Etapa 30 din Premier League s-a încheiat aseară, iar redacția Tackle.ro analizează etapa prin tradiționalele Plusuri și Minusuri.

Aston Villa – Newcastle 3-0 (Ramsey, Watkins x2)

+ Unai Emery. Da, e plictisitor să vorbim doar despre Ollie Watkins (deși e fantastic!), așa că nu-l mai putem evita pe formidabilul domn Emery. În 2023, Aston Villa este cea mai bună echipă din Premier League: cele mai multe puncte câștigate și cele mai multe meciuri fără gol primit. A very good ebening!

– Defensiva lui Newcastle. Un singur clean sheet în ultimele 10 partide de campionat pentru… cea mai bună defensivă din Premier League, una care a primit cu 4 goluri mai puțin decât Manchester City și cu 7 mai puține decât liderul Arsenal. Ignorând meciul cu Villa, în care Howe a fost salutat din mers de Emery din punct de vedere tactic, Newcastle are de rezolvat compartimentul defensiv imediat dacă speră să reziste pe un loc (istoric!) de Liga Campionilor până la final. (Vlad Bogos)

Chelsea – Brighton 1-2 (Gallagher / Welbeck, Enciso)

+ Kepa Arrizabalaga. Portarul lui Chelsea ar fi putut „scoate” de unul singur un punct din această partidă, judecând după cele 9 șuturi apărate. Ocaziile au curs la poarta spaniolului, fapt pentru care plusul ar trebui împărțit cu Brighton, care a făcut un nou meci mare. Echipa lui Roberto De Zerbi a pornit favorită în deplasare pe Stamford Bridge, ceva de neimaginat în urmă cu câteva luni, dar a demonstrat foarte clar de ce. Julio Enciso a marcat (excelent) primul său gol pentru club, arătând încă o dată cât de bine și-a făcut Brighton transferurile în ultimii ani. De Chelsea nu putem spune același lucru.

– Restul echipei lui Chelsea. Al treilea meci, a treia înfrângere la rând pentru Frank Lampard de la revenirea la Chelsea. Echipa londoneză are șase meciuri fără victorie la rând în toate competițiile, iar jocul lasă în continuare de dorit. Workrate-ul unora dintre jucători poate fi pus la îndoială, cum am văzut la faza golului decisiv în cazul deplasării lui Joao Felix. Returul cu Real Madrid din Champions League este singurul meci cu adevărat important rămas lui Chelsea în acest sezon. La cum arată echipa, ar fi un miracol să întoarcă rezultatul din tur. (Dan Dracea)

Everton – Fulham 1-3 (McNeil – Reed, Wilson, James)

+ Daniel James. Acest Antony al unei echipe mid-table (nu e niciun club ”sărac”, de fapt, în Premier League) a fost omul meciului pentru Fulham, într-un moment în care echipa, inevitabil, suferă pierderea lui Mitrovic pentru finalul de sezon (suspendat). Galezul a reușit assist-ul la deschiderea de scor semnată de Reed și golul de 1-3, care a închis rezultatul.

– Sean Dyche. Cine e de vină că la Everton nu funcționează absolut nimic? Același număr de ocazii precum adversarii, dar un singur gol pe tabelă, o defensivă care, în ciuda numelor și a experienței nu pare că ar putea ține un clean sheet vreodată și puncte necâștigate contra unui adversar vulnerabil… După două luni și jumătate, Dyche pare că nu poate stabiliza corabia în derivă de pe Goodison Park și doar existența unor echipe mai ineficiente o ține pe Everton deasupra liniei retrogradării. Pentru moment cel puțin… (Vlad Bogos)

Southampton – Crystal Palace 0-2 (Eze x2)

+ Eberechi Eze. Pe St. Marys, Eze a făcut unul din cele mai bune meciuri ale sale în tricoul Vulturilor. A marcat o dublă și a evoluat cu o dezinvoltură care amintea de lejeritatea cu care decarii din alte vremuri făceau legea pe teren. Golul secund a venit după o acțiune personală în zona centrală a terenului.

– Southampton. Sfinții au ajuns la trei înfrângeri consecutive, cu un singur gol marcatîn ultimele trei partide și rămân pe ultimul loc în clasament. Dacă nici dintr-un meci pe teren propriu cu Crystal Palace nu scoți puncte care să te ajute la supraviețuire, atunci de unde?! (Alex Avram)

Tottenham 2-3 Bournemouth (Son, Danjuma / Viña, Solanke, Ouattara)

+ Spiritul lui Bournemouth. După ce a pierdut puncte în prelungiri de câteva ori sezonul acesta, părea că Bournemouth va întâlni un nou caz similar și în deplasarea de la Spurs. Dango Ouattara a fost însă de altă părere, reușind să întoarcă rezultatul înapoi în favoarea echipei sale la ultima fază a meciului. O victorie excelentă pentru oaspeți, care ar putea fi crucială când se va trage linia finală deasupra zonei retrogradabile.

– Davinson Sanchez. Intrat în locul accidentatului Clement Lenglet în minutul 35, Sanchez a rezistat doar 23 de minute pe teren, timp în care Tottenham a încasat două goluri. Columbianul a făcut probabil cel mai slab meci al carierei, contribuind decisiv la golul doi al oaspeților și fiind huiduit în momentul schimbării. Poate că fanii ar trebui să-și dea seama că întregul lot scârțâie în acest moment, iar Sanchez a fost doar omul care a întruchipat starea echipei în acest meci. (Dan Dracea)

Wolves – Brentford 2-0 (Diego Costa, Hwang)

+Diego Costa a marcat în Premier League după o pauză de 2168 de zile! A fost prima reușită a atacantului de 34 de ani pentru Wolves, ultimul său gol în Anglia datând din mai 2017, împotriva lui Middlesborough. Mai important, Costa a părut în sfârșit într-o formă fizică excelentă, după luni întregi în care părea depășit de rigorile Premier League. Revenirea sa poate fi un boost pentru Wolves pe final de sezon, echipă care a suferit teribil la capitolul eficacitate în acest an.

– Brentford. Trei înfrângeri consecutive în Premier League și cinci meciuri la rând fără victorie. Fără obiectiv pe final de sezon, trupa lui Thomas Frank pare că și-a pierdut din motivație pe final de sezon. (Alex Avram)

Manchester City – Leicester 3-1 (Stones, Haaland x2 / Iheanacho)

+ Prima repriză a lui City. Când Manchester City înscrie în primele cinci minute, rareori meciul nu va avea un scor fluviu în favoarea ei. Voleul lui John Stones a deschis balul, iar douăzeci de minute mai târziu rezultatul era deja clar. Era 3-0, cu Erling Haaland marcând o nouă dublă, prin care l-a egalat pe Mohamed Salah în topul golgheterilor Premier League într-un sezon cu 38 de meciuri. City a tras frâna în repriza a doua, cu Pep Guardiola făcând noi schimbări pentru a-și menaja jucătorii cheie, cum a devenit deja uzual.

– Ratările lui Leicester. Debutul lui Dean Smith la Leicester era foarte improbabil să fie unul fericit. Cu campioana Angliei în față, echipa sa nu s-a regăsit decât în ultimele 20 de minute ale meciului, când a marcat golul de onoare. Leicester ar fi putut însă chiar să amenințe cu câștigarea unui punct, însă rarările mari ale lui James Maddison (singur cu portarul) și Iheanacho au împiedicat asta. Smith poate fi mulțumit cu felul în care echipa sa a arătat în repriza secundă și cu xG-ul final superior lui City, dar pentru evitarea retrogradării e nevoie de puncte. (Dan Dracea)

West Ham – Arsenal 2-2 (Benrahma, Bowen / Jesus, Odegaard)

+ Jarrod Bowen. A adus un punct pentru West Ham, egalând la doi pe tabelă cu o execuție dificilă, la scurt timp după ce Bukayo Saka ratase un penalty.

– jucătorii lui Arsenal. E simplu să dai vina pe antrenor după o astfel de partidă, dar uneori oricât acesta s-ar zbate la margine, doar cei de pe teren pot schimba cursul jocului. Cu West Ham, Tunarii au oprit motoarele după ce au avut 2-0 pe tabela de marcaj, au jucat cu o lejeritate mai mare și le-au permis gazdelor să revină în joc. Saka, Martinelli și ceilalți sunt echipa cu cea mai mică medie de vârstă din campionat și au nevoie de astfel de experiențe pentru a deveni mai buni, mai experimentați, dar e păcat că învățăturile astea se fac chiar în sezonul în care se află într-o poziție nesperat de bună în lupta la titlu.  „We didn’t have the same purpose to attack the opponent’s goal, and protect that result by having the ball. We gave them hope – instead of killing them in this moment, we gave them hope.” (Mikel Arteta) (Alex Avram)

Nottingham Forest – Manchester United 0-2 (Antony, Dalot)

+ Antony. Pentru prima oară important într-un meci jucat pentru Manchester United, acest Daniel James al bogaților din Premier League a marcat un gol și a dat o pasă decisivă (foarte frumoasă) contra unei echipe de la retrogradare. Tehnic, Antony e un fotbalist de Premier League, dar mental și tactic este încă în Eredivisie, așa că astfel de prestații ar trebui să-l ajute să facă pasul necesar carierei sale ce va urma.

– Harry Maguire. Nu am văzut niciodată un cartonaș galben mai stupid încasat (meritat!) de un fotbalist de Premier League cu un rol atât de important pentru echipa sa. Căpitanul lui Manchester United a intrat titular cu Forest pentru că Varane și Martinez s-au accidentat cu Sevilla, iar Diavolii n-au avut niciun fundaș central senior pe bancă, și în mai puțin de 3 minute a încasat un avertisment pentru ceva ce nu poate fi descris… (Vlad Bogos)

Leeds – Liverpool 1-6 (Sinisterra – Gakpo, Jota x2, Salah x2, Nunez)

+ Jurgen Klopp. Lupta nu e pierdută, cât timp nu crezi că e pierdută, iar Jurgen Klopp crede și asta o face pe Liverpool să fie un animal extrem de periculos pe finalul de sezon. Au avut în față un portar în zi de grație contra lui Arsenal, dar tot au smuls un punct dintr-un meci care părea pierdut. Cu Leeds, jucându-l pe cel mai bun playmaker pe care-l are (Alexander-Arnold, evident) mai sus și suplinindu-i lipsa din defensivă cu fotbaliști disciplinați tactic, neamțul a zdrobit o echipă fragilă și programul extrem de favorabil din ultimele etape le dă suporterilor speranță pentru un loc de Liga Campionilor.

– Defensiva lui Leeds. 18 goluri încasate în ultimele 5 etape (bilanț de 6 puncte totuși), dintre care 11 doar de la Crystal Palace și Liverpool. Leeds mai are 7 etape de jucat, dintre care trei cu Manchester City, Newcastle și Tottenham, așa că punctele contra adversarelor directe pentru supraviețuire sunt cele care vor scrie istoria clubului pentru următorii ani.

Cum arată finalul Premier League pentru Arsenal și Man City

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *