S-a scris mai vreodată vreun articol despre Michail Antonio? Pe bune, de ce ar fi făcut cineva asta? Englezul Ciocănarilor parcă e întruchiparea noului West Ham croit de David Moyes. Un West Ham care s-a dezis de talentele lui Felipe Anderson, un West Ham în care determinarea și ambiția unora ca Soucek, Bowen sau Fornals fac mai mult decât ifosele unora precum Yarmolenko, Lanzini sau Haller.

Forever a Championship Boy?

Nu e niciun secret că în fotbalul de azi în care cluburile mari se orientează tot mai mult spre jucători tineri, dacă împlinești 24-25 de ani și încă nu ai făcut pasul spre Premier Legue, nu ți se mai deschide o ușă și rămâi ”Championship boy” pentru restul carierei.

Până la 25 de ani, Michail Antonio nu făcuse cunoștință cu Premier League, ba chiar mulți spuneau cu franchețe că nici nu are ce căuta acolo. Opt ani a petrecut Antonio la cluburi din Champiosnhip, trecând pe la Reading, Sheffield Wednesday sau Forest, fiind de câteva ori împrumutat chiar și în League One, la Cheltenham, Colchester și Southampton.

Într-un Premier League în care Lennon, Walcott și wingerii dreapta rapizi, mai puțin inventivi, dar cu explozie, păreau că au pierdut trenul în fața noii generații de inside-forwards tot mai căutați în fotbalul european, de ce ar fi mizat cineva pe un fotbalist rudimentar ca Antonio?!

Și totuși, după două sezoane decente la Sheffield Wednesday și Nottingham Forest, Michail Antonio i-a atras atenția lui Slaven Bilic, proaspăt adus la acea vreme pe bancă Ciocănarilor. Câți nu ziceam atunci că e încă un transfer neinspirat făcut de West Ham?

Doar că într-o echipă care trecea și încă trece printr-o criză de identitate, un jucător care își dă mereu viața pe teren nu are cum să nu aibă un impact. Antonio a marcat 9 goluri în primul său sezon la club și a intrat în inimele fanilor marcând unul din ultimele goluri din istoria stadionului Upton Park, dar și primul gol marcat vreodată în Premier League pe London Stadium. Câțiva ani mai târziu, Michail e talismanul lui West Ham și are și câteva convocări la naționala Three Lions (fără a fi însă introdus în teren).

De aici, încotro, pentru Michail Antonio?

Ai fi tentat să spui că Antonio, ajuns la 30 de ani, se îndreaptă spre ulimii ani ai carierei. Totuși englezul lui West Ham pare că se bucură și arată cel mai bun fotbal al său. De la restartul Premier League din iunie, doar Harry Kane a marcat mai multe goluri în Premier League decât Michail Antonio.

Deși a fost folosit aproape pe fiecare pozție din teren și deși a arătat de multe ori o tehnică precară, Antonio a arătat un spirit de luptă și un devotament exemplar pentru clubul care i-a întins o mână și l-a scos din mlaștina din Championship, iar într-un lot cu multe vedete, englezul e unul din favoriții fanilor Ciocănarilor.

Mai mult, cu mulți indisponibili în lot, cu un Haller de nerecunoscut, Antonio e trimis de ceva timp să joace vârf de atac. Și ce surpriză plăcută am avut! Englezul pare că devine un coșmar pentru fundașii centrali adverși. Michail are fizicul necesar pentru a juca cu rolul de pivot, cu spatele la poartă, dar în același timp are viteza și explozia neceseră pentru a se demarca în profunzime și a se ”lua la fugă” cu apărătorii adverși. Mai recent, Antonio arată și abilități de poacher veritabil, marcând 11 goluri în ultimele 13 apariții ca titular în tricoul lui West Ham.

Foarfeca de sâmbătă cu Manchester City e doar cireașa de pe tort pusă de un fotbalist pe care mulți dintre noi l-am desconsiderat prematur.

sursa foto: skysports.com

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *