400,000 – 10 sau mai multe pct. sub medie

-100,000 pentru fiecare jucător care nu a evoluat măcar un minut în etapă sau pentru un jucător care primește un cartonaș roșu.

Valoarea unui jucător NU poate scădea sub 1 milion. Totodată, valoarea unui jucător este stabilită conform regulamentului detaliat mai sus, după încheierea tuturor meciurilor din etapă.

Punctajul de etapă
Imediat după terminarea unei etape și punctajul final pentru echipă a fost stabilit, un manager poate naviga prin meniu pentru a analiza punctajul obținuit în fiecare etapă de până atunci. Punctele de etapă sunt de regulă publicate cu câteva minute după fluierul ultimei partide.

5. Ligi

Fiecare manager intră în liga generală (unde se regăsesc toți jucătorii FBL activi) și în liga echipei favorite din Bundesliga, dar este mult mai distractiv să-ți grupezi prietenii și colegii într-o mini-ligă. Nu există limită pentru numărul de mini-ligi la care te poți alătura. Totodată, ca utilizator Fantasy Bundesliga poți crea ligi publice, unde oricine ți se poate alătura pentru competiție.

Pentru ligile private este necesară o parolă de acces. Pentru acest lucru, mergeți pe site la categoria My Leagues pentru a intra sau pentru a crea una. Rețineți faptul că premiile oficiale nu se aplică ligilor publice sau private create de către utilizatori.

Pentru a crea o ligă este necesară prezența a cel puțin 5 membri. Vor fi luate în considerare doar punctajele participanților care erau deja membri în cursul etapei în care s-a creat liga.

Sursa: bundesliga.com

6. Încriere

Cei care vor să participe la acest joc o pot face fie pe site-ul oficial Fantasy Bundesliga sau pot descărca aplicațiile pentru mobil din magazinele oficiale Google Play și AppStore.

Tackle.ro organizează încă de la debutul jocului o ligă privată, care poartă denumirea de Tackle.ro FBL. Pentru înscriere, apasă acest link. Hai să vedem cât de bine cunoști campionatul Germaniei și cât de bun ești în a identifica cele mai eficiente opțiuni pentru echipa ta.

Resurse

Pentru a te informa din timp cu privire la accidentări, indisponibilități de ultim moment, suspendări sau echipe probabile pentru următoarea etapă, recomandăm folosirea thread-urilor dedicate Bundesliga sau Fantasy Bundesliga de pe Reddit, site-ul de specialitate Rotowire, sau aplicația de livescore Sofascore.

Surse: bundesliga.com, fantasy.bundesliga.com.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League, Serie A și nu numai.

Tags

Mihai Rotariu

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid sau AS Roma. Consultant în cybersecurity, iar în timpul liber DJ, dătător cu părerea în ale sportului și puternic pasionat de cinematografie. Ar mai fi, dar în viață mai tre' să fii și modest ;)

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close