De ce este specială finala Cupei Angliei?

137 de zile de sărbătoare, asta marchează Anglia astăzi, iar motivul nu e nunta prințului Harry, ci ultimul act din FA Cup, finala Cupei Angliei cu numărul 137!

Prima Cupă a Angliei a început în 1871, când nimeni nu avusese încă ideea de a organiza o competiție pentru noul joc ce avea să cucerească planeta: fotbalul. Pe 11 noiembrie 1871, în al doilea minut de joc din Upton Park vs Clapham Rovers, un domn pe nume Jarvis Kenrick, jucător de cricket la bază, ca mai toți pionierii fotbalului, marca primul gol din istoria FA Cup, deschizând calea victoriei cu cu 0-2 a echipei sale. Acel meci se juca într-un parc londonez, numit West Ham Park, unde se joacă fotbal la nivel de amatori și astăzi.

În acea primă rundă a Cupei Angliei s-a scris istorie:

  • Queen’s Park FC și Donnington School nu au reușit să găsească o dată acceptabilă pentru ambele echipe, așa că meciul lor nu s-a mai jucat și ambele au mers în runda secundă;
  • Crystal Palace și Hitching, echipe de tradiție deja, cu 10, respectiv 5 ani de istorie în fotbal, au jucat o remiză albă în primul tur și… au mers amândouă în următorul! De atunci însă, destinele celor două cluburi au evoluat pe traiectorii complet distincte: Palace e în Premier League, iar Hitching nu mai există din 1915.
  • Pentru că în prima ediție de FA Cup s-au înscris 15 echipe, Hamstead Heathens a mers direct în runda secundă, neavând cu cine juca;
  • Finalistele, Wanderers și Royal Engineers, nu au jucat în prima rundă, pentru că li s-au retras adversarii.

Par hilare astăzi acele zile, însă de acolo a început totul. Finala primului sezon din FA Cup s-a desfășurat pe The Oval, teren pe care se juca atunci și se joacă și azi… cricket. Wanderers a învins Royal Engineers (o echipă de geniști!) cu 1-0, cu golul mustăciosului Morton Betts. 5 dintre următoarele 10 ediții aveau să fie câștigate tot de Wanderers, înainte să se desființeze în 1887 și să învie 122 de ani mai târziu! Din 2009, clubul joacă în divizia a unsprezecea engleză…

Doi fotbaliști ai lui Wanderers, Charles Wollaston și Arthur Kinnaird au deținut recordul de cupe câștigate (5) timp de mai bine de 120 de ani. Ashley Cole i-a depășit în 2010, câștigând a șasea oară trofeul (are 7 FA Cup în total în palmares: 3 cu Arsenal și 4 la Chelsea), în timp ce Arsene Wenger e managerul cel mai titrat (7 cupe) din istoria copetiției.

Citește aici cum a furat gașca Peaky Blinders Cupa Angliei în 1895!

Arsenal a câștigat trofeul de 13 ori și poate fi egalată de Manchester United după finala de pe 19 mai. Cardiff, clubul galez proaspăt promovat în Premier League, rămâne în continuare singura echipă non-engleză care a câștigat FA Cup!

Știați că, în Anglia, există nu mai puțin de 22 de nivele pe care este organizat fotbalul? 140 de ligi, 400 de divizii, peste 5000 de cluburi, și aproximativ 7000 de echipe. Așa arată Anglia, patria fotbalului, locul unde a început totul! Orice echipă din primele 10 ligi ale fotbalului englez se poate înscrie în FA Cup.

În 1923, pe vechiul Wembley, Bolton Wanderers și West Ham United au jucat finala FA Cup, în fața a peste 123.000 de spectatori, număr niciodată egalat în epoca modernă. Bolton a câștigat cu 2-0, iar ziarele de la acea vreme au scris că, de fapt, peste 150.000 de oameni au asistat la acel meci! Credeți că a stat cineva pe scaun în acea zi?

Iubești Mondialul? Vezi aici secțiunea dedicată Campionatului Mondial din Rusia, pe Tackle.ro!

10 ani mai târziu, pe același stadion, când Everton a învins-o cu 3-0 pe Manchester City în finală, spectatorii au fost martorii unui moment istoric și probabil foarte bizar la acea vreme: fotbaliștii au purtat numere pe spate! 1-11 pentru Everton și 12-22 pentru Man City, într-un meci istoric, în care marketingul sportiv de azi își are o parte dintre rădăcini.

Finala din 1953 a fost prima la care a asistat Regina Elisabeta II, chiar în anul încoronării, însă meciul pe care întreaga planetă nu are voie să-l uite vreodată este unul în care s-au jucat doar 5 minute de fotbal: semifinala FA Cup, dintre Liverpool și Nottingham Forest, de pe 15 aprilie 1989. În acea zi, pe Hillsborough Stadium, din Sheffield, 96 de fani ai lui Liverpool au murit striviți într-una dintre peluzele supra-aglomerate ale stadionului, chiar în spatele porții din care Bruce Grobbelaar auzea, prin vuietul începutului de meci, strigăte de ajutor…

Foto: Liverpool Echo

FA Cup este cea mai veche competiției fotbalistică a lumii și în acest weekend își va juca finala cu numărul 137. Pentru a face și mai special meciul dintre Chelsea și Manchester United, federația engleză a comandat mingi inscripționate cu numele a 137 de marcatori din sezonul curent, stagiune cu peste 3000 de goluri înscrise, din august 2017 până în mai 2018.

Nu are FA Cup strălucirea Premier League și chiar dacă finala se joacă între doi giganți din Big 6, farmecul ocaziei e altul. Pe drum, David l-a învins pe Goliat… de mai multe ori! A făcut-o atunci când Will Grigg a marcat în poarta lui Manchester City, când Rochdale a egalat-o pe Spurs în minutul 90+3, forțând rejucarea pe Wembley și în multe alte ocazii pe care istoria le va consemna și de care suporterii își vor aminti peste ani.

Începând din runda a treia, la începutul lui decembrie, intră în joc cluburile mari, cele din Premier League și atunci pot suporterii echipelor mici să trăiască bucuria unor dueluri cu băieții mari din fotbalul englez. Chiar Robbie Fowler, câștigător de FA Cup în 2001, mărturisea că în copilărie visa să câștige Cupa Angliei:

I used to dream of being inside that changing room and walking up the tunnel to take in the ­atmosphere on the pitch – and dreamed even more of walking up those steps and saying something cheeky to the Queen.

Most of all, though, I wanted, so desperately wanted, to celebrate on the pitch at the end with the trophy, draped in the scarves and hats the jubilant fans threw at me…

Despre asta este FA Cup!

Surse: Wikipedia, Mirror.co.uk (declarația lui Robbie Fowler), TheFA.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment