S-a jucat încă o rundă în Premier League, dar clasamentul nu a suferit vreo transformare importantă. Arsenal e tot pierdută pe la locurile 9-10, Liverpool încă n-a revenit într-un top 4 neschimbat. Despre finala de Cupa Ligii, câștigată de Manchester City (a patra consecutivă!) nu sunt multe de spus, dar am marcat momentul în cel mai proaspăt episod de podcast Tackle Show, care ar putea să apară în orice moment. Până atunci însă…
Rezultate și marcatori în etapa 33 din Premier League
- Arsenal – Everton 0-1 (Leno autogol)
- Liverpool – Newcastle 1-1 (Salah 1-0, Willock 1-1)
- West Ham – Chelsea 0-1 (Werner)
- Sheffield United – Brighton 1-0 (McGoldrick)
- Wolverhampton – Burnley 0-4 (Wood x3, Westwood)
- Leeds – Manchester United 0-0
- Aston Villa – West Brom 2-2 (El Ghazi 1-0 din penalty, Mings autogol 1-1, Diagne 1-2, Davis 2-2)
- Leicester – Crystal Palace 2-1 (Zaha 0-1, Castagne 1-1, Iheanacho 2-1)
Plusuri
+ Joe Willock. Al treilae gol decisiv marcat luna asta pentru fotbalistul de 21 de ani împrumutat de la Arsenal. O parte serioasă din povestea de succes a supraviețuirii lui Newcastle i se datorează lui și inspirației lui Steve Bruce de a-l trimite pe teren la momentul potrivit.
+ Timo Werner. Pentru prima oară de la transferul său, Werner e decisiv pentru Chelsea, golul lui aduce 3 puncte extrem de importante în lupta pentru locul de Liga Campionilor pentru sezonul viitor. Deși a ratat enorm de multe ocazii în campionat, Werner are 11 goluri și 12 pase decisive în tricoul The Blues. Nu e tocmai flop, nu?
+ Chris Wood. Pentru al patrulea sezon consecutiv, Wood reușește să marcheze 10 goluri în Premier League, ceea ce e o ispravă pentru un fotbalist a cărui echipă se bate mai mereu să scape de la retrogradare.
+ Keinan Davis. Gol de debut în Premier League, în derby local, care scoate un punct pentru Villa. Puțin probabil să fie un fotbalist pe care să-l vedem prea des prin Premier League
+ Kelechi Iheanacho. 17 goluri și 6 pase decisive pentru Kane-ul lui Leicester, care devine cel mai important jucător al lui Leicester în a doua jumătate a sezonului. Nu este el înlocuitorul natural al lui Vardy, e alt tip de fotbalist, dar în sfârșit arată că are genunchii și mintea unui jucător de Premier League. Abia 24 de ani.
+ Sam Allardyce. Știam cu toții că Big Sam va începe să câștige puncte cu West Brom, dar pare că e un pic prea târziu totuși pentru salvarea de la retrogradare.
Minusuri
– Brighton. Singurul motiv pentru care Brighton nu e sub linia retrogradării este experiența la acest nivel pe care au au marea majoritate a fotbaliștilor din lotul lui Graham Potter. Echipa joacă deschis și plăcut pentru profani, dar nu câștigă. Probabil că vor rezista în acest sezon și că următoarea stagiune va fi ultima șansă pentru Potter să monteze o echipă cu adevărat competitivă, pe măsura talentului pe care-l au în lot (și din care sigur vor pierde la vară: Bissouma, Lamptey și fundașii centrali vor fi ținte pentru pești mai mari).
– Jucătorii lui Liverpool. Cormoranii au dominat categoric tot meciul cu Newcastle, cu excepția a aproximativ 3 minute, în care Newcastle a și dat două goluri, primul fiind anulat cu ajutorul arbitrajului video pentru un henț greu de depistat cu ochiul liber.
– Nuno Espirito Santo. Lupul alfa al unei haite de lupi vegetarieni. Wolverhampton e mult sub orice așteptări: 11 puncte sub sezonul trecut și 5 puncte sub sezonul în care reveniseră în Premier League (evident, după 33 de etape). Fără un nouar la vară (fie că se va numi Jimenez sau altfel), Wolves va fi în hora retrogradării sezonul viitor. Să fie locul de muncă a lui Espirito Santo în pericol. Nu încă.
– Leeds – Man United. Derby-ul Trandafirilor a fost ca o repriză de box în care niciunul dintre luptători nu e dispus să atace și evită riscul de a încasa un croșeu decisiv. Poate că ambiția lui Bielsa și al echipei lui ațoase a întâlnit un United care joacă fără o presiunea prea mare pe final de sezon, cu matematica mai presus de orice. Echipa mai bună n-a forțat, echipa care avea ceva de demonstrat după acel 6-2 încasat pe Old Trafford… a închis. Final de sezon cu oboseală acumulată, da, dar totuși impardonabilă lipsa golurilor într-un astfel de duel, așteptat de fanii ambelor echipe timp de 18 ani.
Patru echipe din Anglia joacă în semifinale cupelor europene săptămâna asta, așa că avem fotbal din soiul cel mai bun, în fiecare zi Liga Campionilor și de Europa League, asta consumăm săptămâna asta.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.