
Etapa 28 din Premier League a adus schimbări în clasament doar sub locul 15, în cea mai interesantă luptă pentru supraviețuire din ultimii ani. Trecem în revistă plusurile și minusurile rundei!
Nottingham – Newcastle 1-2 (Dennis, Isak x2)
+ Alexander Isak. Atacantul suedez transferat pentru o sumă record de Newcastle a reușit să înscrie ambele goluri în victoria „coțofenelor” din deplasarea de la Nottingham. Reușita de la primul gol este dovada că Isak are abilitățile necesare să devină unul dintre cei mai importanți jucători de la Newcastle iar calmul demonstrat la penalty-ul reușit din ultimele minute ne demonstrează că suedezul își merită investiția făcută de club pentru transferul său.
– Steven Cooper. Antrenorul celor de la Nottingham pare ușor depășit de situație. În ciuda unor investiții masive în lotul antrenat de el, Nottingham se află în continuare prinsă în lupta pentru evitarea retrogradării iar fotbalul propus de Cooper nu oferă mari speranțe de reușită. (Mihai Ianoși)
Aston Villa – Bournemouth 3-0 (Douglas Luiz, Ramsey, Buendia)
+ Emiliano Buendia. Venirea lui Unai Emery a adus un boost de încredere pentru Buendia, argentinianul primind mult mai multe șanse de a începe ca titular meciurile din Premier League. Evoluțiile sale nu au dezamăgit, decarul lui Aston Villa fiind principalul creator al echipei lui Emery. Prestațiile sale i-au adus și o convocare în lotul campioanei mondiale Argentina pentru amicalele cu Panama și Curacao de săptămâna viitoare.
– fundașii lui Bournemouth. Pe Villa Park, Cireșele au încercat să joace un fotbal ofensiv, să construiască atacuri pe jos de la fundașii proprii, dar au fost trădați de prestația apărătorilor pe faza defensivă. Fundașii lui Bournemouth au fost depășiți mult prea ușor la acțiunile individuale ale lui Bailey, Ramsey sau Buendia, având o prestație nedemnă de apărători de Premier League. (Alex Avram)
Brentford – Leicester 1-1 (Jensen / Barnes)
+ fazele fixe ale lui Brentford. Deși Albinele nu au câștigat cu Leicester, Brentford continuă să impresioneze prin pericolul pe care-l pun la cornere sau lovituri libere. Golul marcat de Jensen a venit după o succesiune de pase realizată după în corner bătut în partea dreaptă.
– Ivan Toney. Un meci pe teren propriu împotriva unui Leicester aflat în degringoladă ar fi trebuit să fie un goal-fest pentru Toney, englezul proaspăt convocat la naționala Angliei. Spre dezamăgirea jucătorilor de FPL care sperau la măcar o reușită din partea vârfului lui Brentford, Toney a făcut un meci modest, nereușind nici măcar un șut spre poarta adversă. A avut 30 de atingeri și a pierdut mingea de 10 ori, partida cu Leicester fiind un meci de uitat pentru englez. (Alex Avram)
Southampton – Spurs 3-3 (Porro, Adams, Kane, Perisic, Walcott, JWP)
+ Discursul lui Antonio Conte. După un nou meci nebun, terminat nefericit pentru Tottenham, Antonio Conte a avut un discurs manifest despre situația clubului. Poți să citești declarațiile integrale aici. De ce menționez acest lucru ca un plus? Pentru că de prea puține ori vedem, în fotbalul modern, astfel de declarații. Într-o lume a PR-ului și al political correctness-ului, o astfel de conferință sparge rutina declarațiilor luate parcă cu copy paste de un antrenor, conducator sau jucător la altul. Iar obiectiv vorbind, situația clubului Tottenham la care face referire Conte este destul de apropiată de spusele antrenorului italian.
– Fragilitatelea din mentalitatea jucătorilor de la Spurs. Să ai un avantaj de două goluri, în fața unui adversar modest, să te găsești într-o cursă strânsă pentru top patru și să de vezi egalat în ultimele minute, ridică mari semne de întrebare legate de mentalul fotbaliștilor antrenați de Conte. (Mihai Ianoși)
Wolves – Leeds 2-4 (Otto, Cunha/Harrison, Ayling, Kristensen, Rodrigo)
+ Ilan Meslier. Cel mai tânăr portar care ajunge la cifra de 100 de merciuri jucate în Premier League (23 de ani și 16 zile), conform Opta Stats, a făcut un meci solid în poarta lui Leeds (6 șuturi pe spațiul porții apărate). Această performanță, cuplată cu eficiența colegilor săi în fața porții, a adus o victorie imensă pentru oaspeți.
– Defensiva lui Wolves. O serie de erori impardonabile de marcaj pe faza de apărare au dus la pierderea unui meci important pentru Lupi, chiar pe teren propriu, împotriva unei echipe pe care deja o pot considera contracandidată directă la lupta pentru evitarea retrogradării. Patru goluri din patru șuturi pe poartă pentru oaspeți, iar evoluția lui Jonny Otto (gol și eliminare) a fost reprezentativă pentru felul în care s-au prezentat Wolves la meciul din weekend. (Mihai Rotariu)
Chelsea – Everton 2-2 (Joao Felix, Doucoure, Havertz, Simms)
+ Sean Dyche. Antrenorul celor de la Everton a reușit să stabilizeze foarte rapid echipa sa și să transforme într-un timp grupul de jucători pe care îi antrenează în niște fotbaliști capabili să rămână în Premier League. Dovada este și acest punct scos din deplasarea de pe Stamford Bridge, acolo unde Everton a reușit să revină în două rânduri atunci când a fost condusă pe tabelă.
– Koulibaly. Unul dintre cei mai bine cotați fundași din lume, cel puțin până la transferul la Chelsea, a avut o prestație slabă în fața unui adversar, să zicem, de mâna a doua din Premier League. Fundașul sosit de la Napoli este departe de forma care l-a consacrat în Seria A iar defensiva londonezilor suferă în continuare. (Mihai Ianoși)
Arsenal – Crystal Palace 4-1 (Martinelli, Saka x2, Xhaka/Schlupp)
+ Bukayo Saka. Pentru patru meciuri consecutive, în toate competițiile, Saka nu reușise să marcheze. Meciul cu Palace din weekend i-a adus însă cea mai bună zestre de reușite pentru Arsenal în acest sezon (2 goluri și un assist). Bukayo devine astfel primul Tunar care bifează ‘double figures’ (12 goluri și 10 assist-uri) într-un sezon din Premier League, de la Alexis Sánchez în 2016-17.
– Crystal Palace. Demiterea lui Vieira chiar înaintea meciului cu Arsenal nu a adus revirimentul așteptat de conducere. Mai mult, într-un sezon în care lupta pentru evitarea retrogradării implică nu mai puțin de nouă echipe, nu îți poți permite perioade în care destinul clubului se află în mâinile unui antrenor fără experiență. Palace trebuie să contracteze cât mai rapid un manager cu pedigree pentru a nu aluneca neașteptat către locurile ce duc în Championship. (Mihai Rotariu)
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube și Discord.