În urmă cu vreo 10-15 ani a început o revoluție în fotbal. În acele vremuri eram obișnuiți cu echipele mari să se concentreze pe apărare. Era încă o perioadă în care imperiile financiare nu erau îndeajuns de dezvoltate, iar cluburile alegeau strategii prudente, atât în teren cât și în afara lui. După impunerea dominației financiare de către anumite cluburi, accentul s-a mutat pe spectacol. Iar tendințele tactice de la cluburi se transpun și la echipele naționale, uneori turneele finale reprezentând momente de cotitură în tendințele tactice ale marilor antrenori. Ultimii ani din Liga Campionilor, dar și turneele finale din 2018 și din acest an ne propun un fotbal spectaculos, multe goluri și noi și noi recorduri.
Efectul acestei revoluții s-a văzut și în optimile de finală ale EURO 2020. Aici festivalul spectaculos de goluri ne-a încântat ochii. Au existat surprize, a existat suferință și, desigur, bucurie. După ce Germania a fost una din primele și cele mai importante personaje ale acestei revoluții, acesta pare a fi turneul la care ciclul început la mijlocul anilor 2000 se încheie. Joachim Löw, exponentul principal al schimbării în Germania părăsește echipa națională cu care a devenit atât de faimos și a reușit să cucerească titlul mondial. Dacă Germania lui Löw și Portugalia lui Cristiano Ronaldo au fost eliminate, haideți să aruncăm o privire asupra echipelor care au rămas și care se vor confrunta în sferturile de finală ale EURO 2020.
Elveția – Spania, vineri, ora 19:00
În 2010 când Spania cucerea titlul mondial în țara vuvuzelelor, o singură echipă reușea să îi învingă, în grupele acelei competiții. Este vorba chiar de adversarul Spaniei din sferturile de finală, Elveția. Acea tiki-taka în apogeu din 2010 era contracarată perfect de o apărare disciplinată a elvețienilor. Adversarii ibericilor de atunci au propus o tactică de contra-atac, de disciplină, în care aglomerau centrul și îi obligau pe spanioli să joace mult în flancuri și să încerce să depășească adversarul prin centrări într-un careu dominat aerian de statura fizică de tip germanic a elvețienilor. Ottmar Hitzfeld a fost organizatorul acelei răzvrătiri în fața dominației spaniole.
Situația actuală este însă mult schimbată, Elveția nemai fiind neapărat o echipă foarte disciplinată tactic, ci mai mult o echipă dominată de origini slavone și un spirit războinic specific acestei zone, amestecat cu o doză mai redusă de exactitate specific elvețiană. Spania încearcă momentan să găsească personajele potrivite pentru a duce mai departe moștenirea tactică a lui Vicente del Bosque. Luis Enrique pare a fi antrenorul perfect pentru asta, iar jucătorii sunt încă în proces de a se impune în fața publicului care în mare parte nu identifică încă actuala echipă cu stilul generației care a impus tiki-taka la turneele finale.
Spania nu pare să mai aibă probleme în fața porții, marcând și în optimi de 5 ori. Este adevărat că de data asta în 120 minute, și nu 90, dar atacul iberic pare să nu se mai sperie de nimeni. Dacă și posesia acestora va reuși să țină Elveția departe de poarta lui Unai Simon, Spania va avea câștig de cauză. Mă aștept ca echipa care va deschide scorul să decidă felul cum acest meci se va desfășura. Dacă Elveția ia prima avans pe tabelă, lucrurile se pot complica pentru spanioli.
Belgia – Italia, vineri, ora 22:00
Într-un meci în care nivelul de subiectivitate este enorm în ceea ce mă privește, Belgia și Italia dispută o adevărată finală din sferturile de finală. Nu cred că ar fi fost cineva surprins dacă acestea două s-ar fi duelat pe Wembley în 11 Iulie. Dar din păcate una din ele va părăsi EURO 2020 chiar înaintea accederii în careul de ași al continentului.
Deși Italia a suferit în partida cu Austria, spiritul de echipă al peninsularilor s-a putut observa atât în timpul partidei, cât și după. La declarațiile de după meci, membrii echipei italiene au elogiat capacitatea colegilor de a trece prin momente de suferință, a le depăși și a birui în final în fața adversarului. Forța acestui grup are primul test major. Și aici nu mă refer doar la acest turneu final. Este primul test major al acestei generații, al acestei echipe încropate după ratarea calificării la Mondialul rusesc. Echipa care ne-a entuziasmat cu statistici total nespecifice italienilor, cu o invincibilitate care aduce cu campaniile europene ale romanilor din Antichitate, va lua pentru prima dată cu asalt o redută puternică a Europei, într-un meci care contează cu adevărat.
Belgia a afișat cu Portugalia o echipă îmbătrânită, mai ales în apărare. 3 fundași centrali de peste 30 de ani s-au folosit mult de experiența foarte bogată să îi anihileze pe Cristiano Ronaldo sau pe Joao Felix. Vor mai reuși aceștia și în fața lui Ciro Immbobile și compania? Roberto Martinez a mai eliminat un gigant în sferturile de finală ale unui turneu final, acum 3 ani. Atunci o altă favorită a personală a mea, artistica Brazilie, a fost scoasă de o echipă în care tot Kevin de Bruyne a impresionat cel mai tare. Roberto Mancini va trebui să își demonstreze capacitățile specific italienești de a neutraliza jucători ca de Bruyne, Lukaku sau Hazard (oricare dintre cei doi frați). Problema mai mare va fi însă soluția la dilema stilului de joc pe care o va alege Mancini. Va juca ofensiv și spectaculos ca în grupe, sau va încerca să devină precaut și să folosească o tactică de stil vechi?
Cehia – Danemarca, sâmbătă, ora 19:00
Două echipe care surprind prin prezența lor în această fază ne vor da probabil și surpriza cea mai mare din semi-finale. Dacă oricare dintre aceste două echipe va accede în faza următoare, aceasta își va fi depășit cu mult obiectivul.
Cehia vine după un duel în fața Olandei în care lumea pare să pună rezultatul pe seama unei echipe batave slabe. Dacă ar fi să încercăm o comparație prin translația rezultatelor, Olanda a învins în grupe Ucraina, dominând clar partida, în ciuda unei victorii doar la limită din punct de vedere al scorului. Ucraina a eliminat în optimi Suedia. Cu noroc, e drept, dar a demonstrat ceea ce înseamnă ca o echipă mai slab cotată să răstoarne calculele. Să nu mai spunem și că Cehia a înscris ambele goluri în superioritate numerică, într-o situație în care olandezilor le-ar fi fost dificil să domine la fel cum au făcut-o în meciurile din faza grupelor. Până la eliminarea lui De Ligt, piesă de bază din defensiva batavă, Olanda a dominat meciul, destul de clar chiar, pe alocuri.
Este o bucurie ca Estul Europei să fie reprezentat de echipe în faza sferturilor, și aș spera chiar și mai departe. Dar în drumul Cehiei apare în acest meci Danemarca. Echipa nordică nu se lasă înduioșată de agenda Estică, și va continua să lupte pentru colegul lor care va fi probabil nevoit să își agațe ghetele în cui în perioada imediat următoare. Deși nu pare, cred că ambele echipe vor juca un fotbal plăcut ochiului, și nu unul închis. Danemarca este favorita, dar orice se poate întâmpla.
Ucraina – Anglia, sâmbătă, ora 22:00
La acest turneu final, Anglia se simte poate ca și cum s-ar juca turneul final la ei acasă. Singurul meci pentru care sunt nevoiți să se deplaseze în afara Londrei este chiar acesta cu Ucraina. Impactul publicului care nu va fi neapărat de partea lor, va face din acest meci cel mai dificil test de la acest campionat european. Pe Stadio Olimpico din Roma se vor duela cu o echipă din Est. Și după cum bine știm, Anglia nu se descurcă întotdeauna bine cu echipele din Est..
Anglia a practicat un fotbal economicos până acum și se poate dovedi decisiv acest lucru. În partida cu Germania s-a întâmplat însă și un alt lucru curios. Harry Kane a revenit pe tabela de marcaj. Din postura teoretică de lider al echipei, pare a fi un semn bun, însă impresia generală a dinamicii echipei ne sugerează că problemele pentru Kane nu au încă o soluție. Acesta nu a părut ca un lider pe teren. Surpriza plăcută însă, este tânărul Jack Grealish, acest nou David Beckham al fotbalului englez. Acesta a arătat mult mai mult ca un lider pentru englezi în teren.
Tensiunea în tabăra Angliei este mare, presiunea de acasă este mare, pentru că lumea așteaptă ca un culoar bun către finală să poată fi folosit. Dacă Harry Kane va reuși să îl susțină pe Grealish ca lider principal al vestiarului, problema cu Kane s-ar rezolv desigur. Dar Grealish nu e nici el probabil în vârf de formă după sezonul regulat în care a mai fost și accidentat o perioadă lungă de timp. În timp ce Kane are nevoie de o schimbare pentru el însuși, Grealish este un lider ajuns la maturitate și gata de a-și pune amprentele pe destinele echipei naționale.
În fața Angliei se află Ucraina, una din surprizele turneului. Aceștia au depășit norocos Suedia, dar aici trebuie scos în evidență din nou, cât de multă experiență capătă elevii lui Mircea Lucescu de la Dinamo Kiev la acest turneu final. Dacă aceștia vor reuși să elimine și Anglia, se poate naște chiar și o generație de aur a Ucrainei, sub bagheta de la distanță a lui Mircae Lucescu. Predicția mea ar fi că meciul va fi mult mai strâns decât ne așteptăm mulți.
Concluzii
Dacă ar fi să privim per ansmablu aceste sferturi de finală, nici o echipă nu pare favorită detașată la câștigarea turneului. Datorită atât jocului , cât și afinității personale față de cultura latină, tind să plasez Italia pe prima treaptă când vine vorba de favoritele turneului. Belgia, Spania, și Anglia, sunt și ele, în această ordine, favorite la titlul european. Echipa care poate realiza surpriza ar fi, spun eu, Danemarca. Aceștia joacă mult mai bine decât ne așteptam, au jucat bine și înainte, și după episodul Christian Eriksen. Șansa lor de a câștiga la acest turneu este mică, dar nu mai mică decât a țărilor din Est.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit pe Tackle.ro, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp. Și dacă, la fel ca noi, abia aștepți meciurile de la EURO 2020, trăiește turneul alături de noi aici.