Din 2010 trăiesc în Marea Britanie, iar din 2012 am devenit arbitru la Bedfordshire FA, în fotbalul grassroots. Sunt arbitru de nivel 5 (am început ca nivel 7), iar în timpul sezonului oficial arbitrez la nivel de seniori, în ligile de amatori din regiunea mea. Cea mai importanta competiție din Anglia în care am oficiat este FA Cup, în care am adunat pana acum 4 delegări, ca tușier, la masculin (plus două în FA Women’s Cup):

  • Wellingborough Town v Ashford Town
  • Cockfosters FC v Tower Hamlets FC
  • Hertford Town v Hadley FC
  • Soham Town Rangers v Cogenhoe United FC

Acolo am văzut cum, în tururile preliminare, toată lumea ia FA Cup foarte în serios și meciurile sunt importante pentru întreaga comunitatate locală. Poate să fie și o echipă de cartier sau dintr-un sat, nu contează, ei visează că pot câștiga meci după meci până ajung să joace cu Liverpool sau Manchester United…

În pauza competițională particip la turnee internaționale pentru copii și juniori și uneori mi se amintește clar unde suntem cu fotbalul, comparativ cu alții. Și de faptul că rezultatele echipelor românești la nivel internațional țin de sclipiri de moment, noroc, conjunctură sau de talent individual, dar nicidecum de sistem, de educație de la nivelul juniorilor, de condiții de pregătire, de investiții sau de infrastructura fotbalului.

Am arbitrat zilelea astea la un turneu de juniori în Danemarca. S-a jucat 11 vs 11, dar și 8 vs 8 sau 5 vs 5, pe terenuri reduse. Am prins, printre altele, meciuri ale unor echipe precum Aalborg sau Hull City, dar nu despre asta vreau să scriu azi, ci despre ce am văzut la întoarcerea în UK.

M-am întros cu avionul de Stansted, în care au călătorit și tinerii fotbaliști de la Cambridge United. Evident, toți îmbrăcați în treningurile oficiale ale clubului, însoțiți de 3 sau 4 antrenor, fizioterapeuți, maseruri și ce-or mai fi avut prin staff… Vorbim aici despre echipe U15 ale unui club (Cambridge United FC) care a terminat sezonul curent la seniori pe locul 12 în League Two, a patra ligă engleză!

Fac o paranteză aici: în Danemarca au echipe de fete, de 9-10 ani, care au medic, maseur, alimentație corectă, echipament impecabil, terenuri și absolut orice le-ar putea trebui. Vorbesc de cluburi din sate sau orașe minuscule, de care nu am auzit vreodată și de care nici nu vom auzi în competiții europene, dar care fac totul ca la carte, ca sa dea o șansă cât mai bună copiilor.
Părinții pe margine se bucură împreună și îi susțin pe copii și dacă șutează din 3 metri pe lângă poartă…  Îi laudă pentru că au încercat și ca să îi încurajeze, iar dacă greșește arbitrul, îl lasă în pace și își îndeamnă copilul să încerece din nou, să lupte. De fiecare dată când arbitrez în nordul Europei mă simt de parcă aș fi ajuns pe altă planetă.

Mă gândesc când ar putea să ajungă locul 12 din a patra ligă a României (adică CSM Moinești, Progresul Spartac 2 București sau FC Suciu de Sus) să trimită delegații de 30-50 de oameni, cu avionul, la competiții amicale în Europa (nu vorbesc despre cele din SUA sau din Asia)… Răspunsul îl știm cu toții: niciodată.

Și știm că, la nivelul cel mai înalt al fotbalului nostru, uneori chiar eliminăm echipe din Anglia (vezi Astra vs West Ham sau Steaua vs Aston Villa), dar dacă ar juca o echipă din liga a patra engleză cu una de la același nivel din România, poți paria destul de liniștit pe un 15-0 pentru englezi. Cambridge United vs AS Negri din județul Bacău, de exemplu…

Asta e diferența dintre fotbalul englez și cel mioritic: la nivelul de jos, la baza fotbalului grassroots, de unde începe construcția. În rest, știe cineva când joacă iar Steaua cu Rapid și, mai ales, de ce?

Sursa foto: Unsplash.com

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Trăiesc în Marea Britanie și, din 2012, sunt arbitru de fotbal la Bedfordshire FA. Am oficiat de patru ori în tururile preliminare din FA Cup în ultimii ani.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *