EURO 2020: Grupele E și F - preview-ul zilei decisive

În grupele E și F de la EURO 2020 avem nu mai puțin de 4 dintre favoritele la câștigarea turneului. Spania, Germania și Portugalia pot avea emoții, situația pe hârtie nefiind încă foarte clară pentru ele, deși cel mai probabil nu vom avea accidente majore încă.

Slovacia – Spania, miercuri, ora 19:00 (grupa E)

După ce Slovacia a demonstrat în partida cu Suedia că a fost mai mult un accident ce au reușit în prima partidă, astăzi va înfrunta tiki-taka Spaniei. Reconstrucția Slovaciei va primi un boost major datorită acestui turneu final, datorită victoriei cu Polonia din primul meci, datorită atmosferei de turneu final, a experienței pe care acești jucători o câștigă, a bucuriei pe care o simt să joace la acest turneu. Meciul cu Spania este unul de gală în care slovacii pot chiar obține calificarea dacă nu pierd. Șansele să termine neînvinși în meciul cu Spania sunt mici dar pofta lor pentru turnee finale, mai ales dacă primesc și câteva tinere speranțe timp pe teren, probabil că va readuce Slovacia în prim planul fotbalului continental în viitorul apropiat.

Luis Enrique a riscat mult atunci când a făcut selecția. Ideea și stilul pe care a vrut să le urmeze sunt clare, dar criticile i-ar putea fi chiar fatale postului, dacă acesta nu va trece nici de grupele competiției. Timpul îi va ajuta pe spanioli, dat fiind faptul că proiectul este pe termen lung. Și dacă vor reuși să spargă gheața în acest meci cu Slovacia, creșterea jocului Spaniei ar putea intra pe o curba exponențial ascendentă. Revenirea lui Sergio Busquets pe banca de rezerve a fost un semn bun, însă căpitanul Spaniei nu se știe încă dacă va evolua în meciul sau meciurile rămase ibericilor la acest turneu. Rodri nu s-a descurcat rău în locul său dar experiența lui Busquets ar putea fi un ingredient esențial pentru formula lui Enrique.

EURO 2020: Grupele E și F - preview-ul zilei decisive
Selecționerul Spaniei, Luis Enrique, conducând antrenamentul Spaniei

Suedia – Polonia, miercuri, ora 19:00 (grupa E)

Suedia a marcat un singur gol și este lider al grupei înaintea ultimei etape. Matematic sunt calificați, chiar dacă vor termina pe locul 3, astfel că acest ultim meci va avea doar influență asupra culoarului pe care vor intra în faza eliminatorie. Suedezii au impresionat prin disciplină defensivă, blocând culoarele Spaniei în primul meci, dar în partida cu Polonia îl vor avea în față pe cel mai bun atacant al lumii, Robert Lewandowski.

Polonia este teoretic una dintre echipele puternice ale Estului Europei, care a avut un început dezamăgitor însă. Greșeala lui Krychowiak din cel mai ușor meci al grupei, îi trimite pe polonezi într-o finală a grupei foarte dificilă cu Suedia. Speranțele polonezilor se leagă foarte mult de Lewa și capacitatea lui de a transforma faze care nu anunță mare lucru în goluri. Cheia meciului va fi la el.

Germania – Ungaria, miercuri, ora 22:00 (grupa F)

Sentimentele nemților față de meciurile împotriva Ungariei au rădăcini legate de primul titlu mondial obținut de nemți în 1954. Atunci, pe o ploaie noroioasă, inovația tehnicii firmei germane Adidas, care i-a înzestrat pe jucători cu crampoane ce pot fi schimbate în funcție de starea terenului, a adus un titlu neașteptat Germaniei. În grupele acelui turneu final, Ungaria lui Ferenc Pușkaș învinsese Germania cu 8-3!

EURO 2020: Grupele E și F - preview-ul zilei decisive
Ferenc Puskás (dreapta) în finala contra Germaniei din 1954

 

Așadar, ungurii așteaptă de 67 ani revanșa pentru Mondialul pierdut, acesta fiind primul meci oficial dintre cele două națiuni de la acea finală de poveste. Rămâne ca Szalai și compania să se ridice la înălțimea momentului și să aducă aminte de moștenirea fotbalistică pe care țara vecină nouă o are. Ungaria a impresionat anul acesta, cu evoluții bune în ambele meciuri de până acum din grupa F, dar a făcut asta jucând în fața a 60000 de susținători pasionați. Germania, chiar și fără Thomas Müller, va ataca furibund poarta Ungariei, mai ales că scandalul politic provocat de comunitatea LGBT a provocat o reacție dură a publicului german. Evoluția lui Robin Gosens este una din atracțiile principale ale unei partide în care presiunea va fi pe Germania.

Portugalia – Franța, miercuri, ora 22:00 (grupa F)

Cristiano Ronaldo, un fenomen al naturii care cu greu îmi vine să cred că se va repeta curând, a reușit deja 3 goluri la acest turneu. Recordurile se țin lanț pentru vărful de atac al Portugaliei și alte recorduri urmează a fi depășite. Situația echipei sale pare una ușoară, cel puțin dacă ne gândim la calificare. Însă pentru o poziție bună în grupă, Portugalia va fi nevoită să atace un rezultat pozitiv cu Franța.

EURO 2020: Grupele E și F - preview-ul zilei decisive
Cristiano Ronaldo după golul cu Germania

 

Duelul dintre Franța și Portugalia va fi unul între două echipe care se simt mai comfortabil să lovească fulgerător pe contraatac decât să plimbe mingea în jurul careului advers pentru a găsi breșe în defensiva adversă. Dacă ne aducem aminte de finala din 2016, disputată de aceleași echipe cu aceiași antrenori la cârmă, ne dăm seama că probabil nu vom avea un meci foarte intens. Cele două echipe nu sunt obligate să învingă pentru a se califica, iar un efort susținut, cum am văzut în Croația – Scoția unde doar o victorie era opțiunea pentru ambele echipe, nu va exista în acest meci. Cu excepția lui Cristiano Ronaldo desigur, pentru care nici meciuri amicale nu cred că există, el fiind 100% întotdeauna.

Dacă ți-a plăcut ce ai citit pe Tackle.ro, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp. Și dacă, la fel ca noi, abia aștepți meciurile de la EURO 2020, trăiește turneul alături de noi aici.

Concursul de pronosticuri Tackle.ro – #EuroTackle

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *