S-a încheiat, oficial, sezonul 2019-2020 de fotbal european. A luat ceva timp, dar într-un final știm cine e regina Europei și cine domină Europa League. Discutăm în articolul ăsta despre Bayern, Sevilla și câteva știri că e cam secetă în perioada asta.
Mia San Mia de 3 ori
Bayern Munchen face tripla după 7 ani de la succesul cu Jupp Henckes pe bancă. De data asta a fost Hansi Flick care a trasnformat echipa asta într-o adevărată mașinărie de goluri.
Chiar dacă aseară nu a mai marcat la fel de multe goluri cum a făcut-o în restul sezonului, trupa lui Flick a fost eficientă și probabil aseară conta cel mai puțin câte goluri marchează. Un joc tactic perfect, un portar în zile mari și Coman la finalizare și atât a fost. Bayern Munchen câștigă Champions League pentru a 6-a oară în istorie.
O finală echilibrată cum de altfel sunt mai toate finalele. Presiunea lor își spune cuvântul și nu te arunci ușor cu capul înainte. Deși au fost momente și aseară când s-a jucat pe contre. PSG a jucat bine și au avut faze. Neymar și Mbappe sunt rapizi și nu mai e un secret că știu să joace cu mingea la picior. Di Maria are și el o viziune despre cum se dezvoltă jocul și oferă niște pase bune, însă când în fața ta e Neuer într-o zi bună, atunci șansele de gol îți scad.
Fizic, Bayen a fost peste parizieni și asta s-a văzut în a doua parte a jocului când fizic flancurile de la PSG nu au mai putut ține ritmul. Coman se ridică și marchează golul împotriva echipei la care a debutat în fotbal. Acum are 24 de ani și are în vitrină o grămadă de trofee printre care se numără și acest titlu de Champions League.
Bayern termină sezonul european cu victorii pe linie. Singura echipă de atfel care câștigă competiția în felul ăsta. Va juca SuperCupa Europei cu Sevilla.
Sevilla League
Sevilla câștigă titlul de Europa League pentru a 6-a oară. Competiția asta parcă a fost făcută special pentru echipa asta. Recunosc că nu m-am uitat la prima parte din meci și am rămas surprins când am văzut scorul de la pauză: 2-2.
După din ce am observat s-a mai așezat jocul și Sevilla a început să pună probleme mari pe flancuri acolo unde e de altfel și viteza. Faza golului decisiv a venit la o centrare de pe partea lui Navas respinsă greșit de Inter până la un adversar care trimite mingea spre poartă și noroc cu Lukaku care o respinge greșit și o pune frumo în poarta lui Handanovic.
Inter și Conte pierd șansa unui trofeu european și rămân pentru acest sezon doar cu o finală de Europa League și un loc secund în Italia la diferență de un punct față de lider. Sevilla cu Lopetegui își trece în cont cel de-al 6-lea trofeu de UEL. Lopetegui a venit la Sevilla după două experiențe puțin plăcute. Demisia de la națională cu doar câteva zile înainte de turneul final și concedierea de la Real Madrid.
La Sevilla a reușit să aducă echipa pe locul 4 în campionat și să o ducă până în finală, unde de altfel au și câștigat cu 3-2. O performanță importantă pentru el și s-a putut vedea asta în finalul meciului. Lopetegui a izbucnit în lacrimi. Un moment de eliberare după o perioadă în care acumulase multă neșansă.
Prima etapă de Premier Legue
Noul sezon de Premier League va debuta cu partida dintre campioni, Liverpool, și nou-promovata, Leeds United, pe Anfield. Meciul va avea loc pe 12 septembrie și se anunță un duel tare. Liverpool și Klopp își doresc să înceapă sezonul cu dreptul, dar au în față ambițiile lui Bielsa.
Ambele echipe din Manchester vor juca prima etapă cu o săptămână mai târziu datorită faptului că au fost ultimele echipe britanice care au părăsit competițiile europene. Astfel se va respecta acea pauza de minim 30 de zile între sfârșitul unui sezon și debutul unui alt campionat. United debutează acasă cu Crystal Palace, iar echipa lui Guardiola joacă în deplasare la Wolves.
Echipele din Londra au meciuri complicate. Chelsea deschide noul sezon în deplasare cu Brighton, iar Arsenal joacă tot în deplasare Fulham. În vreme ce Spurs joacă acasă cu Everton.
Probabil cel mai dificil program din primele etape îl are West Ham. Ciocănarii joacă în prima etapă cu Newcastle acasă și ar trebui serios să se gândească să ia cele 3 puncte pentru că ce vine pe urmă e un coșmar pentru orice antrenor. În a doua etapă joacă în deplasare cu Arsenal, pe urmă cu Wolves acasă, după se deplasează consecutiv la Leicester și Spurs ca să încheie această serie cu încă alte două meciuri de foc cu Liverpool și City. Meciurile astea două ce-i drept o să le joace acasă, dar nu știu cât o să conteze prea mult…
Sezonul ăsta va fi mai scurt decat deobicei. Se va termina cu o lună înainte pentru a permite startul campionatului european care va debuta pe 11 iunie 2021. Încă o noutate pentru acest sezon va fi în FA Cup. Meciurile din competiție se vor juca doar într-o singură manșă.
Schimbări făcute cu smart-watch-ul?
Lumea științifică a sportului pregătește un proiect de monitorizare în timp real de care ar trebui să profite cluburile și antrenorii. Un start-up, STATSports, a anunțat că pregătește o aplicație ca va transmite toate datele despre un jucător din timpul meciului direct pe banca tehnică printr-un smart watch.
Să ne imaginăm că e Octombrie și în Anglia joacă Wolves cu Fulham. Pe la minutul 70 pe mână lui Nuno Esprito-Santo vibrează smart-watch-ul. Îl anunță că Joao Moutinho se apropie de linia roșie a efortului fizic și că ar fi mai bine să-l înlocuiască. Bineînțeles că ăsta e un scenariu ipotetic, dar situația asta ar putea deveni realitate dacă vor fi cluburi interesate, declară fondatorul start-up-ului Sean O’Connor.
El argumentează și faptul că sezonul următor va fi unul aglomerat rău din cauza decalării de anul ăsta. Și atunci cluburile o să aibă nevoie de toate soluțiile ca să preîntâmpine accidentările. Cum ajung informații la antrenor? Jucătorul poartă o vestă GPS care măsoară și trimite informații mai departe.
Deși e foarte entuziasmat, Sean O’Connor menționează că probabil puține echipe vor active tehnologia asta și că nu vom vedea foarte mulți antrenori care să facă schimbări după ce se uită la un ceas intelligent. Dar în schimb, crede el, echipa de analiști de la club se poate folosi de fiecare resursă pentru a oferi informații de valoare băncii tehnice.
O echipă din Kosovo a împrumutat jucători de la rivale pentru a juca meciul din cupele europene
FC Prishtina avea de jucat joi meci din calificările pentru Europa League în Gibraltar cu Lincoln. Meciul s-a amânat pentru că 8 jucători de la kosovari au fost depistați pozitiv de covid. Normal meciul ar fi trebuit să se termine 3-0 pentru gazde, dar o clauză din regulamentul UEFA permite echipelor când joacă în fazele preliminare să aibă în echipă jucători care nu au fost înregistrați pe lista UEFA, dar sunt înregistrați în federația națională de fotbal.
Astfel cei de la Pristina au lansat un apel de ajutor cluburilor din campionat și mai multe s-au oferit să le împrumute jucători. Reacția pozitivă a venit și pe urma faptului că succesul european ar ajuta întreaga competiție națională să progreseze
Ambiții și orgolii în derby-ul Bavariei
Bundesliga va începe pe 18 septembrie însă m-am gândit să intrăm ușor în ritm și să învățăm câte puțin despre fotbalul german.
Vorbim astăzi despre un derby local relativ recent. Este vorba despre meciul dintre Bayern Munchen și Augsburg. Ambele echipe se află în inima Bavariei și chiar dacă nici istoria și nici nivelul echipei nu o ajută pe Augsburg să se compare cu mare rivală, oricum ambițiile din spatele derby-ului rămân prezente și aici.
Este o confruntare relativ recentă pentru că Augsburg a reușit să promoveze în Bundesliga în 2011, însă până atunci a jucat în ligile inferioare astfel că era foarte greu ca cele două să se întâlnească. În prima confruntare dintre ele, Bayern a câștigat cu 2-1, iar în ultimul meci tot echipa lui Flick s-a impus cu 2-0. Din 18 confruntări directe, Bayern a câștigat de 14 ori, de două ori a fost egal, iar Augsburg a reușit să se impună doar de două ori. Lewandoswki conduce în topul marcatorilor din acest derby cu 12 reușite.
Chiar dacă nu e cel mai important derby din Germania, tot timpul e interesant să te uiți la un derby local unde, dincolo de bani și performanțe, rămân orgoliul și ambiția.
Ce se mai întâmplă pe piața transferurilor?
Reiner a fost împrumutat de Dortmund de la Real Madird. Tânărul evoluează pe poziția de mijlocaș.
Fundașul Rodriguez a fost cumpărat de Torino de la Milan pentru aproape 3 milioane de lire sterline.
Fulham l-a cumpărat pe fundașul Antonee Robinson de la Wigan pentru 1,9 milioane de lire sterline.
Gabriel Magalhaes, fundaș la Lille sezonul trecut, a fost cumpărat de Arsenal cu suma de 27 de milioane de lire sterline.
Cam atât pentru moment. Ne citim săptămâna viitoare!
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.