Analiză
Trending

Mondialul și banii. Partea a II-a: Echipele naționale. Cât cheltuie și cât încasează?

Dacă în prima parte publicată ieri am vorbit despre implicațiile financiare ale organizării unui eveniment de  o asemena amploare, astăzi vom analiza ce înseamnă Mondialul din punct de vedere financiar pentru naționalele calificate la turneul final. Lăsând la o parte câștigurile de imagine, câti bani iau echipele naționale de la FIFA, câti bani cheltuie pe durata mondialului federațiile de fotbal și câti bani iau cluburile pentru că dau jucători la lot?

Câți bani primesc echipele naționale?

În urmă cu câteva săptămâni, FIFA a anunțat fondul de premiere pentru Cupa Mondială din Rusia. Un total de 791 milioane de dolari e alocat pentru toți participanții la turneu. Suma este cu 40% mai mare față de contribuția totală de la Cupa Mondială din Brazilia, din 2014, în care contribuția totală a fost de 564 milioane de dolari.

Din cele 791 de milioane de dolari alocate pentru Cupa Mondială din 2018, 400 de milioane de dolari vor fi folositi ca premiere pentru cele 32 de echipe, în funcție de cât de departe vor ajunge pe parcursul turneului. Fiecare echipă calificată la turneul final are din start asigurat un câștig minim de 9,5 milioane de dolari: 1,5 milioane pentru calificarea la Mondial și 8 milioane pentru meciurile din grupe. Cu cât echipele avansează în competiție, cu atât câștigurile financiare vor fi mai mari. Federația de fotbal a cărei echipă națională va pune mâna pe râvnitul trofeu va încasa de la FIFA nici mai mult nici mai puțin de 38 milioane de dolari.

Mai departe, FIFA dă libertate federațiilor naționale să aleagă cum să recompenseze cei 23 de jucători din echipele lor. La ediția precedentă, Federația Germană le-a oferit celor 23 de jucători un bonus de 408.000 de dolari pentru câștigarea titlului de Campioană Mondială

La ultimele cinci Cupe Mondiale, FIFA a majorat de fiecare dată premiile acordate. În 2002, valoarea totală a premiilor pentru Cupa Mondială a fost de 154 milioane de dolari, urmată de 262 de milioane de dolari la Cupa Mondială din Germania, 2006. 420 milioane dolari a fost totalul premiilor la Cupa Mondială din Africa de Sud, 2010, urmată de o creștere considerabilă la Cupa Mondială din Brazilia, 2014, când FIFA a acordat un total de 564 milioane dolari în premii, asigurări și plăți către cluburi.

În caz că începeați să vă faceți griji pentru banii cheltuiți de FIFA, stați liniștiți. FIFA a făcut 4,8 miliarde de dolari în timpul Cupei Mondiale din 2014, în timp ce cheltuielile totale au fost în jur de 2,7 miliarde dolari, rezultând un profit de 2,1 miliarde dolari. Cu asemenea încasări, nu-i de mirare faptul că premiile sunt pe măsură.

Cați bani primesc cluburile care au jucători la turneu?

O a doua parte din bugetul de premiere FIFA, 209 milioane de dolari, va fi utilizată pentru programul Club Benefit, dedicat cluburilor de fotbal care își trimit jucătorii la Cupa Mondială.  La ediţia din 2014, FIFA a alocat o sumă de 2800 de dolari pentru fiecare jucător pentru fiecare zi în care acesta s-a aflat la ”datorie” la echipa națională. Manchester City și Real Madrid, cu 17 respectiv 16 jucători convocați la turneu, vor fi cluburile cu cele mai mari încasări la acest capitol.

Restul de 134 milioane de dolari din bugetul de premiere FIFA, e reprezentat de taxe de asigurare pentru cluburile a căror jucători se accidentează în timpul Cupei Mondiale.

Cât cheltuie naționalele?

Cu toții știm știrile alea ieftine senzaționale. Cu săptămâni înaintea unui turneu final, titluri de can-can apar de fiecare dată în tabloide. Selecționerul României va sta în apartamentul în care a dormit Regina Angliei, Rooney & Co. vor dormi în hotelul în care s-a filmat James Bond, bla bla bla etc. Nici Mondialul acesta nu e diferit din acest punct de vedere, cu câteva alegeri surprinzătoare ale locurilor de ”campat”.

Sumele cheltuite de federațiile din fiecare țară se ridică, în funcție de locul ales, la cifre cu cinci zerouri. Ar părea grandomanism, dar cu asemenea încasări de la FIFA, până și Peru își permite să își stabilească tabăra într-o locație de lux. Cum spuneam mai sus, FIFA plătește 1,5 milioane de dolari fiecăreia dintre cele 32 de federații participante, iar banii sunt acordați în avans, tocmai pentru ca fiecare națională să-și poată planifica șederea din timp și pentru a se putea concentra și pregăti pentru turneu.

Curg laptele și mierea pentru toată lumea, nu? Dacă pentru FIFA și pentru federațiile de fotbal, orice s-ar întâmpla pe teren, competiția e un succes din punct de vedere financiar, mâine vom vedea și perspectiva consumatorilor fanilor care fac deplasarea în Rusia. 

surse: totalsportek.com, fifa.com; foto: fifa.com, telegraph.co.uk

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Campionatul Mondial și nu numai.

Tags

Alex Avram

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

Citește și

2 Comentarii

    1. Am modificat. Se mai întâmplă când citești mereu în engleză, pentru că rareori ai ce citi în română (motiv pentru care există Tackle.ro). Ne cerem scuze, o să fim mai atenți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close