FIFPRO a emis o recomandare pentru fotbaliștii profesioniști din întreaga lume, sfâtuindu-i să nu aleagă să joace în România! Comunicatul poate fi citit integral aici.

Ce este FIFPRO?

FIFPRO ( Fédération Internationale des Associations de Footballeurs Professionnels) este o organizație globală (cu sediul în Hoofddorp, Țările de Jos) care apără drepturile a 65.000 de fotbaliști profesioniști. 66 de organizații naționale ale fotbaliștilor sunt afiliate la FIFPRO. Printre acestea se numără și Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN).

De ce îi avertizează FIFPRO pe fotbaliștii profesioniști să nu vină în România?

Traducem și adaptăm, în continuare, pasajele din comunicatul FIFPRO care fac referire la România:

FIFPRO emite astăzi o avertizare pentru transferuri, sfătuind fotbaliștii profesioniști să nu semneze contracte cu echipe din Algeria, China, Grecia (Super League 2, liga secundă), Libia, România, Arabia Saudită și Turcia, din cauza unor încălcări sistematice și pe scară largă a contractelor în aceste țări.

 

În România și în Turcia, încălcările contractelor de către multiple cluburi – incluzând neplata salariilor – rămâne o problemă întâlnită de mult timp și recurentă.

 

Numărul în creștere al cluburilor din România care intră în proceduri de insolvență continuă să aibă consecințe grave asupra jucătorilor, împingându-i pe aceștia în nesfârșite proceduri de insolvență, din care au șanse minime de a obține vreun fel de compensația.

Doar 4 cluburi de fotbal din România au reușit, în ultimii 15 ani, să iasă din insolvență: CFR Cluj, Dinamo București, Gaz Metan Mediaș și CS Mioveni. În total, în această perioadă, nu mai puțin de 80 de echipe din România au intrat din insolvență, iar cele mai multe au sfârșit prin faliment.

De ce ajung cluburile din România în insolvență?

Un articol din Adevărul descrie, în detaliu, cauza problemei:

Marea problemă a cluburilor este aceea că sunt dependente de două surse de finanţare, patronii – împrumutători şi autorităţile locale, minimizând celelate surse care ţin un club în viaţă în statele membre UE, şi nu numai, sunt legate de: spectatori, sponsori, alte cluburi şi drepturile de televiziune.

Întregul articol îl găsești aici.

Până la momentul publicării acestui articol, AFAN nu a emis nicio reacție la comunicatul FIFPRO.

Rareori avem ocazia să vedem o „recunoaștere” atât de clară și de evidentă a stării în care a ajuns fotbalul de club din România. Mai putem spune, în 2022, că există fotbal profesionist la nivel de club în România?

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *