Fostul selecționer al Scoției, Gordon Strachan, este de părere că Ianis Hagi trebuie să devină un om cheie la Rangers cât de curând pentru a-și continua drumul ascendent în carieră. În calitate de Ambasador Betfair pe durata EURO 2020, Strachan a vorbit într-un interviu exclusiv pentru România despre Hagi, evoluția sa în Scoția și presiunea care vine asupra sa odată cu numele pe care îl poartă.

„Ianis Hagi nu mai este un jucător tânăr”

„La 22 de ani, Ianis nu mai e un jucător tânăr,” spune el. „Dacă ne uităm la echipe din Olanda, vedem că acolo rezervele au 18, 19 ani. La 22 de ani ai nevoie să ai un impact asupra jocului. Dacă te uiți la alți jucători de top, la ce vârstă au început să-și lase amprenta asupra jocului? Mult mai devreme. Există riscul să ratezi oportunități dacă nu devii o forță, într-un fel sau altul. Și trebuie să devii o forță în campionatul intern. Nu știu dacă a fost titular în 50% din meciuri cu Rangers.”

„Pentru a fi considerat un jucător de top trebuie să domini meciuri. Să marchezi, să creezi goluri. Jude Bellingham joacă în Champions League și e titular. E clar că Ianis are talent, dar trebuie să domine meciuri în fiecare săptămână dacă vrea să fie jucător de top. Poate nu chiar în fiecare săptămână, dar măcar în majoritatea lor.”

„Nu îi poți cere să fie ca tatăl său”

Întrebat dacă numele său și faptul că mereu va fi comparat cu tatăl său este un dezavantaj, Strachan a fost tranșant: „E un mare dezavantaj! Există oameni ca Frank Lampard, care a devenit un jucător mai bun sau mai influent decât tatăl său, dar tatăl lui Frank nu a fost la nivelul unui Kenny Dalglish, Hagi sau Cruyff. Poate fi o experiență foarte grea pentru un asemenea jucător. Pe teren sau în afara lui poate fi foarte complicat pentru un asemenea fiu.”

„Nu-i poți cere să fie ca tatăl său. Ce le poți cere copiilor tăi este să fie oameni buni, de care să fie mândru un tată, și sunt sigur că tatăl lui este mândru de el. În plus, o mutare în Scoția nu e deloc simplă din cauza COVID-19. Imaginați-vă că merge acasă seara și poate uneori nu se simte ok, dar este acasă, singur.”

„Trebuie să fie titular indiscutabil la Rangers pentru a ajunge într-un campionat mare”

Fostul selecționer e de părere că Hagi trebuie să devină vedeta echipei înainte de a se putea vorbi despre un transfer către un campionat precum Premier League sau La Liga.

„Mai întâi trebuie să fie titular indiscutabil. Dacă vrei să ajungi într-un campionat mai mare din Europa, în Scoția trebuie să fii vedeta echipei. Rangers a avut un sezon fantastic în Europa, dar jucătorii care au fost decisivi au fost mai degrabă Davis, Kent, Roofe, Morelos, Tavernier. Acești jucători au atras atenția fotbalului mondial pentru că au fost decisivi în competiții europene. Hagi trebuie să cucerească mai întâi acest campionat, înainte de a pleca oriunde altundeva.”

„Primul lui sezon a fost unul de acomodare, dar îmi imaginez că Ianis și clubul își doresc ca el să aibă un impact mai mare în jocul echipei, precum Steve Davis sau Ryan Kent, care sunt decisivi pentru Rangers,” a concluzionat Gordon Strachan.

Gordon Strachan este unul dintre Ambasadorii Betfair pe durata EURO 2020. Strachan a avut o carieră bogată ca jucător în Scoția și Anglia, jucând pentru Manchester United sau Leeds United și naționala Scoției. Ca antrenor, Strachan s-a remarcat la Coventry City, echipă la care l-a transferat pe Viorel Moldovan, dar și la Southampton, Celtic și echipa națională a Scoției, pe care a antrenat-o între 2013 și 2017.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *