Puțină lume știe că Everton F.C. este unul dintre cluburile fondatoare ale English Football League (1888), cea mai veche competiție fotbalistică din istorie. Și mai puțină lume știe însă că Liverpool F.C s-a fondat în 1892, la patru ani după apariția rivalilor de astăzi din Merseyside, după niște dispute apărute în conducerea lui Everton. Practic, John Houlding, „founding father” al lui Liverpool, s-a supărat pe o parte dintre oficiali și i-a alungat de pe Anfield, arenă pe care o deținea și unde a rămas el cu noul său club, „Everton F.C. and Athletic Grounds Ltd”. Nu am să continui pentru că vă (și mă) plictisesc. Dar pentru mai multă istorie, consultați Wikipedia și niște cărți.
Palmaresul lui Everton e decent: 9 titluri (ultimul în 1987), 5 Cupe ale Angliei, 9 Supercupe ale Angliei și o Cupă a Cupelor (1985). Singurul trofeu de la introducerea Premier League a fost Cupa Angliei din 1995, după o finală câștigată cu 1-0 în fața lui Manchester United.
Istoria recentă a lui Everton nu este una care să entuziasmeze vreun fan, ba dimpotrivă. Clubul încă face parte din grupul select al echipelor care nu au retrogradat încă în Championship din 1992 încoace, dar ultimele două sezoane au dezamăgit crunt. Întâmplarea face ca finalul acestor două să coincidă cu același loc 11 ocupat. Și mai întâmplător e că Everton a terminat doar de două ori sub locul 8 în ultimii 9 ani. Ghiciți când.
După plecarea lui David Moyes, în 2013, Roberto Martinez prelua Everton după ce retrogradase pe Wigan, dar câștigase Cupa Angliei. Așa a arătat și echipa, spectaculoasă, entuziasmantă, dar inconstantă și cu prea puține reușite. Acum, spaniolul e la naționala Belgiei, o echipă care are potențialul să respecte descrierea lui Everton de mai sus. Pe Goodison e antrenor acum Ronald Koeman, batav a cărui carieră, atât ca jucător, cât și ca antrenor, nu cred că are nevoie de vreun review. Doi ani cât a petrecut în Premier League, la Southampton, au fost de bun augur pentru “sfinți”. Prefer să nu spun mai multe până nu îl văd la lucru.
Analiza lotului
Portari
Maarten Stekelenburg (NOU) – adus să umple golul lăsat de Tom Howard și să îl înlocuiască pe Joel Robles, care căpătase niște încredere la finalul sezonului trecut. Rămas în istorie ca omul care l-a scos din poarta lui Ajax pe Bogdan Lobonț, olandezul a ajuns la 31 de ani și Fulham se bucură că a scăpat de el.
Joel Robles – back-up pentru Stekelenburg, îi prevăd un viitor de rezervă a la Pantilimon
Fundași
Fundaș dreapta: Seamus Coleman – irlandezul nu are în acest moment rival pe postul de fundaș dreapta. Puternic exploziv, cu mare capacitate de efort, nu are cum să nu fie titular meci de meci. Sper ca Tyias Browning să îi calce pe urme.
Fundași centrali: Phil Jagielka, Ramiro Funes Mori și Ashley Williams (NOU) sunt cei trei favoriți la cele două locuri din centrul apărării. Jagielka are de partea lui experiența, plasamentul și jocul sigur. Argentinianul s-a adaptat foarte bine în numai un sezon și are un joc aerian foarte bun. Ashley Williams a fost adus în startul sezonului și vine pe Goodison după ce a renunțat la banderola de căpitan de la Swansea. În mod normal, nu ar avea probleme de acomodare și ar putea debuta foarte curând.
Fundaș stânga: Leighton Baines – fanii lui Everton dau zilnic acatiste să scape de accidentările care l-au bântuit în ultimul sezon și să revină la forma pe care și-o doresc și toți jucătorii de fantasy.
Mijlocași
Mijlocași la închidere: Gareth Barry, James McCarthy, Muhammad Besic, Idrissa Gueye (NOU). O să încep prin a-l exclude pe Besic, care s-a accidentat 6 luni în amicalul cu United. Gareth Barry și James McCarthy se înțeleg bine și închid jocul cu cap. Din păcate, anul trecut s-a resimțit în jocul echipei fiecare moment în care unul dintre cei doi a lipsit. Senegalezul Idrissa Gueye vine de la Aston Villa să remedieze situația. Ba mai mult, a impresionat în amicale și pare că domnul Koeman îl cam preferă. Să vedem în locul cui.
Mijlocași de bandă: Aaron Lennon, Kevin Mirallas, Aiden McGeady, Gerard Deulofeu, Yannick Bolasie (NOU). Jocul pe benzi a fost și rămâne unul dintre punctele slabe ale echipei. Au fost jucați în extremă și Tom Cleverley, și Ross Barkley, doar, doar se întâmplă vreo minune. Cei patru de mai sus sunt inconstanți și rar fac faza defensivă. Mirallas a trait într-un con de umbra și McGeady n-a jucat în Championship. Practic, doar Deulofeu și Lennon, ambii de bandă dreaptă, ar fi fost viabili. Anul trecut au alternat performanțele bune cu invizibilitatea în teren. În amicale, spaniolul ar fi fost folosit atacant și ar fi dat randament (3 goluri). Aș vrea să văd cum se descurcă la fel și în meciurile oficiale. Odată cu aducerea lui Yannick Bolasie de la Crystal Palace, Koeman vrea să revitalizeze flancul stâng. Este devreme să îl considerăm pe congolez ca având un loc de titular, dar este cert că valoarea sa îl va trimite rapid în primul “11”.
Mijlocași ofensivi: Ross Barkley, Tom Cleverley. Doar ei. Atât. Ambii ieșiți din formă. Aștept să îi revitalizeze nea Koe. E talent cu carul într-unul dintre ei și mult entuziasm în celălalt. Dacă se activează cum trebuie, o să fie bine.
Atacanți
Romelu Lukaku, Arouna Kone, Omar Niasse. Practic, doar Lukaku contează. Ceilalți doi sunt umplutură, demni să fie colegi cu Budescu în liga a doua chineză. Din păcate, dacă belgianul, care a marcat 25 de goluri sezonul trecut, lipsește, Everton nu mai are de ce să ducă mingea în careu.
Mențiuni speciale. Everton are câțiva tineri de perspectivă pe care îi voi enumera aici: Tyias Browning (22, fundaș dreapta), Luke Garbutt (23, fundaș stânga), Brendan Galloway (20, mijocaș la închidere), Mason Holgate (20, fundaș central), Kieran Dowell (18, mijlocaș), Sam Byrne (21, atacant), Conor McAleny (23, extremă), Shani Tarashaj (21, atacant).
Previziune pentru 2016/2017: Va fi un sezon de acomodare pentru mister Ronald. Un an în care Everton poate spera la o calificare în Europa doar prin câștigarea unei cupe, a Ligii sau a Angliei. Pentru mine, în acest moment, e o singură opțiune pe care aș alege-o dacă aș începe Football Manager la cârma lui Everton: Mid table finish.
Un comentariu la “Everton – previziuni din presezon”
[…] Puteți citi aici previziunele noastre despre această echipă, din presezon, când încă nu se efe… […]
Comments are closed.