EURO 2020: Grupa D - preview-ul zilei decisive

După ce am văzut ce efect a avut accidentul lui Christian Eriksen asupra evoluției Danemarcei la acest turneu final, astăzi este rândul Angliei să intre în arenă. Grupa D de la EURO 2020 ne propune o luptă în 4 la calificare între Anglia, Cehia, Croația și Scoția. Rezultatele din primele 2 etape disputate în această grupă nu ne-au clarificat mai nimic în legătură cu ce echipe se vor califica, sau măcar cine merită să se califice.  Vom avea după cum urmează:

Croația – Scoția, marți, ora 22:00

Dacă ne uităm la clasament, pare a fi duelul dintre echipele slabe ale grupei, dar dacă analizăm evoluțiile acestora de până acum, ne dăm seama că valoarea lor nu este sub cea a echipelor de pe primele două locuri. Într-o grupă în care Anglia e favorită pe hârtie, atât Croația, cât și Scoția i-au pus mari probleme acesteia. Scoția s-ar putea chiar spune că a luptat mai hotărât decât echipa Albionului în duelul direct.

Meciul dintre Croația și Scoția este un nou duel dintre Est și Vest, unul din puținele în care Estul are speranțe mari. Vicecampioana mondială, Croația, este în pericol mare să fie eliminată, iar un egal între aceste două echipe le-ar elimina pe amândouă. Acest lucru va face probabil ca duelul să fie foarte intens și spectaculos. Mă aștept să vedem multe momente în care se va juca de la o poartă la alta, indiferent de cine conduce pe tabelă. Asta desigur dacă nu cumva una din ele se va desprinde clar.

EURO 2020: Grupa D - preview-ul zilei decisive
Luka Modric în acțiune

Luka Modric are șansa să arate de ce a câștigat Balonul de Aur și să își împingă echipa cu forța către calificare. De cealaltă parte Scott McTominay și Kieran Tierney vor încerca să blocheze toate căile către poarta Scoției și să inițieze contra-atacuri ucigătoare. Un meci între experiența și valoarea croaților și entuziasmul și forța scoțienilor.

Cehia – Anglia, marți, ora 22:00

Nu mai joacă nici Pavel Nedved, nici Vladimir Smicer, din atac lipsesc Jan Koller sau Milan Baros. Și totuși Cehia conduce grupa D. Să nu ne hazardăm însă, Cehia nu a impresionat încă și nici jocul nu se asemuie cu cel al generației de aur a est-europenilor, care a atins semi-finalele campionatului european din 2004. Meciul cu Anglia este însă ocazia perfectă pentru cehi să își creeze o identitate puternică la acest turneu.

Dar ce se întâmplă cu Anglia? Fanii Albionului au împânzit internetul cu ”football is coming home”, expresie ce se dorește a prevedea cucerirea trofeului. Dar poate Anglia cu adevărat triumfa la acest turneu? Deși este încă dificil să ne dăm seama dacă Anglia își va reveni sau nu, ar putea exista anumite explicații pentru evoluțiile neimpresionante de până acum.

EURO 2020: Grupa D - preview-ul zilei decisive
England fans believing

 

Problema identității în echipa britanică este rezolvată de marele și inegalabilul Harry Kane. Un gentleman britanic mai tipic decât atacantul de la Tottenham nu am mai văzut în fotbal. Prezența lui la Cupa Mondială din 2018 este motivul pentru care Anglia a reușit să ajungă atât de departe. Liderul din teren al găștii nebune de tineri neliniștiți a avut însă un an foarte ciudat, un an de la care se aștepta la mai mult și în care a fost dezamăgit, dar nu de controversatul antrenor pe care l-a avut la Spurs, ci mai degrabă de colegii de echipă.

Povestea căderii echipei sale de club din acest sezon a fost subiectul unor ample analize de presă, iar elegantul vârf de atac a fost din câte se pare singurul care l-a susținut până la capăt pe Jose Mourinho. Singurătatea în care s-a găsit în scenariul de la club l-a dezamăgit pe liderul echipei și este posibil ca acest fapt să fi schimbat dinamica de interacțiune cu generația mai tânără. Indiciile pe care le-a dat în ceea ce privește o eventuală plecare pot avea legătură cu ce s-a întâmplat la club, iar lipsa de leadership de la echipa națională, semnalată de un articol recent The Athletic, se poate datora și lipsei de încredere a lui Kane în faptul că el și tinerii neînfricați de lângă el sunt pe aceeași lungime de undă.

EURO 2020: Grupa D - preview-ul zilei decisive
Harry Kane alături de Raheem Sterling

În această situație de închipuită lipsă de legitimitate a lui Kane, cine ar trebui să i-o redea? Gareth Southgate se bâlbâie și la interviuri și mă îndoiesc că după experiența lui Kane alături de un manager ca Mourinho, Southgate îl mai poate inspira.

Meciul dintre Cehia și Anglia poate fi unul echilibrat, însă din motivele greșite. Culmea este că echipele de pe locurile 3 și 4 par să merite mai mult calificarea decât cele de pe 1 și 2 din grupa D. Asta a fost cel puțin în a doua etapă de meciuri impresia dată de cele 4 combatante.

Dacă ți-a plăcut ce ai citit pe Tackle.ro, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp. Și dacă, la fel ca noi, abia aștepți meciurile de la EURO 2020, trăiește turneul alături de noi aici.

Concursul de pronosticuri Tackle.ro – #EuroTackle

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *