Seria de jocuri Football Manager a debutat în 1992 sub denumirea de Championship Manager şi a fost redenumită la începutul anilor 2000 că urmare a despărţirii dintre Sports Interactive şi Eidos Interactive şi intrării în scenă a unui nou publisher: Sega.
Jocul reprezintă o simulare a deciziilor complexe din viaţa unui antrenor de fotbal în căutarea gloriei.
Vrei să fii în pielea lui Mourinho, Zidane, Klopp sau Pep Guardiola? Football Manager îţi oferă această posibilitate. Vrei să îl antrenezi pe Messi, Ronaldo sau Pogba, sau poate vrei să îl descoperi pe următorul Messi, Ronaldo sau Pogba? Din nou, norocul este de partea ta: există FM!
Ceea ce a început cu nişte “năsturei” sau „biluțe” care se mişcau pe ecran, pe o tactică desenată de tine a evoluat în era graficii 3D într-o simulare grafică foarte apropiată de realitate, unde bugetul investit de Sports Interactive în echipa de design a crescut exponenţial de la aproape nimic la zeci sau chiar sute de milioane.
Dacă popularitatea jocului FIFA era net superioară la sfârşitul anilor 90, s-a ajuns într-un punct în care cele două jocuri de simulare a sportului rege, cu abordări complet diferite, să fie aproape pe picior de egalitate din punct de vedere a popularităţii, cu sute de mii de jucători concomitenţi pe Steam la dată lansării din fiecare an calendaristic.
Football Manager este, în fond, o bază de date cu toţi jucătorii de fotbal din ligile importante din lume. Fiecare jucător are atribute notate pe o scala de la 1 la 20 (ex pase, finalizare, şut de la distanţă, acceleraţie) şi în funcţie de aceste atribute, adversar şi tactică aleasă de ţine un match engine şi un RNG (random number generator) decide rezultatul meciului. Această este recunosc o prezentare destul de simplistă. Sunt mulţi alţi factori care decid acest lucru că de exemplu, tactică adversarului, valoarea echipei adversarului, moralul jucătorilor tăi vs moralul adversarilor, tactică adversarului şi chiar şi vremea la ora disputării meciului.
Football Manager este renumit pentru acurateţea bazei lor de date, cu specialişti angajaţi în fiecare liga prezenţa în joc. Scopul lor este să genereze fişe personalizate pentru fiecare jucător şi club activ legat de abilităţile actuale, potenţial, profesionalism, temperament, înclinaţie spre accidentări – pentru jucători- sau facilităţi de antrenament, valoare colectivă de atac/apărare, înclinaţia patronului spre investiţii/economisire sau de ce nu chiar vânzare – pentru club.
Everton FC este primul club din Anglia care a semnat în 2008 un parteneriat pentru folosirea bazei lor de date pentru scouting atît pentru potenţiali jucători cât şi pentru viitorii adversari. S-ar spune că şi Arsene Wenger s-ar fi consultat uneori cu FM-ul înnaintea unor transferuri şi sunt multe cazuri unde unele echipe au descoperit potenţiali jucători în FM innainte să trimită un scout să îi urmărească în realitate (Hoffenheim a recunoscut recent că l-au găsit pe Roberto Firmino în FM).
Este de notorietate povestea că Jon McLeish, fiul lui Alex McLeish l-a descoperit pe Lionel Messi în Football Manager pe când avea 13-14 ani şi l-a sfătuit pe tatăl sau să îl aducă la Rangers, dar a fost luat în râs. Ştim cu toţii unde este Messi acum, dar Alex McLeish este șomer, ultima oară antrenând în Egipt (ce-i drept, tot Premier League se cheamă prima divizie și acolo).
Jucătorii pasionaţi de Football Manager au auzit cu mult înnaintea celorlalţi fani de Messi, Aguero, Kompany, De Bruyne sau Lukaku. Sunt mulţi cei care au atins statutul de vedetă în lumea virtuală cu mult innainte să lovească mingea pentru echipa lor de club în viaţă reală. În acelaşi timp sunt multe vedete în lumea virtuală care nu şi-au atins potenţialul în viaţă reală, ceea ce nu este deloc o bilă neagră pentru FM.
Şi în viaţă reală sunt destule cazuri de jucători care s-au născut talent şi au murit speranţa datorită anturajului, profesionalismului sau a accidentărilor. Football Manager vede potenţialul, nu şi viitorul.
Până şi jucătorii generaţi de calculator (regens/newgens, care apar în academiile cluburilor virtuale) au ajuns la statutul de vedete în unele cazuri. Cel mai celebru este cel al lui Ivica Strok care are pagină lui de Twitter şi mii de followeri pe reţelele de socializare.
Cea mai nouă versiune a francizei Football Manager este FM2018, care apare pe 10 Noiembrie 2017. Până la dată lansării vom avea câteva articole legate de acest joc, de la poveşti amuzante despre jucători din viaţă reală care au ajuns sau nu vedetele din viaţă virtuală, până la dezbateri despre tactici sau despre cele mai interesante provocări din Football Manager.
Sursa foto: FootballManager.com
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!
Un comentariu la “Football Manager: de la simulare la realitate și înapoi. Introducere în jocul care a schimbat fotbalul”
Cea mai mare problema a joculu FM este data de aparitie. Comparatia cu FIFA e absurda, sunt complet diferite, dar mi-as dori enorm sa apara in octombrie, de preferat la inceput. Sa pot juca noul sezon fara sa fiu influentat de rezultatele de pe teren.
ALtfel, unul dintre putinele jocuri pe care le mai joc pe laptop.