Astăzi începe Bundesliga! Este ediția cu numărul 57 și ne punem cu toții următoarea întrebare: Ce ne va aduce interesant în fața ochilor această nouă rundă de întrecere între echipele care compun elita fotbalului german? Iar răspunsul ar putea fi așa: fotbal ofensiv, jucători de calitate, goluri multe, stadioane pline, civilizație dar și pasiune… STOP! Un astfel de început este cel mai ușor mod de a risipi orice interes față de această avancronică. Iubitorii fotbalului german știu că an de an au parte de ”delicatesele” fotbalistice enumerate mai sus, deci nu le-am spus nimic nou. Cât despre microbistul neutru, pentru care Budesliga este un produs de consum la concurență cu Premier League, La Liga sau Serie A, acesta e interesat în primul rând altceva.

De fapt unica întrebare ”adevărată” înaintea unui nou sezon de Bundesliga este următoarea: poate fi Bayern München oprită din cursa spre un nou titlu consecutiv (al optulea)? Ei bine, de răspunsul la această întrebare depinde întreg interesul pentru acest campionat; iar răspunsul este clar și răspicat… DA! Nu un ”da” de genul ”fiecare pornește cu șanse egale, în fotbal se poate întâmpla orice” ci un ”da” bazat pe argumente cât se poate de concrete care mă fac chiar să risc un pronostic, anume că viitoarea campioană a Germaniei va fi Borussia Dortmund. Da știu, m-am cam riscat acum să ies cu mingea din apărare în dribling, nu știu cât de acoperit e spatele dar… cine nu riscă nu câștigă. Așadar iată argumentele mele:

1. Campania de transferuri a Borussiei Dortmund

Una din punctul meu de-a dreptul impresionantă dacă ținem cont că galben-negrii nu dispun de bugetul lui Bayern. Thorgan Hazard și Julian Brandt vin să aducă un plus de calitate și fantezie unei ofensive deja blindate de jucători de top precum Sancho, Reus sau Alcacer. Nico Schulz și Mats Hummels pe de altă parte vin să întărească exact zona în care anul trecut s-au înregistrat cele mai mari probleme: defensiva. Borussia a transferat bine atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ. În urma acestei campanii echipa este clar mai bună decât anul trecut și de asemenea mult mai pregătită să susțină efortul pe care-l presupune lupta pe două fronturi: Bundesliga și UEFA Champions League.

2. Redescoperirea lui Julian Weigl

Anul trecut Borussia a suferit, mai ales în a doua parte a campionatului, în special din cauza unui duet la mijlocul terenului insuficient de creativ: Witsel – Delaney. Anticipam acolo un transfer însă iată că Lucien Favre a descoperit soluția în interiorul lotului. Despre Weigl s-a tot vorbit că nu poate evolua la maxim de capacitate decât într-un sistem cu trei mijlocași centrali. Elvețianul a reușit totuși să îl integreze în filosofia sa de joc în acestă vară. Aflat în sfârșit la parametrii fizici și mentali optimi după accidentările repetate din ultimii ani, Weigl are șansa de a-și pune serios amprenta pe un sezon solid și încununat de succes al Borussiei.

3. Uzura bavarezilor

Plecările lui Robben și Ribery păreau a da semnalul că la Bayern începe o eră nouă. Însă este foarte greu să vorbim de o eră nouă la campioana Germaniei atâta timp cât oamenii de prim plan pe Allianz Arena rămân Neuer, Boateng, Alaba, Thiago, Martinez, Müller sau Lewandowski. Să admitem că toții cei enumerați sunt jucători de mare calitate, care au o experiență uriașă. Toți însă au în spate prea mulți ani în același tricou, unii prea mulți ani chiar pe buletin, mulți dintre ei sunt trecuți deja de vârful carierei și deja au câștigat și au dat totul în tricoul lui Bayern. Sigur, vestiarul lui Bayern nu se reduce doar la veterani dar Coman e un jucător imprevizibil din punct de vedere medical, Gnabry încă doar o promisiune iar Sülle, Tolisso ori Goretzka nu par ajunși la nivelul predecesorilor lor. Singura certitudine din valul tânăr în Bavaria este Joshua Kimmich însă după părerea mea este prea puțin.

4. Transferurile campioanei

Cumva legat de punctul anterior, era de așteptat ca binomul Hoeneß / Rummenigge să împrospăteze vestiarul cu transferuri demne de un club de top la nivel mondial. Asta ar fi însemnat jucători de certă clasă mondială, avizi de performanță și glorie. Greu de regăsit însă aceste caracteristici în lista de sosiri în vestiarul campioanei. Lucas Hernandez a venit pe o sumă impresionantă dar la nivel european nu are cota unor De Ligt sau Van Dijk de exemplu. Pavard deși campion mondial vine de la o echipă retrogradată și deocamdată pare condamnat să fie prima rezervă. Arp este un puști talentat dar cu impact doar în următorii ani iar Perisic este bomboana de pe coliva unei campanii de transferuri care a iritat foarte mult fanii lui Bayern. Conducerea clubului a tatonat în gol toată vara pista Leroy Sane, fără a avea o variantă de backup lucru care s-a dovedit a fi o mare eroare. În momentul în care internaționalul german s-a accidentat grav s-au văzut nevoiți să apeleze la o soluție de urgență, care are calitatea… oricărei soluții de urgență. Perisc e un jucător de lot, care poate avea prestații bune în Bundesliga dar nimic mai mult. Să vezi în el înlocuitorul lui Robben sau Ribery mi se pare o glumă dar nu una foarte reușită.

5. Ulciorul nu merge de prea multe ori la apă.

Un argument epilog care le sintetizează pe toate celelalte. Sezonul trecut Borussia Dortmund a condus clasamentul până în primăvară. Este adevărat că Bayern și-a arătat colții atunci când conta mai mult și a recuperat ”monstruos” un ecart ce părea aproape decisiv. Dar faptul că bavarezii, spre deosebire de sezoanele anterioare, au devenit campioni matematic abia în ultima etapă nu putea fi decât un semnal de alarmă. Un semnal de alarmă pe care nu cred că l-au conștientizat la adevărata sa importanță asta în timp ce adversarii au mutat exact pe zonele unde vulnerabilitățile i-au făcut să scape titlul printre degete.

Bonus pentru cunoscători

Sigur că lupta dintre Bayern și Borussia reprezintă pentru un sezon de Bundesliga cam ceea ce este prezența unui Rammstein pe afișul unui festival cu zeci de formații. Asta nu înseamnă însă că Bundesliga nu merită urmărită și pentru alte aspecte (dincolo de cele perene, enumerate în startul acestui material). Și aici aș enumera doar câteva semne de întrebare la care vom primi răspuns pe parcursul celor 34 de etape și care cresc atractivitatea competiției:

– Va reuși Leipzig cu Julian Nagelsmann la timonă să transforme lupta la titlu într-una ”în trei”?

La RB, copilul teribil al școlii de antrenori germane are în primul rând un lot calitativ superior față de ce a avut la Hoffenheim (acolo unde trebuia să o ia de la capăt aproape în fiecare vară cu un contingent mult schimbat). În al doilea rând Nagelsmann are în spate un club mult mai potent financiar și mai bine organizat. În sfârșit, deloc de neglijat beneficiază și de o echipă pregătită pe care predecesorul său Ralf Rangnick a pregătit-o tactic foarte aproape de filosofia sa fotbalistă.

– Cum vor arăta echipele importante din Bundesliga care și-au schimbat antrenorii în această vară?

Borussia Mönchengladbach l-a adus pe Marco Rose de la campioana Austriei, RB Salzburg. Wolfsburg nu s-a lăsat nici ea mai prejos și l-a instalat pe Oliver Glasner, tehnicianul vicecampioanei LASK Linz. Hoffenheim l-a numit în fruntea echipei pe Alfred Schreuder, nimeni altul decât asistentul lui Erik ten Hag la Ajax. Schalke forțează revenirea în Europa cu David Wagner la timonă, antrenor cu experiență relevantă în fotbalul englez. Hertha Berlin abordează era ”post Dardai” cu un pariu local, Ante Covic, fost antrenor al echipei secunde a clubului. Așadar este de așteptat ca tot ceea ce știam despre jocul acestor echipe să poată fi scris pe o foaie pe care apoi să o aruncăm pe geam sub forma unui avion de hârtie pentru că în mod cert vom avea surprize din punct de vedere al abordării jocului.

– Cum se va descurca în noul campionat și de asemenea în Europa League, Eintracht Frankfurt?

Vulturii au conturile pline, încasând peste 100 de milioane de euro în această vară, dar mă îndoiesc că asta îl face foarte fericit pe antrenorul Adi Hütter. Acesta se vede văduvit de cei mai importanți jucători ai sezonului trecut: Luka Jovic și Sebastian Haller, jucători care au marcat împreună 47 de goluri în toate competițiile din stagiunea trecută.

– Va rezista Union Berlin în Bundesliga?

Roș-albii se află la primul sezon de Bundesliga în întreaga lor istorie și reprezintă o atracție deosebită pentru fanii fotbalului german. Union se prezintă la masa de joc a competiției ca un club pitoresc și plin de poveste cum doar St.Pauli poate mai e. De asemenea avem perspectiva unui derby berlinez cu Hertha foarte aprins. Nu trebuie uitat nici spiritul de muncă și sacrificiu pe care îl au cluburile ”mici” care vin din Zweite Bundesliga, aspect care a dat culoare nu o dată primei ligi. Dincolo de asta însă atât posibilitățile clubului cât și perspectivele calitative ale lotului sunt limitate. Rămâne de văzut dacă inteligența, flerul, organizarea, ambiția și munca pot fi o contrapondere suficientă pentru a menține această frumoasă echipă deasupra liniei.

În concluzie…

Dincolo de cele menționate cu siguranță mai sunt multe lucruri interesante pe care ni le propune noul sezon de Bundesliga însă pe acestea le vom descoperi pe parcurs. În plus, să nu omitem și faptul că perioada de transferuri încă nu s-a încheiat așa că am mai putea avea parte de surprize care să dea peste cap raportul de forțe dintre echipele care se aliniază la start. De precizat că în acest sezon, Bundesliga poate fi urmărită în România pe canalele Digi Sport, Telekom Sport și Look Sport. Iată și programul primei etape:

Vineri, 16 august
21.30 Bayern München – Hertha BSC (Digi Sport 3, Telekom Sport 2, Look Sport)

Sâmbătă, 17 august
16.30 Borussia Dortmund – FC Augsburg (Digi Sport 3, Telekom Sport 2, Look Sport)
16.30 Bayer 04 Leverkusen – SC Paderborn
16.30 VFL Wolfsburg – 1.FC Köln
16.30 Werder Bremen – Fortuna Düsseldorf
16.30 SC Freiburg – 1.FSV Mainz 05 (Telekom Sport 4)
19.30 Borussia Mönchengladbach – Schalke 04 (Telekom Sport 3)

Duminică, 18 august
16.30 Eintracht Frankfurt – TSG 1899 Hoffenheim (Digi Sport 2, Telekom Sport 3, Look Sport 2)
19.00 Union Berlin – RB Leipzig (Digi Sport 2, Telekom Sport 3)

Surse foto: bayerncentral.com, skysport.de, miasanrot.com, thesefootballtimes.co, sport.de

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Arădean fiind am copilărit pe stadionul UTA-ei unde am învățat cu adevărat ce însemnă fotbalul. Sunt fan al fotbalului german și suporter 1.FC Köln. După ani de zile în care urmăresc tot ce mișcă în această zonă îndrăznesc să cred că am ce transmite astfel încât poate și alții să descopere farmecul fotbalului teuton. Mărturisesc și o simpatie ”externă” pentru Arsenal FC.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *