Joi, când United l-a numit pe termen lung pe Ole Gunnar Solskjær, reacțiile pozitive au abundat în online. Pe de o parte Mancunienii era fericiți, pe bună dreptate, după ce norvegianul le-a adus aminte cum să zâmbească după perioada neagră cu The Special One la cârmă. Pe de altă parte, cu reacții de genul ”bun asa, o sa-l dea afara după câteva luni”, cap-secii cinicii, fani ai rivalelor, exultau estimând că jobul primit de Ole Gunnar e o misiune prea grea pentru ”asasinul cu față de copil”.

Transformarea lui Manchester United din ultimele luni e mai mult decât un elan care vine dintr-un șoc produs al echipă, cum auzim des în Liga lui Mitică, atunci când un nou ”nea” e numit pe bancă.

‘This was not simply about results. This was about Ole’s whole approach, his style, his man management and his strong connection to the club’s culture.’

Solskjær a cules toți laurii pentru parcursul excelent al Diavolilor Roșii de la plecarea lui Mourinho (16 victorii în 20 meciuri), însă contribuția ”asistentului” Mike Phelan e prea puțin apreciată de mulți.

Mike Phelan, mâna dreaptă a lui Sir Alex

Mike Phelan a fost mâna dreaptă a lui Sir Alex Ferguson din septembrie 2008 și până la retragerea scoțianului de la Manchester United, în mai 2013. În tot acest timp, cu cei doi pe bancă, clubul a câștigat trei titluri în Premier League, un Campionat Mondial al Cluburilor, două Cupe ale Ligii și au ajuns în finala Ligii Campionilor o dată. Relația dintre cei doi a început însă cu mult timp în urmă, în 1989, atunci când Ferguson l-a transferat pe Phelan ca jucător, pentru ca un deceniu mai târziu să-l angajeze la Centrul de Excelență al clubului, iar apoi să-i ofere postul de antrenor (asistent) la prima echipă în 2001.

În urmă cu câteva luni, într-un podcast pe care-l recomand fanilor Diavolilor, Mike Phelan a oferit câteva insighturi interesante despre filosofia pe care a adoptat-o Sir Alex pe Old Trafford și pe care încearcă el să o inspire acum actualilor Diavoli.

There were people that would go the extra yard because everybody felt that if one succeeds, we all succeed. I think that’s lost a little bit in the game now. That was huge and was really, really important to our success. Now the game of football is a little bit more precious than it’s ever been. The demands are greater and the rewards are massive and I think people sometimes lose track of the fact that it’s groups of people that make things happen.” (Mike Phelan, în This Fooball Life Podcast)

Te-ai abonat la newsletter-ul nostru prin Whasapp? Click aici și află mai multe!

Insight-urile spun că lui Phelan i se dă libertatea deplină pentru a organiza și conduce sesiunile de antrenament pentru faza de atac și că acestea durează uneori chiar până la 45 de minute pe exercițiu. Impactul schimbării de pe Old Trafford nu poate fi subestimat. Dacă Mourinho obișnuia să le umple capul jucătorilor cu prea multe detalii de ordin tactic, noua bancă tehnică de pe Old Trafford alege simplitatea și încurajează jucătorii să se exprime liber în ultima treime, așa cum și Sir Alex obișnuia să ceară de la Diavolii săi. O fi fost magic-touch-ul lui Phelan sau nu, dar United arată ca și cum a redescoperit bucuria golului, nereușind să marcheze doar în trei rânduri de la Crăciun încoace, cu PSG, Liverpool și Arsenal.

Iar când vine vorba de relația cu jucătorii, dur, dar prietenos, Phelan are acel rar know-how în gestionarea unui grup cu multe ego-uri și cu multe frustrări care trebuie stăpânite. Aruncați câteva priviri la imagini de la antrenamente sau de pe marginea terenului și o să înțelegeți asta. E doar o întâmplare că Pogba și Lukaku și-au regăsit bucuria de a juca?

Phelan le-a văzut și făcut pe toate și ne-a amuzat pe toți cu reacția sa după victoria magică din Paris: ‘180 missed calls. Can’t understand the fuss? Some of us have been here before.’

Greșeala lui Moyes și regretul lui Sir Alex

Poate cea mai bună indicație în favoarea calităților lui Mike Phelan poate fi dată tot de Sir Alex Ferguson. Cel mai mare regret pe care Fergie l-a avut după predarea ștafetei către David Moyes a fost că succesorul său, care s-a bucurat de sprijinul său necondiționat, nu l-a păstrat pe Mike Phelan în staff-ul său. Acest regret a fost împărtășit ulterior de Moyes însuși, care în urmă cu ceva timp recunoștea că a fost greșeală care a contribuit la mandatul său nereușit pe Old Trafford.

Pentru United, lucrurile s-au întors la 180 de grade după plecarea lui Mourinho. Pur și simplu, norvegianul Solskjær a adus înapoi pasiunea, filozofia și mentalitatea câștigătoare, elemente de care clubul are nevoie cu adevărat, însă prin experiența lui Phelan, Diavolii sunt capabil să traducă aceste lucuri în evoluțiile eficiente pe teren. De aici și până la un nou titlu e cale lungă, dar pentru Manchester United, e pentru prima oară după mult timp când jucătorii, antrenorul, fanii și toată suflarea mancuniană par a trage în aceeași direcție.

surse:

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *