EURO 2020: Grupa A - preview-ul zilei decisive

După două runde de meciuri în fiecare grupă, am văzut favoritele la treabă și putem trage primele concluzii despre nivelul acestora. De astăzi încep meciurile decisive și orice greșeală de acum încolo va avea repercusiuni imediate. Prima zi de meciuri decisive la EURO 2020 ne aduce în prim plan grupa A a Italiei, și voi face o scurtă analiză a ceea ce urmează.

Italia – Țara Galilor, duminică, ora 19:00

Italienii s-au impus fără drept de apel în două meciuri cu adversare mediocre ale turneului final. Deși aceste adversare nu fac parte din elita turneului, ceea ce impresionează la squadra azzurra este unitatea grupului și mai ales constanța cu care oferă meciuri de calitate. Felul în care Roberto Mancini, selecționerul și liderul de pe bancă al peninsularilor, reușește să conducă grupul, este o inspirație pentru celelalte națiuni care își caută identitatea.

Lipsa probabilă a căpitanului Giorgio Chiellini ar putea părea ca un lips important în echipa din teren, însă ceea ce am observat la partida cu Elveția a fost că acesta a ieșit din teren fără absolut nici o grijă că echipa nu s-ar descurca fără el. La fel și reacția echipei a confirmat faptul că nici un jucător nu este esențial într-un grup atât de unit. Esențial este jocul de echipă, iar echipa Italiei este, din punctul ăsta de vedere, la cel mai înalt nivel.

Ciro Immobile și selecționerul Roberto Mancini

 

Echipa Țării Galilor nu a impresionat în prima partidă cu Elveția, egalul fiind și unpic norocos, cu o valoare a golurilor așteptate xG de 4 ori mai mică decât a adversarei. În schimb la meciul cu Turcia, superioritatea a fost clară. Dar asta se poate să fie o urmare și a felului absolut dezamăgitor în care s-a prezentat Turcia la acest turneu.

Galezii vin în ultimul meci cu o situație bună, având nevoie de un egal pentru certitudinea calificării. Mulți suspectează deja planul unei înțelegeri între cele două echipe, un egal calificând cele două combatane. Deși o înțelegere este puțin probabil să se întâmple, o situație în care un scor de egalitate către finalul meciului să convină ambelor echipe, iar acestea să nu forțeze riscând înfrângerea, mi se pare plauzibilă. A se ajunge însă la o situație de egalitate către final este însă o altă poveste și mi-e greu să cred că la felul în care s-a prezentat Italia până acum, îi va ierta pe galezi.

Elveția – Turcia, duminică, ora 19:00

Duelul dintre elvețieni și turci va fi unul al cărui rezultat va depinde foarte mult de modul în care va pregăti meciul selecționerul turc Șenol Güneș. Turcia a venit la turneul final cu jucători tineri, cu foarte puțini jucători care au avut experiență la un turneu final, un singur jucător de câmp la peste 27 ani, și acesta vârf de atac, unde deobicei e nevoie de viteză și o formă fizică specifică unui jucător mai tânăr.

Această problemă a vârfului de atac al Turciei mi se pare că are nevoie de unpic mai multă atenție. În partida cu Elveția mi s-a părut destul de clar faptul că Burak Yilmaz la 35 ani nu a avut prospețimea necesară de a îndeplini rolul de unic vârf. În afară de faptul că acesta vine după un sezon epuizant în care a fost omul cheie al unui triumf împotriva unui adversar cu resurse inepuizabile, el la echipa lui de club, Lille, joacă într-un sistem cu două vârfuri. Cu Elveția distanța dintre el și restul echipei era de multe ori prea mare pentru că acesta nu avea resursele fizice să se retragă și apoi să fie din nou vârf de lancie al echipei. Dacă ar fi jucat cu încă un coleg în atac, măcar împotriva Elveției dacă nu și cu Italia, cred că realizările sale ar fi fost mult mai mari.

Selecționerul Turciei Șenol Güneș

 

Urmează meciul de totul sau nimic pentru turci, care vor spera la o calificare poate și unpic norocoasă de pe locul 3. Dar asta depinde de soluțiile tactice pe care Güneș le va găsi pentru acest ultim duel din grupă. Un alt factor important va fi felul în care selecționerul turc va ghida o echipă lipsită de experiență la nivel internațional, care părea să nu reușească să pună în aplicare nici o indicație de pe margine în partida cu Italia.

De cealaltă parte, Elveția este o echipă obișnuită din Liga Națiunilor să joace cu echipe mari. Adăugând faptul că au dominat duelul cu Țara Galilor, deși nu au învins, putem spune că sunt favoriți pentru meciul cu Turcia. Echipa lor arată bine în general, dar întrebarea este dacă au un jucător de gol pe care să se poată baza.

Dacă ți-a plăcut ce ai citit pe Tackle.ro, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp. Și dacă, la fel ca noi, abia aștepți meciurile de la EURO 2020, trăiește turneul alături de noi aici.

Concursul de pronosticuri Tackle.ro – #EuroTackle

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *