Nu putea să meargă la nesfârșit pentru Jose Mourinho la Manchester United. Portughezul a reușit să-mi distrugă, sistematic, plăcerea de a urmări fiecare minut din fiecare meci jucat de echipa pe care o iubesc din copilărie. Manchester United eliminată de Sevilla, pe Old Trafford? 1-2 a fost scorul (după 0-0 în tur) toate golurile venind în ultimul sfert de oră, iar spaniolii conducând cu 0-2 chiar! Iată că se poate și asta…

Dacă în sezonul trecut Diavolii mei s-au strecurat (ăsta e cuvântul) până în finala Europa League, îmbolnăvindu-și fanii de nervi în semifinala cu Celta Vigo, pe care am considerat-o punctul de minim absolut din istoria recentă a clubului (pe Moyes l-am uitat repede), drumul din Liga Campionilor s-a terminat în optimi. Pragmatismul proverbial al lui Mourinho a clacat în fața celui mai simplu adversar posibil în faza asta a competiției.

Degeaba schimbi inspirat când ești condus de Crystal Palace cu 2-0 și întorci la 3-2 în fața unui adversar care se zbate la retrogradare. Degeaba câștigi pe Selhurst Park așa, dacă pe Old Trafford, cu 15 minute rămase, nu poți să-ți sufoci adversarul care în urmă cu o lună lua 5-1 de la Eibar, în deplasare.

Nu poți să te bazezi pe cel mai bun portar din lume pentru puncte, doar pentru că altcineva a avut inspirația, cu 8-9 ani în urmă, să cumpere un copil de la Atletico Madrid, întrezărind geniul care urma să se șlefuiască pe Old Trafford.

Nu poți să te folosești de un salahor, fost fotbalist la Everton, pe post de om-cheie și să te aștepți să câștigi meciuri. M-am bucurat când l-am văzut pe Fellaini titular doar pentru că am știut că, în caz de panică pe final, sigur nu avea cum să intre atacant, pentru că ar fi fost deja obosit. Fellaini are fizic și plasament, dar în rest e Phil Jones și rolul era deja dat la United…

Nu poți să-ți ții cel mai bun om pe bancă sau în afara lotului de meci, doar pentru a-i arăta că ești șeful care nu știe să te facă să muncești decât cu amenințări. Accidentare la Pogba? L-ați văzut pe Pogba? Pare genul de băiat care se julește ușor? Doar la moral și, cu siguranță, la ego…

Abonează-te la newsletter-ul nostru, cu recomandări de articole din fotbal și program de fotbal la TV pentru weekend, livrat în fiecare vineri!

Nu poți să aduci doi fotbaliști cum sunt Pogba și Alexis Sanchez în aceeași echipă și să te aștepți să meargă pur și simplu, din prima zi. Pogba are o conexiune cu United, sunt convins că frustrarea de a nu fi reușit să se impună la prima aventură pe Old Trafford îl motivează pe acest fotbalist atât de talentat și atât de puțin concentrat la joc. Vrea și poate să fie motorul echipei, iar Alexis vine ca adversar direct, niciodată ca partener. La începutul meciului cu Sevilla de pe Old Trafford, chillianul părea să fie complet deconectat, era singurul om al lui United care se holba la tribune părând să se întrebe ce caută el, de fapt, acolo.

Fanii lui Arsenal vor recunoaște privirea asta de „sunt o divă care se rănește ușor la buză și la sentimente, de ce nu se învârte stadionul în jurul axei pe care o reprezint?”…

Într-un final, nu poți să scapi, ca prin urechile acului, de înfrângere în tur, doar pentru că ai ACEL portar și să nu corectezi nimic pentru retur. De 5 ani nu mai permisese Man United unui adversar să tragă la poartă de 21 de ori într-un meci pe Old Trafford. Real Madrid fusese rivalul atunci, cu Mourinho însuși pe bancă, iar Diavolii jucau sub conducerea Bătrânului, la ultimele luni din cariera de manager, pe care decisese deja că o va încheia la final de sezon. Cu titlu, cum altfel?

Manchester United eliminată din Champions League de Sevilla e un punct de cotitură în cariera antrenorului portughez al Diavolilor. Jose Mourinho a epuizat orice resurse de răbdare din tribunele de pe Old Trafford, fără trofeu (FA Cup e o consolare pe care doar Van Gaal și Wenger o pun la socoteală) nu va mai avea credit nici la conducerea clubului. Da, United a progresat enorm în acest sezon, dar spiritul lui ’99 e cel la care se raporteaă acest club, nu cel al lui Selhurst Park.

The United Way or the highway…

Sursa foto: TheGuardian.com

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Un comentariu la “Manchester United eliminată din Champions League! Falimentul unui mod de gândire: de ce trebuie să plece Mourinho”