Chelsea va intra oficial într-o nouă eră la finalul acestui sezon. Presa din Marea Britanie anunță că Roman Abramovici (55 de ani) va preda clubul la începutul lunii iunie, iar noii acționari de la Chelsea îl vor avea în frunte pe Todd Boehly (46 de ani).

Todd Boehly conduce un consorțiu din care mai fac parte nume sonore precum Mark Walter (62 de ani) și Hansjorg Wyss (86 de ani). BBC anunță că întreaga tranzacție se ridică la 4,25 miliarde de lire sterline, circa 5,2 miliarde de dolari americani! Abramovici a solicitat 2,5 miliarde de lire în schimbul acțiunilor, dar le-a cerut noilor acționari să investească aproape alte 2 miliarde de lire în club.

Abramovici vinde Chelsea pentru 2,5 miliarde de lire sterline, dar nu va încasa niciun penny

Roman Abramovici nu va încasa niciun penny de pe urma vânzării clubului Chelsea. Acest întreg proces de vânzare a pornit după izbucnirea războiului din Ucraina, pe 24 februarie. Abramovici este considerat un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, cel care a ordonat începerea invaziei din Ucraina. Toți oamenii din anturajul lui Putin au fost sancționați din punct de vedere economic, iar Abramovici se află și el pe această listă.

Autoritățile din Marea Britanie i-au blocat conturile lui Abramovici, iar Chelsea a avut și ea de suferit. Miliardarul de pe Sttamford Bridge a decis astfel să scoată clubul la vânzare, iar tranzacția a intrat acum în linie dreaptă. Cele 2,5 miliarde de lire sterline achitate pentru acțiunile lui Roman Abramovici vor ajunge într-un cont înghețat de autoritățile din Anglia, iar ulterior vor fi donați pentru victimele războiului din Ucraina.

Abramovici a declarat că va dona toți banii, pentru ca Guvernul din Marea Britanie să-i permită să cedeze clubul. În caz contrar, tranzacția ar fi fost blocată. Guvernul va verifica acum toate documentele și întreaga tranzacție, iar dacă nu va exista nicio problemă, Abramovici va scăpa oficial de Chelsea la finalul lunii mai.

Roman Abramovici în 2015 – © IMAGO / PA Images

Cine sunt Todd Boehly, Mark Walter și Hansjorg Wyss

Consorțiul din care fac parte Todd Boehly, Mark Walter și Hansjorg Wyss a oferit câteva garanții solide cu privire la viitorul lui Chelsea. Abramovici le-a cerut acestora să investească aproape 2 miliarde de lire sterline în diferite sectoare ale clubului.

Conform presei din Regat, suma uriașă va fi investită în renovarea stadionului Stamford Bridge, în dezvoltarea academiei, în dezvoltarea diviziei de fotbal feminin și în proiectele conduse de Fundația Chelsea.

Todd Boehly, Mark Walter și Hansjorg Wyss au o avere cumulată de 13,5 miliarde de dolari, conform Forbes. Înainte de începerea războiului din Ucraina, averea lui Roman Abramovici se ridica la circa 15 miliarde de dolari. Acum, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident, averea rusului a ajuns la 8,7 miliarde de dolari.

Noul lider de pe Stamford Bridge, Todd Boehly, a lucrat mult timp în domeniul bancar, după ce a absolvit London School of Economics. În 2015 a fondat compania Eldridge Industries, care activează în mai multe domenii: bancar, imobiliar, media, catering sau asigurări.

Avocatul Mark Walter este co-fondator al Guggenheim Partners, un fond de investiții cu active în valoare de 310 miliarde de dolari. Walter și Todd Boehly au colaborat în cadrul Guggenheim Partners, în perioada 2001 – 2013. De asemenea, în 2012, Walter a fost desemnat al 8-lea cel mai influent manager din lumea sportului, după ce s-a implicat în cumpărarea echipei de baseball Los Angeles Dodgers.

Elvețianul Hansjorg Wyss este fondatorul Synthes Holding AG, companie ce se ocupă cu producerea de dispozitive medicale. Absolvent la Harvard, Wyss nu s-a mai implicat până acum în acționariatul unui club sportiv. Wyss este considerat unul dintre cei mai mari donatori din lume. Până în 2008 ar fi donat aproape 280 de milioane de dolari pentru mai multe cauze nobile, iar ulterior a pus bazele unei fundații caritabile. În țara natală este considerat „cel mai influent elvețian din lume”.

La ce echipe mai investesc noii acționari ai lui Chelsea

Todd Boehly mai deține acțiuni la L.A. Dodgers (baseball), L.A. Sparks (baschet feminin) și L.A. Lakers (baschet masculin), dar nu este la fel de implicat la Dodgers precum Mark Walter, care deține aici funcția de președinte. Boehly este acționar minoritar la Dodgers, cu 20% din pachet, unde și marele baschetbalist Magic Johnson (62 de ani) deține acțiuni.

Mark Walter și Todd Boehly dețin împreună și 27% din acțiunile clubului L.A. Lakers, unde s-au implicat alături de un alt miliardar, Philip Anschutz, patronul lui L.A. Galaxy.

Veteranul acestui trio, Hansjorg Wyss, este pasionat de schi, așa că implicarea sa în lumea fotbalului va fi cu adevărat interesantă. Dacă intrăm puțin în mintea sa vom afla, de exemplu, că dezvoltarea turismului din Elveția îl enervează: „În Alpii Elvețieni s-au construit prea multe hoteluri și prea multe teleschiuri. Trebuie să protejăm mai mult natura”, a spus Wyss, în 2015.

Rămâne de văzut în ce direcție se va îndrepta Chelsea sub comanda acestui consorțiu, după perioada petrecută de clubul londonez sub patronatul lui Roman Abramovici. Cert este că vom vedea mai multe investiții majore în perioada următoare, iar fanii Albaștrilor așteaptă cu nerăbdare o nouă eră din istoria echipei lor.

Pasionat de tot ce înseamnă sport și captivat de poveștile din afara terenului.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *