EURO 2020: Retrospectiva Zilei – 13 iunie

Anglia începe cu Sterling, București respiră aer austriac și Țările de Sus-Jos. Tot ce s-a întâmplat ieri la Euro 2020.

Grupa D: Anglia 1-0 Croația

Dacă e o echipă de la acest EURO pe care cititorii Tackle o analizează atenți, aceea este Anglia. Selecția lui Gareth Southgate a fost în centrul atenției înaintea meciului, iar antrenorul Angliei a ales să înceapă meciul de debut al turneului – unul important și cu încărcătură, de altfel – cu Kieran Trippier pe flancul stâng (unde a mai jucat o singură dată în carieră). Raheem Sterling a fost și el ales ca parte din tridentul ofensiv, iar unicul gol al meciului a venit chiar din piciorul său, după o cursă bună și o lansare precisă de la Kalvin Phillips. Mijlocașul central a fost omul cheie din structura Angliei, care a început meciul în forță. Phil Foden a lovit bara în primele minute ale meciului, iar englezii au jucat mare parte din meci ca o echipă gazdă pe Wembley, căutând să atace cu ruperi de ritm și pase rapide. Croații au început să controleze mingea cu adevărat abia după golul încasat în minutul 57, însă apărarea Angliei s-a ridicat la înălțime. La 17 ani și 345 de zile, Jude Bellingham a devenit jucătorul cel mai tânăr care a jucat vreodată la un Campionat European atunci când a fost trimis pe teren în finalul meciului.

Pentru Anglia urmează meciul cu rivala istorică, Scoția, în timp ce Croația se poate bucura de o partidă ceva mai ușoară decât cea de debut, cu Cehia, pe care trebuie însă să o câștige.

Kalvin Phillips a fost omul cheie de la mijlocul terenului pentru Anglia (Foto: IMAGO / PA Images)

Grupa C: Austria 3-1 Macedonia de Nord

Într-un meci între două echipe care nu câștigaseră niciodată la un Campionat European, Austria s-a impus, cum era de așteptat, în fața Macedoniei de Nord. Partida jucată pe Arena Națională din București a văzut două goluri marcate relativ rapid. Mai întâi Austria a deschis scorul când Stefan Lainer s-a demarcat excelent și a înscris cu un voleu de la colțul lung în urma unei centrări precise a lui Marcel Sabitzer. Sabitzer a fost unul dintre jucătorii care s-au evidențiat în acest meci, împreună cu David Alaba, care a coordonat echipa Austriei dintr-un fel de postură de căpitan-playmaker care a jucat fundaș central. Macedonenii au egalat la o fază confuză în care apărarea adversă a gafat în lanț, iar veteranul Goran Pandev a pasat mingea în poarta rămasă temporar goală. Austria însă și-a dovedit experiența pe final, iar Michael Grogoritsch – din pasa lui Alaba – și Marko Arnautović. Ambii au început meciul pe banca de rezerve, dar l-au terminat ducând Austria către o victorie extrem de importantă în economia grupei C.

Austria poate intra în meciul următor, cu Țările de Jos, la adăpostul acestor trei puncte câștigate la București, în timp ce pentru Macedonia urmează încă un meci greu, cu Ucraina. Dar să fim serioși, orice meci este dificil când reprezinți o națiune debutantă cu populația totală echivalentă Bucureștiului.

Austriecii au sărbătorit victoria sub cerul Bucureștiului (Foto: IMAGO / GEPA pictures)

Grupa C: Țările de Jos 3-2 Ucraina

A existat un punct în care puteai fi iertat dacă te întrebai câte goluri vor mai marca Țările de Jos după primele două reușite din meciul cu Ucraina. În schimb, o repriză secundă în care s-au marcat toate cele cinci goluri ne-a oferit un prim gol splendid al Ucrainei și o revenire cu care în final Țările de Jos nu au fost de acord. Denzel Dumfries a marcat golul victoriei cu cinci minute înainte de final, după ce Andriy Yarmolenko și Roman Yaremchuk au întors avantajul pe care gazdele l-au luat în începutul reprizei la Amsterdam. Din multe puncte de vedere acesta nu a fost începutul de turneu dorit de trupa lui Frank de Boer, dar din cel mai important – acela al punctelor – victoria este victorie, indiferent cum este livrată. Pentru fanii neutri, însă, partida din seara de duminică a oferit spectacolul cel mai complet de până acum de la acest Campionat European.

Ucraina își poate reintra în mână etapa viitoare, cu Macedonia de Nord, urmând ca o potențială confruntare decisivă cu Austria să aibă loc în runda a treia.

Wout Weghorst nu știa ce urmează după golul doi al meciului (Foto: IMAGO / Pro Shots)

 

Dacă ți-a plăcut ce ai citit pe Tackle.ro, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp. Și dacă, la fel ca noi, abia aștepți meciurile de la EURO 2020, trăiește turneul alături de noi aici.

Concursul de pronosticuri Tackle.ro – #EuroTackle

Show CommentsClose Comments

Leave a comment