You start with what you believe in. I believe in building a football club rather than building a football team.

Aceste cuvinte au fost rostite de Sir Alex Ferguson, arhitectul clubului care a dominat primii 20 de ani din istoria Premier League și care astăzi, la 8 ani după retragerea scoțianului, încă își caută o nouă identitate și, ca tot românul, să-și croiască altă soartă.

Demiterea lui Ole Gunnar Solskjaer n-a fost decât o farsă jucată prost: nevoia de progres era evidentă, dar lipsa unui plan de succesiune a făcut-o pe Manchester United să pară o adunătură de amatori nimeriți într-un „joc” unde profesioniștii iau poturile semnificative. Ideea că unui caretaker i-ar urma un interimar și din vară un manager permanent ar fi fost o catastrofă pe care Diavolii o puteau evita doar convingând un manager de top să preia echipa în plin sezon (Pochettino, Zidane, Ten Hag, Rodgers) sau numind un interimar cu adevărat bun. Unde să găsești un manager cu adevărat bun, care să poată avea un impact imediat cu grupul extrem de valoros pe care-l are clubul, în 6 luni? La Moscova, mai precis la Lokomotiv, unde lucrează ca Head of Sports and Development un neamț pe nume Ralf Rangnick.

Cine este Ralf Rangnick?

Ralf Rangnick nu este neapărat un manager sau un sporting director sau un director of football. E o combinație între toate trei, are în garderobă treninguri și costume.

Fost fotbalist de ligi inferioare, s-a apucat de antrenorat la 25 de ani și a devenit cunoscut publicului din Germania, pentru prima oara, când a reușit să-i ducă pe cei de la Ulm în Bundesliga (chiar dacă i-a părăsit chiar înainte de finalul sezonului de promovare, pentru șansa de a o antrena pe Stuttgart). La Ulm l-a avut elev pe un anume campion european pe nume Thomas Tuchel, pe care l-a angajat pentru prima oară pe un rol de manager, la echipa U15 a clubului. În Bundesliga le-a mai antrenat pe Schalke (în două rânduri), Hannover, Hoffenheim și RB Leipzig, reușind să termine pe podium de două ori (pe 2, cu Schalke, în 2005  și pe 3, cu Leipzig, în 2019).

Rangnick este un creator de echipe, în aceeași măsură în care este un manager, așa că adevăratele sale proiecte de suflet sunt cele în care a pus pe picioare cluburi de fotbal care erau nicăieri sau… nu erau deloc.

Să treci de la Bundesliga la liga a treia nu poate fi o alegere comodă pentru niciun manager, dar Rangnick a făcut-o. Când a ajuns la Hoffenheim, ca antrenor principal, clubul nu avea departament medical și nici scouteri, dar doi ani mai târziu echipa juca în Bundesliga, unde se află și astăzi. Managerul care a pus acest club pe harta fotbalului german a plecat de acolo doar când conducerea i-a vândut un fotbalist fără să-l consulte… Legenda spune că, în 2008, Jurgen Klopp a început să se reinventeze ca manager, în urma unei înfrângeri cu 4-1 suferite în fața unui Hoffenheim pregătit de Ralf Rangnick.

În 2012, Rangnick și-a început munca de director of football la două cluburi deținute de același brand: RB Leipzig (echipă care avea doar 3 ani de la înființare în acel moment) și Red Bull Salzburg, echipă de tradiție în fotbalul austriac. În 2015 prelua și funcția de manager la RB Leipzig, îi promova în Bundesliga și îi lăsa pe mâna lui Ralph Hassenhutl, doar pentru a reveni în 2018. După un sezon, Rangnick preda echipa tânărului și extrem de talentatului Julian Nagelsmann, care avea să o ducă până în semifinalele Ligii Campionilor. În tot acest timp, Rangnick a continuat să pună la punct modelul de business al grupului Red Bull: creșterea unor jucători cu potențial și vânzarea către cluburi mai mari.

Practic, nu trofeele sunt punctul forte al lui Ralf Rangnick (trăgând linie, nu a câștigat altceva decât Cupa Germaniei), ci cluburile pe care le-a construit: Hoffenheim și RB Leipzig.

Filosofia de joc a lui Ralf Rangnick

Rangnick este considerat unul dintre primii manageri care a teoretizat și a pus în practică, cu succes, conceptul de gegenpressing. Vi-l imaginați pe Bruno Fernandes primind instrucțiunea de a recupera în cel mult 8 secunde și de a verticaliza direct pe vârfuri imediat? Cam cât i-ar lua să-și recapate zâmbetul pierdut pe Old Trafford?

Chiar Rangnick își explică filosofia tactică, în linii mari aici:

Este Manchester United o echipă dedicată pressing-ului sau măcar pregătită să se dedice unei filosofii, după câțiva ani în care a fost cundusă, aproape din inerție, de un manager inimos, dar nepriceput? Categoric nu. Și atunci…

De ce l-a ales Manchester United pe Ralf Rangnick?

După plecarea lui Solskjaer, scriam despre ce ar trebuie să știe următorul manager permanent al lui Manchester United. Reiau aici fiecare dintre cele 5 puncte identificate, pentru a-l analiza pe Rangnick, fie și ca interimar.

Poate gestiona Rangnick un vestiar extrem de complicat? Neamțul nu are experiență care să ne permită să ghicim dacă o va putea face sau nu. Asta va fi mare sa provocare la Man United.

Poate Rangnick să oprească regresul unor fotbaliști de top? Categoric, da, pentru că aceasta este una dintre misiunile pe care și le asumă tehnicianul german. Iată ce spunea chiar el, într-un articol din Coaches Voice:

Tactica, pregătirea fizică și regulile sunt toate foarte importante, dar reprezintă doar un mijloc pentru a obține ceva. Treaba mea este să fac jucătorii să fie mai buni. Jucătorii te ascultă, ca manager, dacă simt că-i faci mai buni.
Nu este de ajuns să le spui ce să facă și ce nu. Trebuie să-i convingi că respectarea regulilor este bună pentru ei. Vestiarul trebuie să creadă asta. Doar jucătorii se pot asigura că ei și colegii lor țin linia stabilită, pentru că adopția nu poate veni de la management.
Peer pressure is stronger than boss pressure.

Poate Rangnick să pregătească toate fazele jocului de fotbal? Rangnick e un filosof care, aproape întâmplător, își practică propriile idei, ca manager. Probabil că poate să revigoreze chiar și apărarea lui Manchester United, integrând linia uitată de Solskjaer în ceea ce ar trebui să însemne o echipă de fotbal.

Poate Rangnick să identifice repede singura problemă reală de lot de la Manchester United? Da, probabil o știe deja. Va avea timp s-o facă în 6 luni? Nu, dar rolul său de „consultant” pe perioada 2022-2024 tocmai asta are ca scop: consolidarea echipei și optimizarea operațiunilor sportive din club.

Poate Rangnick să trăiască sub presiunea imensă a celui mai greu job din lume, la unul dintre cele mai mari cluburi din lume? Din nou, nu știm, însă timp de 6 luni, cât este angajat ca interimar, nu va avea vreo presiune fantastică, ci mai degrabă își va face temele pentru următorii doi ani.

Ce crezi că poate să obțină Ralf Rangnick, cu Manchester United, în acest sezon? Spune-ne în comentarii!

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    3 replies on “De ce l-a ales Manchester United pe Ralf Rangnick ca manager interimar?”